Column GVB: Stilstaan

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

12 OKT 2017

Inge Keur, aangenaam. Ruim twintig jaar geleden neergestreken in Amsterdam en nooit meer weggegaan. Ik hou van deze stad. GVB is mijn plek, de reiziger mijn drijfveer. Daarom ben ik als manager als een vis in het water bij Verkoop en Service. Ik neem je de komende tijd graag mee in de vragen, klachten en complimenten die wij binnenkrijgen.

Burgervader

„Zolang de trams rijden, weet je dat het goed is in de stad.” Dat zei onze burgemeester Eberhard van der Laan. Hij zei dit vorig jaar op 25 februari tijdens de 75ste herdenking van de Februaristaking. Die winterochtend in 1941 klonk het geklingel van de trams namelijk niet in Amsterdam. Omdat het geluid dat onze stad zo kenmerkt, niet te horen was, wisten de mensen dat er iets aan de hand was.

Trambestuurders reden, met gevaar voor eigen leven, die dag uit protest tegen de Jodenvervolging niet uit. Veel grote bedrijven volgden en legden hun werk ook neer. Tijdens de herdenking vorig jaar, stond het openbaar vervoer een minuut stil. Via een speciaal omroepsysteem sprak Van der Laan reizigers toe, en sprak hij die zin uit. Een zin die ons altijd zal bijblijven.

De liefste en moedigste burgemeester die Amsterdam ooit heeft gekend, heeft zo veel betekend voor GVB en zijn medewerkers. Collega Ben Palmer weet dat uit eigen ervaring. „Van der Laan was betrokken mens, en een man van zijn woord: hij maakte zijn toezeggingen waar”, zei Ben over Van der Laan tegen de Volkskrant. Na een reeks overvallen op onze nachtbussen begin 2016, was de maat vol voor onze buscollega’s en op 15 januari reden ze daarom niet uit. Een paar uur later kwam Van der Laan op bezoek.

In de kantine praatte hij met de vier overvallen buschauffeurs. Hij beloofde hen dat de politie erbovenop zat en de daders zou pakken. En dat hij zich hard zou maken om contant geld zo snel mogelijk van de bus te krijgen. En zo geschiedde. De daders zijn opgepakt. En op 29 september 2016 deed Van der Laan de eerste pintransactie op de bus. Bij Ben Palmer.

Lieve Eberhard. Iedere dag staan wij stil bij wat u voor ons en voor de stad betekend heeft. En zaterdag staan wij, met al onze voertuigen, letterlijk een minuut voor u stil. Dank dat u, in alle opzichten, zo’n goede burgervader was.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

47

Likeability of 5

Amsterdam mag snorfiets naar rijbaan verplaatsen

De snorfiets gaat van het fietspad verdwijnen en zonder helm rijden mag niet meer. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

14 DEC 2017

Amsterdammers met een snorfiets moeten binnenkort naar de rijbaan verplaatsen. Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor een maatregel die ervoor zorgt dat snorfietsen en snorscooters in de gemeente Amsterdam naar de rijbaan vertrekken en van het fietspad af gaan.

Helmplicht

Eigenaar Hacarmel: Regelmatig een Hitlergroet

De ruiten van Hacarmel/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

8 DEC 2017

De eigenaar van het Israëlische restaurant Hacarmel Kosher in Amsterdam en zijn zaak zijn wel vaker het slachtoffer van antisemitisme, zei hij donderdagavond in een uitzending van Jinek waar hij te gast was. Donderdag verschenen beelden online waarop te zien is dat een man met een Palestijnse vlag en een honkbalknuppel zijn voorgevel aan gort sloeg.

Sociale controle

Films, feestjes en flesjes ploppen in oud snijlab

Nét een filmposter: LAB 111 directeur Tobias de Jong (r) en filmprogrammeur Tom Ooms / Femmy Weijs

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

8 DEC 2017

LAB 111 zit op nummer 111, heeft 111 bioscoopstoelen (plus 1 kapotte) en waar nu het scherm is, werden vroeger mensen versneden. Deze maand bestaan ze een jaar en dat wordt gevierd met een feest vol muziek, beugelflessen, film en een heel bijzondere Twister.

Facebook Strangelove

Tony en Salvatore klaar voor grootste hondenshow

Tony is gek op zijn vrolijke frans, de Chinese naakthond Salvatore

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

7 DEC 2017

Huid gescrubd, tandjes gepoetst en een wit poedertje om af te toppen: Salvatore is er klaar voor, net als zijn baasje Tony Groenendijk die ook dit jaar weer strak in het pak present is bij ’s lands grootste hondenshow!

Echte werk

Je weet dat je een Nederlander bent als je...

... in het bezit bent van een kaasschaaf

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

6 DEC 2017

Canadese Amsterdammer Colleen Geske raakt niet uitverwonderd over die weird wonderful Dutchies en schrijft alles op, van vrijmibo tot het iédereen feliciteren op een verjaardag met de jarige en Koningsdag als veler lievelingsdag, tenzij het in een weekend valt.

5 x beestachtig leuk slash lekker in Amsterdam!

Zebra is zaterdag vast ook weer van de party / Facebook: Don't Feed The Animals

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

30 NOV 2017

Wat is Amsterdam zonder dieren, de muizen in je huis en ratten op station Sloterdijk even daargelaten? Je vindt de leukste exemplaren op de dansvloer, in de tuin, op je bord en natuurlijk op social media.

Don't Feed The Animals

Oh Oh Amsterdam: Rode rozen van Ahmed

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

29 NOV 2017

Metro's Iris Hermans neemt je mee in haar Amsterdam, waar van alles in voorbij komt. Van Chinese massagesalon tot het stiekem begraven van cavia’s en spannende afters. En alles ertussenin.

MVG