Amsterdam

Likeability of 5

Camera videoLekker naar de haaien!

Aai, haaitje, aai... Ze zijn zo echt (en mooi) dat je de witte haaien gewoon wilt aaien!

Foto van 'Iris Hermans'

13 OKT 2017

Metro’s Iris had een wereldprimeur: zwemmen met witte haaien in VR en 360 graden videostream. Echt eng. ,,En eng echt...”

Van die ochtenden...

Soms heb je van die ochtenden dat je opstaat en weet: vandaag ga ik helemaal naar de haaien! En héél soms gebeurt dat wel heel letterlijk. Zo komt het dat ik mij donderdagochtend, na een onrustige nacht vol Deep Blue Sea en Jawsdromen, in het Marnixbad bevind, met een duikfles op mijn rug en twee instructeurs aan mijn zijde. Én een waterdichte VR-bril op mijn hoofd, waardoor ik plotsklaps in het Zuid-Afrikaanse Gansbaai zwem. Geen plankton of Nemo’s en Dory’s hier, wel gigantische witte haaien, die eng echt lijken dankzij de 360 graden videostream van initiatiefnemer Vodafone. Niet alleen een firsttimer voor mij overigens, want deze bril met de verbinding onder water is een wereldprimeur. Gewoon hier, in het Marnixbad.

De ingang was in stijl versierd en dan moet je wel een Jawsbek trekken

Serious business

Iets daarvoor moest ik een uitgebreide vragenlijst invullen, met vragen variërend van ’ben je zwanger of zou je zwanger kunnen zijn?’ (zeer zeker niet) tot ’heb je een voorgeschiedenis van colostomie’ (geen idee wat dat is, dus nee) en ‘heb je wel eens een toeval of wordt het soms zwart voor je ogen?’ Ik knipoog nog tegen de medisch begeleider dat ik dat in elk geval niet doordeweeks heb, maar de stoïcijnse blik verraadt: duiken is serious business. Ik heb wel een kniewond en wijs naar mijn pleister waar nog wat bloed doorheen sijpelt. ,,Denk je dat de haaien daar op afkomen?” vraag ik bezorgd. Witte haaien ruiken een enkele bloeddruppel tenslotte in 4, 6 miljoen liter zeewater, maar bedenk me dan dat het natuurlijk niet echt is. ,,Grapje!” zeg ik snel.

Deze haaienfan heeft zelfs een tattoo

Hi Tom!

,,Wil je Tom nog wat vragen?” vraagt iemand en houdt een tablet voor mijn neus. Ik kijk in het gezicht van de haaienexpert van het White Sharks Project dat de onderwaterbeelden heeft verzorgd. De verbinding tussen Amsterdam en Gansbaai is goed en als ik hem vraag of hij ooit is gebeten, moet-ie lachen. ,,Witte haaien hebben zo’n slecht imago door films als Jaws, terwijl het zulke mooie beesten zijn.” Ik vraag hem zijn beste haaienbek te trekken en in plaats van zijn mond wagenwijd open te doen, vormen zijn lippen een lach. ,,Zo kijken haaien altijd onderwater, alsof ze me toelachen lachen.” Nog een tipje tot besluit, mocht ik ze ooit echt tegen het lijf zwemmen: maak oogcontact met de haai en let op je lichaamstaal. ,,Niet te veel spartelen dus, maar gewoon chill blijven.”

,,Hi Tom!"

Grijns?

Ga maar op je rug liggen, knikt instructeur Sjouke me vriendelijk toe. Zijn helderblauwe ogen houden me goed in gaten vanachter zijn duikbril, het is tenslotte de eerste keer dat ik met een duikfles en allerlei slangen en knopjes eraan in het water lig. Hij drukt op een knop, waardoor ik naar de bodem ‘zink’ en als ik daar eenmaal goed sta, kijk ik om me heen. Of door de VR-bril dus. Ik vergeet compleet waar ik ben, hoor alleen mijn eigen ademhaling nog en waan me in de Atlantische Oceaan. Door het troebele water zie ik allerlei schaduwen om me heen flitsen en dan komen ze dichterbij... De haaien manoeuvreren zich soepel om me heen en ik kan ze bijna aanraken. Wat zijn ze eigenlijk mooi, schiet het door me heen. En grijnst die ene nou naar me, of verbeeld ik me dat? Ik steek mijn duim op -duiktaal voor: omhoog!- en zwem dan de realiteit weer tegemoet.

,,Dus je moet hier doorheen ademen?"

Hoe was het?

Hoe was het, hoe was het? wordt van alle kanten gevraagd en zie vele nieuwsgierige ogen op mij en de VR-bril gericht. Langzaam kom ik weer bij van mijn onderwateravontuur en het staat al meteen als een paal boven water voor mij: dit was de beste keer naar de haaien ooit!


like
user_f0eb7112f21241a2a3cb9cfc236e5f95852dd876_avatar

Views

100+

Na 15 jaar bouwen eindelijk open: Noord-Zuidlijn

Na ruim 15 jaar bouwen, wordt de Noord-Zuidlijn zaterdag eindelijk geopend. / ANP

Foto van 'Merel Driessen'

GISTEREN

Na ruim vijftien jaar bouwen gaat het dan eindelijk gebeuren: zaterdag wordt de Amsterdamse Noord-Zuidlijn geopend. Met de nieuwe metrolijn kunnen reizigers voortaan in een kwartier van Amsterdam-Noord naar -Zuid, of andersom.

Hoewel zondag pas de dienstregeling ingaat, wordt de nieuwe metrolijn zaterdag met een groot feest geopend. In de ochtend houdt cabaretier Martijn Koning een korte conference over de totstandkoming van de Noord-Zuidlijn en houdt de nieuwe burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, een toespraak. Uiteindelijk nemen een paar honderd genodigden vanaf Amsterdam Centraal Station de allereerste officiële metro naar station Noord. ’s Middags kunnen 50 duizend belangstellenden een gratis testritje maken. De feestelijke opening kost ongeveer een half miljoen euro.

Hoofdpijndossier


Views

1k+

Amsterdamse ov opgeschud door komst Noord-Zuidlijn

Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 09:30

De officiele opening trok zaterdag al zo'n 60.000 bezoekers, maar zondag gaat de dienstregeling van de Noord-Zuidlijn pas echt in. Vanaf 07.30 uur rijdt de nieuwe metro tussen Amsterdam-Noord en -Zuid. En dat verandert wel het nodige aan het hele bus- en tramnetwerk in de Nederlandse hoofdstad.

Zo rijden er minder trams en bussen naar Amsterdam Centraal Station, waardoor het daar iets minder druk wordt. In plaats daarvan eindigen de bussen uit Broek in Waterland of Purmerend voortaan bij station Noord, waar reizigers met de metro verder kunnen reizen. Tussen Oost en West komen juist meer trams en in Zuid verdwijnen er een aantal omdat de nieuwe metrolijn ondergronds dezelfde route rijdt.

Opstartproblemen


Views

1k+

De Noord/Zuidlijn of 3.452.115 e-bikes?

Station Noorderpark. Vanaf 22 juli gaat de Noord/Zuidlijn eindelijk rijden. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

18 JUL 2018

Aankomend weekend is het eindelijk zover. De Noord/Zuidlijn in Amsterdam wordt geopend. Het heeft ‘even’ -15 jaar bouwen- geduurd, maar op 22 juli 2018 zal de metro Noord/Zuidlijn eindelijk gaan rijden.

Startdatum verschoven

In 2003 zijn ze begonnen met de bouw, maar in 2009 werden er verzakkingen bij de Vijzelgracht ontdekt waardoor de aanleg van de lijn flinke vertraging opliep. Oktober 2017 werd als nieuwe startdatum aangehouden, maar dit bleek niet realistisch. De openingsdatum is toen verschoven naar juli 2018. Zaterdag 21 juli vindt er een groot openingsfeest plaats en op zondag 22 juli kun je eindelijk een ritje maken met de Noord/Zuidlijn.


Views

2k+

Camera videoHoe lang duurt de langste roltrap van de Benelux?

Amsterdam heeft 'm: de langste roltrap van de Benelux. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

2 JUN 2016

Maar liefst 47 meter lang is de roltrap in het nieuwe station Vijzelgracht in Amsterdam. Deze is daarmee de langste elektrische trap van de Benelux en raast de 43 meter lange roltrap naar de Rotterdamse Maastunnel voorbij.

De trap brengt straks reizigers van de Noord/Zuidlijn van de metrohal van station Vijzelgracht naar het perron. Tijdens de open dag op de Dag van de Bouw aanstaande zaterdag rollen de trappen voor het eerst duizenden mensen naar beneden. Het gevaarte is erop gebouwd om 6000 mensen per uur te verplaatsen.


Views

600+