Amsterdam

Primeur in Nederland: eerste rookvrije studentenflat

Primeur in Nederland: eerste rookvrije studentenflat

Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

11 AUG 2017

Het is tegenwoordig op steeds meer plekken verboden om te roken. Woningcorporatie De Key speelt hierop in en komt met een rookvrij appartementencomplex in Amsterdam. Een primeur in Nederland.

In onze hoofdstad gebeurt veel op het gebied van roken. Uit onderzoek van Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) in opdracht van AT5, blijkt dat 73 procent van de Amsterdammers voorstander is van het beperken van roken in openbare ruimtes. Sommigen willen een rookverbod op specifieke plekken als terrassen, speelplaatsen en zwembaden, anderen willen ook roken op straat in de ban doen.

Rookvrij

Woningcorporatie De Key trekt het rookverbod verder dan openbare ruimtes. Met een experiment in de vorm van de eerste rookvrije studentenflat heeft de corporatie een nationale primeur te pakken. In het gebouw zijn dus niet alleen de trappenhuizen en gangen rookvrij, maar ook de kamers zelf.

„Rookvrije gebouwen zijn vooral van belang voor jongeren; zij verdienen het om in een rookvrije omgeving op te groeien”, zegt directeur Leon Bobbe van De Key in zijn blog.

Het Trimbos Instituut is enthousiast. „Zo’n initiatief is altijd heel goed”, vertelt Esther Croes aan Metro. „Het komt vanuit de maatschappij en is niet door de overheid opgelegd.” Het rookvrije studentencomplex is in lijn met de campagne van de ‘rookvrije generatie’, die ervoor pleit dat kinderen die nu geboren worden de kans krijgen om rookvrij op te groeien.

Derdehands rook

Wat veel mensen niet weten is dat als zij een sigaret opsteken, het echt schadelijk kan zijn voor anderen. Croes: „Duizend mensen per jaar overlijden aan de gevolgen van rook en niet omdat ze er zelf een opgestoken hebben.”

„We hebben het dan over derdehands rook, die bijvoorbeeld in bekleding en gordijnen gaat zitten.” Het duurt lang voordat deze rook verdwenen is. Rook je zelf niet, maar heb je een rokende buurman of was degene die voor jou de woning betrok een roker? Ook daar kun je nog lang last van hebben.

Toch zullen er ook mensen zijn die een rookvrij appartementencomplex als betutteling bestempelen. „In Nederland is men nog weleens van: ‘bemoei je met je eigen zaken, als ik in mijn eigen huis wil roken, moet ik dat toch zelf weten?’”, zegt Croes.

Croes denkt dat het studentencomplex van De Key absoluut een succes kan worden. „Ik verwacht dat het zeker navolging kan krijgen. Ik kan me goed voorstellen dat de vraag het aanbod overtreft.”


Views

200+

Amsterdam wil huisjesmelkers aanpakken. / ANP

Amsterdam wil huisjesmelkers aanpakken

Wethouder wonen & bouwen, wijkaanpak, groen, dierenwelzijn, Laurens Ivens van de SP tijdens de installatie van nieuwe wethouders en raadsleden in de Amsterdamse gemeenteraad. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

In Amsterdam wil de gemeente overlast als gevolg van woningdelen aanpakken. Er worden maatregelen genomen om huisjesmelkers aan te pakken. Verhuurders moeten sinds vorig jaar een vergunning aanvragen als ze kamers aanbieden, maar dat gebeurt volgens verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens nog te weinig.

De enige manier

„ Amsterdam kan niet zonder woningdelen”, zegt Ivens. „ Voor veel jongeren is het de beste, maar ook de enige manier om in de stad te wonen. Maar we zien ook dat er veel huisjesmelkers zijn die proberen hun huurders een poot uit te draaien.” Zo krijgen ze vaak geen huurcontract, mogen ze zich niet inschrijven bij de gemeente of betalen ze hoge huren voor een „ bezemkast”, aldus de wethouder. „ Soms zonder daglicht of frisse lucht.”


Views

800+

Likeability of 6

Waar wil jij werken?

Foto van 'Metro'

16 JUL 2018

Wil je veel geld gaan verdienen? Of gaat het jou om de korte reistijd in de keuze van een nieuwe baan? We willen graag weten wat jij belangrijk vindt in je werk en in je zoektocht naar een nieuwe baan. Laat het ons weten door de volgende vragen te beantwoorden zodat wij je goed kunnen blijven informeren en inspireren over alles dat met werk en carrière te maken heeft.

Vul hieronder de enquete in.


likelol
user_071e8a5028b6216e045aafa21ccd8be1251332d6_avataruser_76947f4a960bbf91980d8b56779e611bbeb6c584_avatar

Views

4k+

De Noord/Zuidlijn of 3.452.115 e-bikes?

Station Noorderpark. Vanaf 22 juli gaat de Noord/Zuidlijn eindelijk rijden. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

18 JUL 2018

Aankomend weekend is het eindelijk zover. De Noord/Zuidlijn in Amsterdam wordt geopend. Het heeft ‘even’ -15 jaar bouwen- geduurd, maar op 22 juli 2018 zal de metro Noord/Zuidlijn eindelijk gaan rijden.

Startdatum verschoven

In 2003 zijn ze begonnen met de bouw, maar in 2009 werden er verzakkingen bij de Vijzelgracht ontdekt waardoor de aanleg van de lijn flinke vertraging opliep. Oktober 2017 werd als nieuwe startdatum aangehouden, maar dit bleek niet realistisch. De openingsdatum is toen verschoven naar juli 2018. Zaterdag 21 juli vindt er een groot openingsfeest plaats en op zondag 22 juli kun je eindelijk een ritje maken met de Noord/Zuidlijn.


Views

1k+

Na 15 jaar bouwen eindelijk open: Noord-Zuidlijn

Na ruim 15 jaar bouwen, wordt de Noord-Zuidlijn zaterdag eindelijk geopend. / ANP

Foto van 'Merel Driessen'

1 UUR

Na ruim vijftien jaar bouwen gaat het dan eindelijk gebeuren: zaterdag wordt de Amsterdamse Noord-Zuidlijn geopend. Met de nieuwe metrolijn kunnen reizigers voortaan in een kwartier van Amsterdam-Noord naar -Zuid, of andersom.

Hoewel zondag pas de dienstregeling ingaat, wordt de nieuwe metrolijn zaterdag met een groot feest geopend. In de ochtend houdt cabaretier Martijn Koning een korte conference over de totstandkoming van de Noord-Zuidlijn en geeft de nieuwe burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, een toespraak. Uiteindelijk nemen een paar honderd genodigden vanaf Amsterdam Centraal Station de allereerste officiële metro naar station Noord. ’s Middags kunnen 50 duizend belangstellenden een gratis testritje maken. De feestelijke opening kost ongeveer een half miljoen euro.

Hoofdpijndossier


Views

100+