Amsterdam

5 x zeg... ken je deze festivals al?

Hé jij daar... Ga jij ook naar Zandbak Festival? Samen skippyballen en bier drinken?

Foto van 'Iris Hermans'

22 JUN 2017

Je hebt festivals en je hebt festivals.

Beetje vreemd...

We kennen allemaal de dance- en foodtruckfestivals, maar wat te denken van zaklopen in het zand, hard gaan op algen of trancen met hippies? Een beetje vreemd is gewoon lekker. Metro zet vijf (net iets) anders dan andere festivals op een rij.

Strange Sounds From Beyond

De NDSM-werf staat zondag in het teken van ‘vreemde geluiden’ tijdens Strange Sounds From Beyond bij Noorderlicht. En dat vreemd helemaal hot is, blijkt wel bij dit populaire feest met bijna 4000 Facebookers op ‘aanwezig’. Verwacht geen mensen die op huishoudelijke artikelen slaan of tokkelen op botten van zoogdieren, maar denk aan een zeer uitgebreide line-up van artiesten uit alle hoeken van de wereld - van elektronisch tot jazz en van folk tot exotische disco - die perfect passen bij het platform. Een feest waar nieuwsgierige muziekliefhebbers met een telefoon vol muziekfilmpjes en aantekening van nieuwe lievelingsdj’s en muzikanten -zoals misschien Selda Bağcan en Sun Ra Arkestra- weer terug de pont op gaan.

Zandbak Festival

Herinner je nog die verjaardagsfeestjes van vroeger? Die goeie ouwe tijd, waarin koekhappen het hoogtepunt van de dag betekende en je blij als een kind, want dat was je, naar huis ging met een ballonteckel. Zandbak laat je de gouden tijden van weleer herbeleven. Denk er een scala aan lekkere house- en discohitjes, liters gezelligheid en andere feestliefhebbers bij en je hebt Zandbak Festival. Opblaasdieren, kilo’s confetti, al je spelletjes van vroeger - en ja, dit is inclusief zaklopen en blikgooien - maken het feest aanstaande zaterdag bij Thuishaven compleet. Evenals Kinderen voor Kinderen Karaoke, de Mega Twister plus Ballenbak en een Olympisch Watergevecht. Zandbak is eigenlijk een groot kinderpartijtje voor iedereen die nog altijd met een been in die mooie ouwe kindertijd staat en dat andere been graag voorzet op een dikke party. De line-up houdt de organisatie geheim…

Amsterdam Summer Break Festival x Stadspodium

Als je niet op vakantie gaat deze zomer, maar wel zin hebt in tropische temperaturen en taferelen, ga dan zondag naar de allereerste editie van Amsterdam Summer Break. Het feest is geïnspireerd op de Zuid-Amerikaanse ‘blockparties’ waar dansen en eten op straat de normaalste zaak van de wereld. De hele dag draaien de dj’s van Fiesta Macumba, Woelig en Hitjesgolf de spannendste reggaeton, dancehall, r&b, hiphop en salsamuziek. Het centraal gelegen Stadspodium wordt voor een dag omgetoverd tot Zuid-Amerikaanse hoofdstad, inclusief strandtent en het beste uit de Caribische keuken: van taco’s tot ribs en schaafijs tot verse cocktails. Een vakantiegevoel is gegarandeerd en schud die stadse zorgen maar van je lijf. Nidal Lakrouz van Fiesta Macumba noemt Nederland ‘een tropisch land op fietsafstand’. „Het lijkt alsof we het tropische virus te pakken hebben. Op onze feesten zie ik echt iedereen genieten van onze muziek. Er heerst een toegankelijke sfeer en bij Woelig hoor je steeds meer Caribische invloeden terug in Nederlandstalige hiphopnummers. Dit willen we doortrekken met Amsterdam Summer Break Festival.”

Solstice op Ruigoord

Op Ruigoord kan bijna alles en er wordt dan ook vooral in de zomer van alles georganiseerd. Dit weekend verzamelen rijpe hippies en de hippies van nu, punkers, autonomen en nieuwsgierigen zich op Solstice Festival waar ze op blote voeten losgaan in de kunstenaarskolonie. Of je nu hip gekleed bent of rondbanjert in je kilt of trainingspak met gaten, dit is een van de weinige Amsterdamse festivals waar dat helemaal niets uitmaakt. De muziek is voornamelijk trance in al zijn verschijningsvormen, waar menig bezoeker zelf ook van in een dikke trance raakt. De couscous en wietcake worden verkocht vanuit caravans en bedoeïenententen.

Foto: Facebook Solstice Festival

Grow Festival

Ga op expeditie naar Utopia. Nee, niet het tv-programma dat het nog altijd net niet is, maar het onbewoonde eiland, vlak bij Almere. Het eiland wordt ingeluid door GROW Festival, waar hiphop en elektronische muziek hand in hand gaan, evenals Ronnie Flex en Bokoesam en onkruidschaafijs eten en meebouwen aan een eetbaar huis. Het eiland gaat de komende tijd ‘de broedplek voor duurzame innovatie’ worden, volgens initiatiefnemers Urban Greeners. „Beschouw het als NEMO voor volwassenen, waarin natuur, experiment en verbazing samenkomen. Jij zit aan de knoppen.”


Views

100+

Amsterdam wil huisjesmelkers aanpakken. / ANP

Amsterdam wil huisjesmelkers aanpakken

Wethouder wonen & bouwen, wijkaanpak, groen, dierenwelzijn, Laurens Ivens van de SP tijdens de installatie van nieuwe wethouders en raadsleden in de Amsterdamse gemeenteraad. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

In Amsterdam wil de gemeente overlast als gevolg van woningdelen aanpakken. Er worden maatregelen genomen om huisjesmelkers aan te pakken. Verhuurders moeten sinds vorig jaar een vergunning aanvragen als ze kamers aanbieden, maar dat gebeurt volgens verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens nog te weinig.

De enige manier

„ Amsterdam kan niet zonder woningdelen”, zegt Ivens. „ Voor veel jongeren is het de beste, maar ook de enige manier om in de stad te wonen. Maar we zien ook dat er veel huisjesmelkers zijn die proberen hun huurders een poot uit te draaien.” Zo krijgen ze vaak geen huurcontract, mogen ze zich niet inschrijven bij de gemeente of betalen ze hoge huren voor een „ bezemkast”, aldus de wethouder. „ Soms zonder daglicht of frisse lucht.”


Views

600+

Likeability of 2

Brandon is gigolo in Amsterdam en vindt het geweldig

Dit is Brandons collega Romero uit Kopenhagen. Brandon zelf wil niet op de foto, ,,er heerst nog altijd een taboe op mijn werk." / The Men's Company

Foto van 'Iris Hermans'

11 MEI 2017

Metro’s Iris ontmoette een Amsterdamse gigolo. Voor een interview.

Luisterend oor, harde...

Normaal gesproken zou een uur met hem een euro of 200 kosten, al boeken ze hem meestal voor minimaal drie uur, verklapt Brandon (‘net 35’), terwijl hij een stuk appeltaart als ontbijt bestelt in het café waar we hebben afgesproken. Daar is-ie gek op, maar zonder slagroom, „ik moet natuurlijk wel een beetje aan mijn figuur denken!” We zitten ergens achterin waar niemand ons kan horen, want er sluimert nu eenmaal nog altijd een taboe over zijn werk. Familie noch vrienden weten dat hij minimaal een keer per week een vrouw of stel („die bestellen mij ook steeds vaker”) in het seksuele zonnetje zet. Al gaat het echt niet altijd puur om de seks. „Zeker vrouwen zoeken ook een luisterend oor.” En dat heeft hij. Maar vooruit, ook een harde pik, ja. Heeft-ie ook, „het gaat vaak om de combinatie.”


dislike
user_1d9a9a87637c61417bc8960ed952ce111bb41b31_avataruser_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Views

600+

De Noord/Zuidlijn of 3.452.115 e-bikes?

Station Noorderpark. Vanaf 22 juli gaat de Noord/Zuidlijn eindelijk rijden. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

18 JUL 2018

Aankomend weekend is het eindelijk zover. De Noord/Zuidlijn in Amsterdam wordt geopend. Het heeft ‘even’ -15 jaar bouwen- geduurd, maar op 22 juli 2018 zal de metro Noord/Zuidlijn eindelijk gaan rijden.

Startdatum verschoven

In 2003 zijn ze begonnen met de bouw, maar in 2009 werden er verzakkingen bij de Vijzelgracht ontdekt waardoor de aanleg van de lijn flinke vertraging opliep. Oktober 2017 werd als nieuwe startdatum aangehouden, maar dit bleek niet realistisch. De openingsdatum is toen verschoven naar juli 2018. Zaterdag 21 juli vindt er een groot openingsfeest plaats en op zondag 22 juli kun je eindelijk een ritje maken met de Noord/Zuidlijn.


Views

1k+

Even geduld, opening Noord-Zuidlijn weer uitgesteld

Even geduld, opening Noord-Zuidlijn weer uitgesteld

„Het is en blijft een olympische opgave”, aldus de Amsterdamse wethouder Litjens.

Foto van 'Metro & ANP'

8 JUL 2016

Amsterdammers, nog eventjes geduld. De Noord-Zuidlijn in Amsterdam gaat op zijn vroegst op 22 juli 2018 rijden. De oplevering van de prestigieuze nieuwe metrolijn onder de hoofdstad is met negen maanden uitgesteld. Dat maakte verantwoordelijk wethouder Pieter Litjens vrijdag bekend.

De nieuwe vertraging zal niet leiden tot hogere kosten, belooft de wethouder. „De extra kosten van deze vertraging kunnen worden opgevangen binnen het huidige projectbudget van 3,1 miljard. Als we één les hebben geleerd van de Noord-Zuidlijn, is het wel dat je genoeg buffer moet inbouwen om dit soort tegenslagen binnen budget te kunnen opvangen.”

Al sinds de start van de bouw in 2003 wordt het project geplaagd door vertragingen. De metrolijn zou volgens de laatste planning in oktober 2017 moeten gaan rijden, maar ook die datum blijkt niet haalbaar. Het faillissement van aannemer Imtech en bouwbedrijf Oskomera spelen een rol in het nieuwe uitstel van de ingebruikname. Ook problemen met de ICT dragen bij aan het niet halen van de streefdatum. Bovendien heeft het testbedrijf meer tijd nodig om alle systemen grondig te controleren.


Views

1k+