Kom kom naar de Komkommer Zoo!

13 juni 2017 om 11:20 door Iris Hermans
Kom kom naar de Komkommer Zoo!
Dit is Maximilian de komkommerconnaiseur

Woensdag is het Wereld Komkommerdag. In West opent een heuse Komkommer Zoo mét bar. Metro keek alvast de ogen uit, laat de komkommertijd maar beginnen!

En dit is Maximilian zonder komkommer op zijn kop, op links een kopje Cucumber Zoo Punch, bedacht door Chi-Ho Ta

Zo veel

Behalve het onderwerp van het welbekende woordgrapje -Wat is de verleden tijd van komkommersla? Kwamkwammersloeg -, is het een remedie tegen zonnebrand, werken de schijfjes heel goed tegen wallen en is het dé oplossing voor dieetfanatici met een gretige snackhand. Ja, je kunt er van alles mee, die goeie ouwe vertrouwde komkommer.

Feestdag

De langwerpige groente heeft zelfs zijn eigen feestdag: 14 juni wordt Wereld Komkommerdag gevierd en dat was reden voor het bekende Hendrick’s Gin om de groene parel eens goed in het zonnetje te zetten. Van woensdag tot en met zondag opent Hendrick’s Curious Cucumber Zoo aan de Ten Katestraat. Denk aan Artis, maar dan zonder flamingo’s, pinguïns en cheeta’s, maar met komkommers in alle maten om je heen en aaien mag hier gewoon. Van klein en krom tot dik met bulten en de zeekomkommer. „Maar die kun je niet aaien en ook niet eten”, waarschuwt komkommerconnaisseur Maximilian Montague Medwin (Max) en wijst naar het aquarium waar het beestje zich tegen de wand genesteld heeft.

Zeekomkommer (rechtsboven in de hoek)

Vijftal

De Engelsman geeft vanaf woensdag rondleidingen door het kleine smaakvolle ingerichte etablissement, dat aandoet als een antiek rariteitenkabinet waar je de ogen uitkijkt. Vijf unieke komkommers hebben een ereplekje gekregen en hij vertelt bevlogen over de zoektocht over de wereld naar de meest bijzondere soorten. De Peruvian Pointer tot de Polish Pickle zijn allemaal de revue gepasseerd en het resultaat is een vijftal komkommers, elk met een eigen verhaal. „We willen mensen uitnodigen om een kijkje te nemen in deze wondere wereld.”

Je kunt in de Zoo de Golden Cucumber winnen, de duurste ter wereld (18 karaat goud)

Cocktails

Je kunt je aanmelden via WhatsApp (06 26603520, met je naam, voorkeur dag en tijd en aantal personen) en van kijken krijg je hier meteen dorst. Achter de bar, die een prominente plek inneemt, worden cocktails geschud met als groene draad natuurlijk de komkommer en ze zijn bedacht door onder anderen Chi-Ho Ta van cocktailbar Dr. Rotterdam.

Bartender Chi-Ho Ta van Dr. Rotterdam

Perfecte komkommer

Max kan zich geen leven zonder komkommers, die hij vruchten noemt, voorstellen, „ik eet er 25 per week.” The world is your cucumber en the truth lays in the cucumber zijn een kleine greep uit zijn enthousiaste uitspraken die in zijn moedertaal net wat mooier klinken dan in onze taal. Waar die perfecte komkommer nou aan moet voldoen? Hij moet vooral ‘juicy’ zijn, besluit Max. En laten de groene juwelen van teler René Tielemans uit Boekel dat nou ten voeten uit zijn. „De Boekelse staan bekend om de sappigheid!”

Stapelgek

Je vindt zijn waren onder meer bij de winkels van Marqt, „onze Brabantse vrienden gaan in vele Amsterdamse maagjes.” Stapelgek is de olijke teler erop en hij wist als kleine René al dat hij de zaak van zijn vader over zou nemen. Het is ‘gewoon een mooi product’ en iedereen houdt er van, „ik heb nog nooit iemand ontmoet die niet van komkommers houdt.” Zeker in deze tijden van gezond eten en alle fitgirls en -boys, zijn ze niet aan te slepen. De zaken gaan dan ook goed, beaamt hij. „Mensen kiezen steeds vaker voor een stuk komkommer in plaats van een Mars.” Of een plakje op de Mars? Waarom ook niet, „je kunt er van alles mee, lekker op kaas, brood of als stengel in je cocktail.”

Reneé Tielemans uit Boekel met zijn groene parels die bekend staan om hun sappigheid

Carnavalskraker

Dag en nacht is hij met zijn komkommers bezig en hij heeft nog een gouden tip: doe er een Metro omheen als je ze in de koelkast bewaart, „anders worden ze slap en aan een slappe komkommer heb je natuurlijk niets…” Er is trouwens ook een komkommer carnavalskraker gemaakt en een grote glimlach die met een beetje fantasie wel wat wegheeft van een komkommer, siert zijn lippen. „Het begon met een heel klein zaadje in het handje van een tuinder”, zo zingt hij het ondeugende liedje mee. Ja, je kunt echt van alles met de komkommer.

 

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!