Eerste Airbnb wijk van de wereld in Amsterdam?

13 juni 2017 om 15:15 door Lisa Vermeij
Eerste Airbnb wijk van de wereld in Amsterdam?
In een jaar tijd is het verbruik van Airbnb met 125% gegroeid. Er werden vorig jaar in totaal bijna 1,7 miljoen overnachtingen in de hoofdstad geboekt via de site.

Als het aan Paul Beneden van investeringsmaatschappij Open Huis ligt heeft Amsterdam straks de allereerste Airbnb wijk van de wereld. De investeerders zijn op zoek naar huizen in de Haarlemmerbuurt, ze willen bestaande huizen kopen, renoveren en verhuren aan toeristen en expats. Maar volgens Gemeente Amsterdam is dit helemaal niet mogelijk.

,,Wij kopen, renoveren en verhuren: op naar de eerste Airbnb wijk van de wereld!" zo luidt de slogan van vastgoed investeringsmaatschappij Open Huis. De charme van de Amsterdamse binnenstad ligt deels in de charme van authentieke bewoners en huis, maar als het aan de investeringsmaatschappij zou liggen dan kopen zij deze huizen graag op. Open Huis biedt ruim 25% meer dan de daadwerkelijke waarde van een huis. ,,Is jouw huis 200.000 euro waard? Wij betalen 250.000!" Zo'n verkoopsom klinkt bijna te mooi om waar te zijn en dat is het waarschijnlijk ook.

 

Nog meer rolkoffers

Op social media wordt er veelal boos gereageerd op het nieuwe concept. De website van Open Huis is al een aantal uur onbereikbaar. Toch lukt het om na een aantal telefoontjes initiatiefnemer Paul Beneden aan de lijn te krijgen. Zijn telefoon stond roodgloeiend sinds het nieuws bekend werd. Alhoewel er nog weinig informatie te vinden is over Open Huis en er wordt getwijfeld aan de oprechtheid van het idee, ontkent Paul dat het om een grap of hoax gaat.

Zo zijn er volgens Paul al best wat mensen die interesse hebben, maar hij begrijpt de kritiek. Amsterdam trekt jaarlijks al zo'n 17 miljoen toeristen en een heuse Airbnb wijk zou het aantal rolkoffers alleen maar kunnen vergroten. Open Huis denk daar anders over en zij zijn zich ervan bewust dat een toename van toerisme alleen maar goed is voor de stad. ,,Wij zijn voor een dynamische en actieve stad en toeristen zorgen voor meer beweging. Wij denken dat dit alleen maar van toegevoegde waarde is voor de economie van de stad," zegt Paul Beneden, initiatiefnemer van Open Huis tegen Metro.

 

Al vaker gedaan

Volgens de ondernemer doen zij eigenlijk iets wat al heel veel wordt gedaan. ,,Als ondernemer zie je kansen, en Airbnb is gewoon hartstikke populair. Het is ook iets wat al langer gebeurt, maar investeerders stoppen dit in de doofpot en willen het niet graag openlijk communiceren, wij zijn gewoon eerlijk.”

 

 

60 dagen limiet

In het reglement van Airbnb is een limiet opgesteld voor het aantal nachten dat je een woning mag verhuren. In Amsterdam mag een huis per jaar maximaal 60 nachten worden verhuurd. Toch lijkt dat voor Open Huis geen beperking te zijn. ,,De overige nachten gaan we de woningen gewoon verhuren aan expats," aldus Paul.

Wettelijk gezien niet mogelijk

Mochten Open Huis echt serieus zijn met hun idee, dan overschrijden ze hiermee de regels. Gemeente Amsterdam laat in een reactie aan Metro weten dat het bijna niet mogelijk is om de plannen uit te voeren. Het is niet toegestaan is om als bedrijf via Airbnb huizen te verhuren. Een Airbnb-verhuurder moet namelijk zelf in de woning wonen, om een huis te kunnen verhuren via Airbnb. Ook zijn er speciale regels verbonden aan het verhuren van woningen aan expats.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!