Amsterdamse Nachten: Lekker diep gaan in Shelter

Kolja (l) en Merijn in hun geliefde Shelter / Timo Steenvoorden

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

12 OKT 2017

In deze rubriek komt van alles voorbij uit het Amsterdamse nachtleven, van nachtcafé tot kebabzaak en club tot dj. En alles ertussenin. Deze week: Shelter!

In a nutshelter: Partners in crime Kolja en Merijn runnen een club. Volgende week blazen deze clubbazen een kaarsje uit, want dan bestaat hun Shelter precies een jaar.

Club is als een vrouw

Voor de meesten blijft het slechts bij een wens tijdens een avondje drinken: yo gasten, laten we onze eigen bar beginnen! Voor een enkeling (of twee) werd het nog veel beter: we beginnen een club en we noemen haar Shelter. ‘Haar’ ja, ,,ik zie een club als een vrouw”, licht Merijn van den Heuvel (33) toe, ,,zij is er altijd voor mij, ik ben er altijd voor haar.” En je moet haar op z’n tijd verwennen met een bloemetje. Of reusachtige kamer- slash clubplanten. ,,Die hebben we nét binnen”, knikt hij naar de minijungle op de dansvloer. Niet dat je ze supergoed ziet ’s avonds, maar wanneer de stroboscooplampen erop schijnen, geven ze de club en haar strakke lijnen ‘wat frivools’.

Planten zijn belangrijk / Timo Steenvoorden

Doordeweekse dag

We hebben afgesproken op een doordeweekse middag. Waar in het weekend honderden partygangers hun beste dansbeentjes voorzetten op de baslijnen en housebeats, variërend van zo’n 100 tot 160 bpm, is het nu muisstil, op de appjes en belletjes die ze krijgen na: ,,Het is best druk zo vlak voor ADE...”

Instagram Shelteramsterdam

'Lekker men!'

Kolja Verhage (31) is programmeur en met zijn neus - en vooral oor - voor vernieuwende muziek, haalt hij de beste artiesten naar hun kelder. Merijn is general manager, ,,maar eigenlijk doen en bespreken we alles samen.” Tot de kamerplanten aan toe. Merijns meest gebruikte zin is lekker men, zeker na Kolja’s: we gaan sowieso uitverkopen. Inmiddels gevleugelde woorden van twee Amsterdamse jongens die in een jaar tijd Shelter dik op de uitgaanskaart hebben gezet. Ze staan aan de nu onbemande bar en vertellen over hun ‘onstuimige werk’ dat zich dag en nacht afspeelt in hun tweede casa, pal onder de A’DAM Toren.

24/7

Het runnen van een club is mooi, beamen ze, ,,maar ook rammend hard werken, en heel onregelmatig.” 24/7 zijn ze bezig met hun club die een 24-uurs vergunning heeft. Betekent overigens niet dat ze elk weekend tot oneindig open zijn, ,,maar op hele goeie avonden gaat het licht pas om 12 uur ’s middags uit.” En wat nou zo’n avond is? Ze kijken elkaar even aan en weten het wel. ,,Als na een lekker begin, de harde kern overblijft en zo’n sausende kolkende massa ontstaat”, zegt de een. ,,En als ook de dj met een grote glimlach staat te draaien en zielsgelukkig het publiek inkijkt wanneer hij er weer een dikke nieuwe plaat inknalt”, vult de ander aan. Een wisselwerking tussen artiest en publiek. ,,Als alles gewoon klopt”, zo besluiten ze gezamenlijk.

Instagram Shelter

Eerste keer

Hun eerste ontmoeting herinneren ze zich als de nacht van gisteren. Het was januari 2016 bij de wc’s van De School toen Merijn Kolja aantikte. Hij liep al langer met de gedachte rond een club te openen en was op zoek naar de juiste compagnon en had in de dansgangen al een en ander over Kolja, die onder andere assistent-programmeur van Trouw was, gehoord. ,,Maar ik wilde hem goed in zijn ogen kijken voordat ik wist wat voor vlees ik in de kuip had.” Zijn bruingroene ogen boorden zich in Kolja’s helderblauwe (knipogend: ,,al keek ik toen volgens mij niet zo heel helder meer!”) en was overtuigd. First class beef. ,,We lagen elkaar meteen en zaten op een lijn.” Bovenal beiden groot elektronisch muziekliefhebber, al is Kolja meer van de techno en Merijn van de house, ,,een mooie balans dus.” En allebei volle bak zin om iets nieuws in nachtelijk Amsterdam neer te zetten. En zo geschiedde.

2 x underground?

Shelter is letterlijk een undergroundclub dankzij de locatie, maar ook de sfeer en muziek kunnen underground worden genoemd. ,,Maar het is tegelijkertijd heel toegankelijk, we willen geen moeilijk nichepubliek aantrekken, maar juist een plek zijn voor alle muziekliefhebbers.” Kwaliteit is het sleutelwoord. In artiesten, personeel, muziek én geluid en ze wijzen naar de boxen in: Funktion one, de Rolls Royce of burgemeester Van der Laan onder de muziekboxen, ,,steengoed dus.”

Box! / Timo Steenvoorden

voor alle muziekliefhebbers

Hier geen zien en gezien worden publiek en champagnekoelers met brandende sterretjes erin, wel liefhebbers die komen voor de sfeer en muziek, want het staat als een flinke paal boven het IJ: in Shelter draait de crème de la crème van de house- en technodj’s en van ervaren clubbers tot prille liefhebbers, van nieuwsgierige toeristen (maar niét het type laveloze Britse bachelors) tot connaisseurs uit de ‘dance industry’, velen weten het pontje naar de club te vinden, waarop ze zo’n 150 seconden lang kunnen bezinnen alvorens los te gaan in Shelter.

Instagram Shelterinstagram

Het ergste moet nog komen...

Na een jaar is de band tussen de Shelterboys ijzersterk. Van compagnons naar dikke vrienden. ,,Het klinkt net alsof we een relatie hebben, maar het is echt zo dat we precies weten wat de ander denkt en zelfs elkaars zinnen afmaken.” De zin in en het aantal plannen voor de toekomst is groot, of zoals Kolja het toepasselijk zegt: ,,Het ergste moet nog komen...” Te beginnen met ADE en dat wordt ‘mayhem’, zo wrijven ze zich al verlekkerd in hun handen: ,,Een mooie bende, vijf nachten en een middag lang.” Bijzijn is meemaken in de lekkerste kelder van de stad. ,,Lekker men!”

En de special guest op zondag is... Maceo Plex!


Log in om een reactie te plaatsen

Views

57

Eigenaar Hacarmel: Regelmatig een Hitlergroet

De ruiten van Hacarmel/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

8 DEC 2017

De eigenaar van het Israëlische restaurant Hacarmel Kosher in Amsterdam en zijn zaak zijn wel vaker het slachtoffer van antisemitisme, zei hij donderdagavond in een uitzending van Jinek waar hij te gast was. Donderdag verschenen beelden online waarop te zien is dat een man met een Palestijnse vlag en een honkbalknuppel zijn voorgevel aan gort sloeg.

Sociale controle

Films, feestjes en flesjes ploppen in oud snijlab

Nét een filmposter: LAB 111 directeur Tobias de Jong (r) en filmprogrammeur Tom Ooms / Femmy Weijs

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

8 DEC 2017

LAB 111 zit op nummer 111, heeft 111 bioscoopstoelen (plus 1 kapotte) en waar nu het scherm is, werden vroeger mensen versneden. Deze maand bestaan ze een jaar en dat wordt gevierd met een feest vol muziek, beugelflessen, film en een heel bijzondere Twister.

Facebook Strangelove

Tony en Salvatore klaar voor grootste hondenshow

Tony is gek op zijn vrolijke frans, de Chinese naakthond Salvatore

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

7 DEC 2017

Huid gescrubd, tandjes gepoetst en een wit poedertje om af te toppen: Salvatore is er klaar voor, net als zijn baasje Tony Groenendijk die ook dit jaar weer strak in het pak present is bij ’s lands grootste hondenshow!

Echte werk

Je weet dat je een Nederlander bent als je...

... in het bezit bent van een kaasschaaf

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

6 DEC 2017

Canadese Amsterdammer Colleen Geske raakt niet uitverwonderd over die weird wonderful Dutchies en schrijft alles op, van vrijmibo tot het iédereen feliciteren op een verjaardag met de jarige en Koningsdag als veler lievelingsdag, tenzij het in een weekend valt.

5 x beestachtig leuk slash lekker in Amsterdam!

Zebra is zaterdag vast ook weer van de party / Facebook: Don't Feed The Animals

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

30 NOV 2017

Wat is Amsterdam zonder dieren, de muizen in je huis en ratten op station Sloterdijk even daargelaten? Je vindt de leukste exemplaren op de dansvloer, in de tuin, op je bord en natuurlijk op social media.

Don't Feed The Animals

Oh Oh Amsterdam: Rode rozen van Ahmed

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

29 NOV 2017

Metro's Iris Hermans neemt je mee in haar Amsterdam, waar van alles in voorbij komt. Van Chinese massagesalon tot het stiekem begraven van cavia’s en spannende afters. En alles ertussenin.

MVG

VOUW- en wauweffect tijdens Amsterdam Light Festival

Stadstaren heet het lichtkunstwerk van VOUW en beeldt de stadskaart uit, in led-verlichting

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

29 NOV 2017

De jongens van VOUW trotseren regen, rondvaartboot en kou en hangen de hele dag boven de Herengracht, zo vlak voor het Amsterdam Light Festival.

De VOUW'ers doen alles zelf en met z'n allen, van ontwerptekening tot uitvoering