Lekker naar de haaien!

12 oktober 2017 om 17:44 door Iris Hermans
Lekker naar de haaien!
Aai, haaitje, aai... Ze zijn zo echt (en mooi) dat je de witte haaien gewoon wilt aaien!

Metro’s Iris had een wereldprimeur: zwemmen met witte haaien in VR en 360 graden videostream. Echt eng. ,,En eng echt...”

Van die ochtenden...

Soms heb je van die ochtenden dat je opstaat en weet: vandaag ga ik helemaal naar de haaien! En héél soms gebeurt dat wel heel letterlijk. Zo komt het dat ik mij donderdagochtend, na een onrustige nacht vol Deep Blue Sea en Jawsdromen, in het Marnixbad bevind, met een duikfles op mijn rug en twee instructeurs aan mijn zijde. Én een waterdichte VR-bril op mijn hoofd, waardoor ik plotsklaps in het Zuid-Afrikaanse Gansbaai zwem. Geen plankton of Nemo’s en Dory’s hier, wel gigantische witte haaien, die eng echt lijken dankzij de 360 graden videostream van initiatiefnemer Vodafone. Niet alleen een firsttimer voor mij overigens, want deze bril met de verbinding onder water is een wereldprimeur. Gewoon hier, in het Marnixbad.

De ingang was in stijl versierd en dan moet je wel een Jawsbek trekken

Serious business

Iets daarvoor moest ik een uitgebreide vragenlijst invullen, met vragen variërend van ’ben je zwanger of zou je zwanger kunnen zijn?’ (zeer zeker niet) tot ’heb je een voorgeschiedenis van colostomie’ (geen idee wat dat is, dus nee) en ‘heb je wel eens een toeval of wordt het soms zwart voor je ogen?’ Ik knipoog nog tegen de medisch begeleider dat ik dat in elk geval niet doordeweeks heb, maar de stoïcijnse blik verraadt: duiken is serious business. Ik heb wel een kniewond en wijs naar mijn pleister waar nog wat bloed doorheen sijpelt. ,,Denk je dat de haaien daar op afkomen?” vraag ik bezorgd. Witte haaien ruiken een enkele bloeddruppel tenslotte in 4, 6 miljoen liter zeewater, maar bedenk me dan dat het natuurlijk niet echt is. ,,Grapje!” zeg ik snel.

Deze haaienfan heeft zelfs een tattoo

Hi Tom!

,,Wil je Tom nog wat vragen?” vraagt iemand en houdt een tablet voor mijn neus. Ik kijk in het gezicht van de haaienexpert van het White Sharks Project dat de onderwaterbeelden heeft verzorgd. De verbinding tussen Amsterdam en Gansbaai is goed en als ik hem vraag of hij ooit is gebeten, moet-ie lachen. ,,Witte haaien hebben zo’n slecht imago door films als Jaws, terwijl het zulke mooie beesten zijn.” Ik vraag hem zijn beste haaienbek te trekken en in plaats van zijn mond wagenwijd open te doen, vormen zijn lippen een lach. ,,Zo kijken haaien altijd onderwater, alsof ze me toelachen lachen.” Nog een tipje tot besluit, mocht ik ze ooit echt tegen het lijf zwemmen: maak oogcontact met de haai en let op je lichaamstaal. ,,Niet te veel spartelen dus, maar gewoon chill blijven.”

,,Hi Tom!"

Grijns?

Ga maar op je rug liggen, knikt instructeur Sjouke me vriendelijk toe. Zijn helderblauwe ogen houden me goed in gaten vanachter zijn duikbril, het is tenslotte de eerste keer dat ik met een duikfles en allerlei slangen en knopjes eraan in het water lig. Hij drukt op een knop, waardoor ik naar de bodem ‘zink’ en als ik daar eenmaal goed sta, kijk ik om me heen. Of door de VR-bril dus. Ik vergeet compleet waar ik ben, hoor alleen mijn eigen ademhaling nog en waan me in de Atlantische Oceaan. Door het troebele water zie ik allerlei schaduwen om me heen flitsen en dan komen ze dichterbij... De haaien manoeuvreren zich soepel om me heen en ik kan ze bijna aanraken. Wat zijn ze eigenlijk mooi, schiet het door me heen. En grijnst die ene nou naar me, of verbeeld ik me dat? Ik steek mijn duim op -duiktaal voor: omhoog!- en zwem dan de realiteit weer tegemoet.

,,Dus je moet hier doorheen ademen?"

Hoe was het?

Hoe was het, hoe was het? wordt van alle kanten gevraagd en zie vele nieuwsgierige ogen op mij en de VR-bril gericht. Langzaam kom ik weer bij van mijn onderwateravontuur en het staat al meteen als een paal boven water voor mij: dit was de beste keer naar de haaien ooit!

 

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!