Zo hadden de IJ-oevers er ook uit kunnen zien

De Olympische brug. Beelden: Architectuurbureau Amsterdam

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

9 JUN 2017

Voor de beide oevers van het IJ zijn in de afgelopen decennia heel wat plannen gemaakt. Heel veel van deze plannen gingen vervolgens de prullenbak in. De huidige ontwikkelingen gaan zo hard dat Architectuurcentrum Amsterdam graag terugblikt op de ’wilde’ plannen van weleer in de expositie Dromen aan het IJ - vijf visies uit het verleden. Zo had de IJ-oever er ook uit kunnen zien.

Brug over het IJ

Brug over het IJ

Brug over het IJ

In 1865 presenteert de Amsterdamse aannemer Jan Galman zijn ontwerp voor een brug over het IJ. Deze bestaat uit een combinatie van een ijzeren traliekokerbrug, een draaibrug en een overdekte galerij met aan weerszijden woon- en winkelpanden. De gemeente keurt het plan af omdat de voordelen niet opwegen tegen de overlast voor de scheepvaart. Galman volhardt echter in zijn visie en werkt tot zijn dood nog eens 36 uitgesproken brugontwerpen uit. Ook deze bleven vruchteloos.

Stad op Pampus

Stad op Pampus

Stad op Pampus

In de jaren 60 wordt volop geanticipeerd op een forse bevolkingsgroei. Alles staat in het teken van stadsuitbreiding die gemeentelijke grenzen overschrijdt. Zo ontstond het idee voor een Stad op Pampus; vier aaneengesloten eilanden in het IJ voor de huisvesting van 350.000 stedelingen. De centrale verkeersader dient in het plan als ruggengraat voor een piramide woonvorm met afnemende bouwhoogten richting de oevers. Er worden echter vraagtekens gezet bij de planologische haalbaarheid. De verbinding met Amsterdam is te zwak. Er wordt verder gekeken naar onder meer de Bijlmermeer.

Plan Koningsdok

Plan Koningsdok

Plan Koningsdok

Begin jaren negentig neemt de druk op onbebouwde locaties in de Noord toe en wordt de potentie van de Noordelijke IJ-oever ingezien. Er wordt een plan bedacht voor woningbouwmogelijkheden van de oostelijk NDSM-werf. Om het terrein meer kracht bij te zetten wordt een baai tot aan de Oergeul van het IJ ontworpen met een hoge sculpturale wand met een krachtige skyline. Het plan wordt vernoemd naar een voormalig dok op het Shellterrein, het Koningsdok. De ontwikkeling stagneert echter door milieuregels rondom het havengebied. Het plan verdwijnt in het archief.

The Floating Games

De Olympische brug

De Olympische brug

In 2011 wordt het masterplan 'The Floating Games' gepresenteerd in een poging om de Olympische Zomerspelen naar de stad te halen. Hierin vormen drijvende en verplaatsbare stadions op en rondom het IJ de basis. Het Olympisch dorp aan de noordoever moet een nieuw en blijvend stadscentrum vormen. Twee bruggen vormen de verbinding tussen de beide IJ-oevers: een hooggelegen Olympische brug en een lagergelegen fiets-voetgangersbrug. Torenhoge kosten en gebrek aan maatschappelijk draagvlak maken hier een einde aan.

Balkon over het IJ

Balkon over het IJ

Balkon over het IJ

Rem Koolhaas had in 1991 grootse plannen met de zuidelijke IJ-oever. Een 'Manhattan aan het IJ'. Veel hoogbouw, groots vormgegeven, met het centraal station als middelpunt. Hoewel Koolhaas zijn plan met verve presenteert, stuit het ontwerp op verzet bij de stadsbewoners. Zij willen een kleinschalige aanpak die aansluit op bestaande bouwvolumes in de binnenstad. Omdat aan verschillende kanten de geldkraan wordt dichtgedraaid voor het miljardenproject, valt deze letterlijk in het water.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

62

Eigenaar Hacarmel: Regelmatig een Hitlergroet

De ruiten van Hacarmel/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

8 DEC 2017

De eigenaar van het Israëlische restaurant Hacarmel Kosher in Amsterdam en zijn zaak zijn wel vaker het slachtoffer van antisemitisme, zei hij donderdagavond in een uitzending van Jinek waar hij te gast was. Donderdag verschenen beelden online waarop te zien is dat een man met een Palestijnse vlag en een honkbalknuppel zijn voorgevel aan gort sloeg.

Sociale controle

Films, feestjes en flesjes ploppen in oud snijlab

Nét een filmposter: LAB 111 directeur Tobias de Jong (r) en filmprogrammeur Tom Ooms / Femmy Weijs

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

8 DEC 2017

LAB 111 zit op nummer 111, heeft 111 bioscoopstoelen (plus 1 kapotte) en waar nu het scherm is, werden vroeger mensen versneden. Deze maand bestaan ze een jaar en dat wordt gevierd met een feest vol muziek, beugelflessen, film en een heel bijzondere Twister.

Facebook Strangelove

Tony en Salvatore klaar voor grootste hondenshow

Tony is gek op zijn vrolijke frans, de Chinese naakthond Salvatore

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

7 DEC 2017

Huid gescrubd, tandjes gepoetst en een wit poedertje om af te toppen: Salvatore is er klaar voor, net als zijn baasje Tony Groenendijk die ook dit jaar weer strak in het pak present is bij ’s lands grootste hondenshow!

Echte werk

Je weet dat je een Nederlander bent als je...

... in het bezit bent van een kaasschaaf

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

6 DEC 2017

Canadese Amsterdammer Colleen Geske raakt niet uitverwonderd over die weird wonderful Dutchies en schrijft alles op, van vrijmibo tot het iédereen feliciteren op een verjaardag met de jarige en Koningsdag als veler lievelingsdag, tenzij het in een weekend valt.

5 x beestachtig leuk slash lekker in Amsterdam!

Zebra is zaterdag vast ook weer van de party / Facebook: Don't Feed The Animals

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

30 NOV 2017

Wat is Amsterdam zonder dieren, de muizen in je huis en ratten op station Sloterdijk even daargelaten? Je vindt de leukste exemplaren op de dansvloer, in de tuin, op je bord en natuurlijk op social media.

Don't Feed The Animals

Oh Oh Amsterdam: Rode rozen van Ahmed

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

29 NOV 2017

Metro's Iris Hermans neemt je mee in haar Amsterdam, waar van alles in voorbij komt. Van Chinese massagesalon tot het stiekem begraven van cavia’s en spannende afters. En alles ertussenin.

MVG

VOUW- en wauweffect tijdens Amsterdam Light Festival

Stadstaren heet het lichtkunstwerk van VOUW en beeldt de stadskaart uit, in led-verlichting

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

29 NOV 2017

De jongens van VOUW trotseren regen, rondvaartboot en kou en hangen de hele dag boven de Herengracht, zo vlak voor het Amsterdam Light Festival.

De VOUW'ers doen alles zelf en met z'n allen, van ontwerptekening tot uitvoering