Lekker zweten met Marc in het Vondelpark

14 juni 2017 om 08:45 door Iris Hermans
Lekker zweten met Marc in het Vondelpark
He likes to move it: Marc Udo spring een gat in de lucht tijdens zijn eerste Fun(d)Run / David Stegenga

Marc Udo is een echte ‘slashy’. Zijn nieuwste doel: de marathon van New York rennen voor dance4life en daarvoor bedacht hij iets ludieks…

 

Bourgondiër slash...

Je kunt hem in geen enkel hokje duwen, niet alleen omdat hij te sterk is en je hem er simpelweg niet in krijgt, maar ook omdat hij het type is waar je geen enkel label op kunt plakken. Behalve misschien ‘slashy’, want Marc Udo is personal trainer slash boksleraar slash Bourgondiër slash model slash woordgrappenmaker slash evenementenbedenker slash gitarist bij Joan Franka - „de Indiaan” - tijdens het Eurovisie Song Festival slash Instagramhit. Heel vroeger wilde hij kraanmachinist ‘van zo’n sloopkogel worden’, „gelukkig niet gelukt, al loop ik soms wel als een sloopkogel tijdens een wild avondje stappen!” Daarna wilde hij een baan waarin hij de hele dag in pak kon rondlopen. „Gelukt” en hij strijkt zijn complete Nike-outfit glad, „ik loop bijna 24/7 in mijn sportpak, heerlijk.” Hij geeft trainingen als ‘Move with Marc’. Een handige naam, knipoogt hij. „Ik kan nog altijd een verhuisbedrijf beginnen.”

Wentelteef

Om half zeven ging zijn wekker, om zeven uur stond hij met een klein groepje te Jumping Jacken in het Oosterpark en drie uur later zit hij tevreden bij De Wasserette hartje Pijp achter een reusachtige wentelteef. Een royale snuf kaneel strooit hij erop en begint met smaak te eten. Wentelteefjes, die hij soms drentelteefjes noemt - „als het lang duurt voor ze klaar zijn” - is een van zijn guilty pleasures. Net als cola en nu kijkt hij streng, „maar wel de echte hoor, niet van die light neptroep.” Sport hard, eat much, lijkt zijn credo en balans is zijn sleutelwoord. „Zonder zweverig te zijn met yin yang en dat soort bla bla, geloof ik wel in balans.” Als je extreem sport, is voeding belangrijk, maar je hoeft er niet extreem mee bezig te zijn en hij knijpt zijn gefocuste bruine ogen even gelukzalig tot spleetjes als hij een volgende hap met een dot slagroom neemt.

Balans

Balans komt ook terug in zijn werk als personal trainer en misschien is dat ook wel wat hem onderscheidt van de vele anderen, want er poppen steeds meer PT’s op in het sportstraatbeeld, beaamt hij. „Ik geloof niet in een vaste routine die je op iedere sporter loslaat, iedereen is anders en daar kijk ik naar.” Zijn klanten zijn artiesten tot horeca-eigenaren tot freelancers, „allemaal mensen die echt leven.” Een peuk, een fles wijn, een keer een weekend losgaan… Allemaal prima, „als je twee keer in de week hard traint, mag je ook genieten.” He man!, Yo Marc en een boks en high five of wat passeren de revue. Hij haalt bescheiden zijn brede schouders op, „ik ken best wat mensen in de stad…”

Herinneringen

Het was hier aan de Eerste van der Helststraat waar zijn eerste Amsterdamse huisje was en hij wijst naar een zolderetage pal tegenover. Mooie herinneringen, „ik kwam aan in de stad en voelde me thuis.” Hij groeide op in het dorpse Huissen, waar hij zich weleens een vreemde eend in de bijt voelde. Heel even werd-ie gepest ‘om zijn kleurtje’, „maar mijn Surinaamse moeder heeft me geleerd van me af te bijten.” Het resultaat: een ‘bijtdehante’ jongen die de schrik van elke leraar werd met al zijn vragen, „ik denk gewoon altijd over alles na” en nergens voor terugschrok met zijn enorme energie en nieuwsgierige aard. Hij bleek een hockeytalent en was er niet de schouderblessure geweest waardoor hij moest stoppen, had zijn leven er nu misschien heel anders uitgezien.

Hoe 't balletje rolt

Hij rolde in het modellenvak, ging daarna de horeca in, werd eventmanager van onder meer de Undercurrent, ontdekte zijn boksleraarskills bij VondelGym en vond daarna zijn roeping als personal trainer en zonder dat hij er erg in had, verzamelde hij geleidelijk aan alle kwaliteiten voor wat nu zijn missie is: de marathon van New York rennen voor dance4Life. Een ‘supermooi, jong en niet stoffig goed doel’, waarvoor hij maar wat graag zijn twee beste en zeer gespierde benen voor wil (in)zetten. 5000 euro moet hij inzamelen en zei meteen: dat gaat me lukken. Want Marc is zo iemand die altijd vol ideeën zit en het eurekamoment liet niet lang op zich wachten. „Ik ga vier sportdagen in het Vondelpark organiseren!” 7 mei was de eerste en hoewel bloednerveus („ik had een week van tevoren nog maar twaalf van de zestig kaartjes verkocht…”), werd het een groot succes, „het ging thunderlekker!”, en de volgende is komende zondag.

Marcs mojo

Na een aantal heftige blessures, heeft Marc zijn mojo weer helemaal gevonden. Dat besef kwam toen hij op pure wilskracht finishte bij de Ultra in Kaapstad (56 km), zonder gedegen training door die blessures. „Ik was kapot moe en ging helemaal stuk, maar fuck it, ik heb het gewoon gedaan.” Hij kreeg een openbaring, daar bovenop die berg in Kaapstad. „Als de pleuris uitbreekt, dan red ik me wel.” Maar die blijft nog wel even uit, besluit hij met zijn grote lach, „het beste gaat nog komen, let’s go!”

Zondag sportdag Vondelpark!

Voor hem was de sportdag op school vroeger het absolute hoogtepunt van het jaar, herinnert sportman Marc Udo zich nog goed. Waarom niet een echte Amsterdamse sportdag organiseren voor dance4life? De Fun(d)Run werd geboren en is voor alle gradaties fitpeople die een work-out van Marc willen. Zondag aanstaande is de volgende, 23 juli de derde en daarna volgt de afsluiter. Doel: 5000 euro ophalen, „maar het liefste nog veel meer!” En dat gaat wel lukken, denkt deze rasoptimist.

Marc's 21

De vrolijke sportievelingen moe maar voldaan na de eerste sportdag / David Stegenga

Op de sportdag is er eerst de warming-up, daarna wordt er 2, 3 of 5 kilometer gerend en daarna begint het echte werk... Met op de achtergrond zijn Spotify playlist Marc’s 21K, waarop ‘smerige rauwe hiphop’ tot Jump around („die wil ik ook op mijn begrafenis”) staan, komen alle spieren aan hun trekken, „het is vooral een leuke en lekker vrolijke sportdag.” Koop een kaartje vanaf 19,99 via Paylogic, op Facebook dance4Life x Move With Marc part II vind je alle informatie. Zo is er eten en drinken en maak je kans op prijzen van de sponsoren, „bijna allemaal lokale samenwerkingen.” (NIKE, Ultimate Ears, Spotify, Freezlab, TomTom, STOX, BLACKROLL, Jaybird, Corckcicle en Athlete Sports World)

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!