Amsterdam

Hoezo staat Amsterdam Nieuw-West niet op de kaart?

Hoezo staat Amsterdam Nieuw-West niet op de kaart?

De linkerposter is van I amsterdam, de rechter de alternatieve poster van PvdA-commissieraadslid in Nieuw-West Münire Manisa.

Foto van 'Merike Woning'

8 AUG 2017

Nieuw-West komt er momenteel bekaaid vanaf. Althans, zo lijkt het. Op de populaire site Hoodmaps.com, waarop per stad in één oogopslag te zien is wat het primaire karakter van een wijk is, wordt de wijk weggezet als boring. En daarnaast staat het stadsdeel met de meeste inwoners van Amsterdam niet vermeld op de nieuwste I amsterdamposter. Hoe zit dat?

PvdA-commissieraadslid in Nieuw-West Münire Manisa is boos over en schreef over de in haar ogen falende I amsterdamcampagne een ingezonden brief naar het Parool met de kop: Is I amsterdam serieus al het moois van Nieuw-West vergeten? Ze maakte zelfs een nieuwe poster waarop Nieuw-West wel te zien is en verspreidde die door de wijk. „Het is toch te gek voor woorden dat de poster waarop ons stadsdeel wordt uitgesloten wel in Nieuw-West wordt opgehangen?”

Dat het stadsdeel als boring betiteld wordt op Hoodmaps wist ze nog niet, maar als ze een kijkje neemt, roept ze: ze zijn zelf saai! Wanneer wordt er nou eens gestopt met Nieuw-West uitsluiten?

Promotor Iwan Daniëls van de website Nice Nieuw West kan om de internationale site Hoodmaps nog wel lachen. „De titel saai zie ik als een soort spontane naïviteit van de makers. Het principe van de meeste stemmen gelden, komt naar boven en ook stadsdelen als Noord en Zuid-Oost krijgen het stempel saai. Toeristen willen gewoon in een oogopslag zien waar ze wel of juist niet moeten zijn.”

De poster van I amsterdam is volgens Daniëls een ander verhaal. „De makers hebben een gaatje in hun hoofd of ze kennen de kaart van Amsterdam niet. Er zitten blijkbaar geen mensen die de buurt goed kennen. Het is een commercieel marketingbureau en in Nieuw-West is simpelweg niets te halen. Het is terra incognita. Niemand die de moeite neemt om even een kijkje te nemen. Dat geldt ook voor de politiek. Die wil de toeristische druk meer spreiden, zodat niet alles op het centrum aankomt, maar Nieuw-West zit niet in de hearts en minds van de politiek en dus denkt men er niet aan om actief beleid toe te passen om een gedeelte van de toeristen naar Nieuw-West te verplaatsten.”

Manisa besloot I amsterdam te bellen en aan hen de vraag voor te leggen. Vorig jaar speelde deze kwestie namelijk ook al en toen beloofde het bureau er al aandacht aan te besteden. „Het is dus geen kwestie van vergeten. Ze zeggen alleen dat ze het culturele aanbod in Nieuw-West niet toereikend genoeg te vinden voor toeristen. En ik denk dat het stadsdeel te maken heeft met een onveilig imago.”

Volgens Nico Mulder van stichting Amsterdam Marketing, verantwoordelijk voor de poster en bekend van het motto I amsterdam is het onzin dat het bureau niet de moeite heeft genomen naar Nieuw-West af te reizen. „We zijn sinds twee jaar in gesprek met het stadsdeel en hebben een stappenplan voor de wijk uitgedacht. Er wordt geïnvesteerd in meer horeca, onder meer rond de Sloterplas, en culturele voorzieningen. We zien namelijk dat als de bewoners de wijk omarmen, bezoekers uit Nederland en internationale toeristen ook sneller komen. Dat zag je bijvoorbeeld ook bij het NDSM-terrein en Westerpark. Ook hebben we recentelijk nog 24H Nieuw West georganiseerd, een evenement voor en door bewoners waarbij de buurt ontdekt kan worden en een I amsterdam freerunning parcours aan de Sloterplas geplaatst.”

De keuze om Nieuw-West niet op de campagneposter af te beelden was dan ook een weloverwogen. „De stad heeft heel veel te bieden er moest een keuze gemaakt worden. Afgaande op de bezoekersaantallen kom je uit op de elf afgebeelde wijken.”

Daniëls vindt dat het stadsdeel nu ook weer niet al te zielig moet gaan doen. „Het is het grootste stadsdeel van Amsterdam met 140.000 inwoners. Er valt genoeg te beleven al zijn de paden niet gebaand. Het is echt een wijk voor pioniers. Er zit genoeg leuks, maar je moet wel even je best doen het te vinden. We hoeven ook niet alle toeristen. Een paar is al prima. Laat de massa zich maar in de grachtengordel vermaken.”

Manisa heeft met haar ingezonden brief I amsterdam zover gekregen dat ze is uitgenodigd voor een gesprek dat woensdag plaats zal vinden.

Het Nieuw-West van Manisa:
Het langste regenboogpad van de wereld (100 meter)
Natuurgebied de Bretten
Strandjes bij de Nieuwe Meer en Sloterplas
Mini outletcentrum
Theater De Meervaart

Het Nieuw-West van Daniëls:
Sloterplas / Sloterpark
De Vlugtlaan
Radion
B Amsterdam / Restaurant Bureau
Terras Schip van Slebos noordoever Sloterplas


Views

300+

Amsterdam wil huisjesmelkers aanpakken. / ANP

Amsterdam wil huisjesmelkers aanpakken

Wethouder wonen & bouwen, wijkaanpak, groen, dierenwelzijn, Laurens Ivens van de SP tijdens de installatie van nieuwe wethouders en raadsleden in de Amsterdamse gemeenteraad. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

In Amsterdam wil de gemeente overlast als gevolg van woningdelen aanpakken. Er worden maatregelen genomen om huisjesmelkers aan te pakken. Verhuurders moeten sinds vorig jaar een vergunning aanvragen als ze kamers aanbieden, maar dat gebeurt volgens verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens nog te weinig.

De enige manier

„ Amsterdam kan niet zonder woningdelen”, zegt Ivens. „ Voor veel jongeren is het de beste, maar ook de enige manier om in de stad te wonen. Maar we zien ook dat er veel huisjesmelkers zijn die proberen hun huurders een poot uit te draaien.” Zo krijgen ze vaak geen huurcontract, mogen ze zich niet inschrijven bij de gemeente of betalen ze hoge huren voor een „ bezemkast”, aldus de wethouder. „ Soms zonder daglicht of frisse lucht.”


Views

800+

Likeability of 6

Waar wil jij werken?

Foto van 'Metro'

16 JUL 2018

Wil je veel geld gaan verdienen? Of gaat het jou om de korte reistijd in de keuze van een nieuwe baan? We willen graag weten wat jij belangrijk vindt in je werk en in je zoektocht naar een nieuwe baan. Laat het ons weten door de volgende vragen te beantwoorden zodat wij je goed kunnen blijven informeren en inspireren over alles dat met werk en carrière te maken heeft.

Vul hieronder de enquete in.


likelol
user_071e8a5028b6216e045aafa21ccd8be1251332d6_avataruser_76947f4a960bbf91980d8b56779e611bbeb6c584_avatar

Views

4k+

De Noord/Zuidlijn of 3.452.115 e-bikes?

Station Noorderpark. Vanaf 22 juli gaat de Noord/Zuidlijn eindelijk rijden. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

18 JUL 2018

Aankomend weekend is het eindelijk zover. De Noord/Zuidlijn in Amsterdam wordt geopend. Het heeft ‘even’ -15 jaar bouwen- geduurd, maar op 22 juli 2018 zal de metro Noord/Zuidlijn eindelijk gaan rijden.

Startdatum verschoven

In 2003 zijn ze begonnen met de bouw, maar in 2009 werden er verzakkingen bij de Vijzelgracht ontdekt waardoor de aanleg van de lijn flinke vertraging opliep. Oktober 2017 werd als nieuwe startdatum aangehouden, maar dit bleek niet realistisch. De openingsdatum is toen verschoven naar juli 2018. Zaterdag 21 juli vindt er een groot openingsfeest plaats en op zondag 22 juli kun je eindelijk een ritje maken met de Noord/Zuidlijn.


Views

1k+

Na 15 jaar bouwen eindelijk open: Noord-Zuidlijn

Na ruim 15 jaar bouwen, wordt de Noord-Zuidlijn zaterdag eindelijk geopend. / ANP

Foto van 'Merel Driessen'

2 UUR

Na ruim vijftien jaar bouwen gaat het dan eindelijk gebeuren: zaterdag wordt de Amsterdamse Noord-Zuidlijn geopend. Met de nieuwe metrolijn kunnen reizigers voortaan in een kwartier van Amsterdam-Noord naar -Zuid, of andersom.

Hoewel zondag pas de dienstregeling ingaat, wordt de nieuwe metrolijn zaterdag met een groot feest geopend. In de ochtend houdt cabaretier Martijn Koning een korte conference over de totstandkoming van de Noord-Zuidlijn en houdt de nieuwe burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, een toespraak. Uiteindelijk nemen een paar honderd genodigden vanaf Amsterdam Centraal Station de allereerste officiële metro naar station Noord. ’s Middags kunnen 50 duizend belangstellenden een gratis testritje maken. De feestelijke opening kost ongeveer een half miljoen euro.

Hoofdpijndossier


Views

100+