Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Binnenland 31 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

Rechter: Bierfiets mag geweerd worden uit centrum

De gemeente Amsterdam mag bierfietsen vanaf morgen gewoon uit het centrum weren. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam besloten. De exploitanten van de fietsen hadden een rechtszaak aangespannen toen het besluit werd genomen, maar de rechtbank heeft de inmiddels overleden burgemeester Eberhard van der Laan gelijkgegeven.

Niet te drastisch

De grootste klacht van de exploitanten was dat een verbod te drastisch was. Er zouden ook andere manieren zijn om minder overlast te krijgen, zoals strengere handhaving of het instellen van een alcoholverbod. Het weren van de fietsen zou het faillissement van de bedrijven kunnen betekenen en dat is een te zware straf, zo vinden zij.

De rechtbank oordeelde echter dat de burgemeester alle belangen juist en voldoende in acht heeft genomen. Het feit dat de fietsen overlast veroorzaken in een druk deel van de stad (het centrum) en dat ze verkeersopstoppingen veroorzaken waren volgens de rechtbank voldoende toelichting om een verbod te rechtvaardigen.

Financiële strop?

De exploitanten zullen door de uitspraak vrezen voor een faillissement, omdat de vraag naar bierfietsen bij een verbod uit het centrum drastisch zal afnemen. De rechtbank realiseert dat deze angst leeft onder de bedrijfseigenaren, maar „hoewel het begrijpelijk is dat het verbod grote financiële consequenties heeft voor de exploitanten, ziet de rechtbank hierin geen reden om het verbod niet in te kunnen stellen."

De gemeente Amsterdam heeft al op Twitter laten weten dat zij op de hoogte is van de uitspraak en dat zij morgen inderdaad overgaat op een verbod op bierfietsen in drukste gebieden van het centrum.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.