Rapfactchecker Yordi Dam. / Femmy Weijs

Yordi checkt raps van Lil’ Kleine en Frenna op facts

Rapfactchecker Yordi Dam. / Femmy Weijs

Foto van 'Savanne Estourgie'

Savanne Estourgie

12 MEI 2017

Elke week interviewt Metro een Amsterdammer die de stad kleur geeft. Vandaag: Yordi Dam, datajournalist en vakkundig rapfactchecker.

Boef, Lil’ Kleine en vele andere Nederlandse hiphopartiesten moeten tegenwoordig beter letten op wat ze allemaal in hun liedjes roepen. Want die uitspraken kunnen zomaar eens worden gecheckt door Yordi Dam van het Instagramaccount #rapfactcheck. Zo zocht hij bijvoorbeeld uit wat de dingen kosten die Ali B wil kopen in zijn track Dat is money. En rekende hij voor of inderdaad alle tieners ja zeggen tegen MDMA.

Wat een goede vondst, om raps te gaan checken. Hoe kwam je daar ooit bij?

Een tijd geleden ging een filmpje op AT5 over een schietpartij viral. In dat filmpje zegt de man: „Krakaka”. Tijdens die schietpartij gebeurde er zoveel en in het filmpje zaten zoveel leuke uitspraken dat ik dacht: ik zet in een grafiekje en op een kaart wat er allemaal gebeurt in het filmpje. Dat ging vervolgens ook hartstikke viral. Deze eerste infographic heeft niet zoveel met hiphop te maken, maar dat is het muziekgenre dat ik zelf heel erg tof vind.

Hoe kom je aan alle cijfers en feiten?

Ik werk zelf als datajournalist. Dat doe ik voor mijn eigen bedrijf LocalFocus en voor NRC. Ik maak dan verhalen van cijfers. Het is me dus niet vreemd om dit soort dingen uit te zoeken. Voor mijn werk maak ik alleen maar ‘serieuze’ verhalen, dus het leek me leuk om ook grappige feiten te onderzoeken. Ik weet waar ik alle feiten vandaan kan trekken. Bijvoorbeeld van overheidssites zoals het CBS, maar ook van wetenschappelijke artikelen of andere databronnen.

Klopt het wat de meeste rappers zeggen?

Het wisselt een beetje. Soms zitten rappers onbedoeld helemaal in de goede hoek. Het is een beetje fiftyfifty. De Amsterdamse rapper Lil’ Kleine is een ontzettende opschepper. Veel van wat hij zegt is zwaar over the top. Dat is dan extra leuk om te checken.

Hoe reageren de rappers vervolgens op jouw post?

Ik geef heel erg mee dat het grappig is bedoeld. Dus dat snappen de meeste rappers ook wel. Ik krijg ook veel ‘wtf’-reacties. Zo van: ‘heb je hier écht wetenschappelijke bronnen voor gebruikt?’. Maar ik vind hiphop gewoon heel tof en ik houd dus altijd al bij wat er allemaal speelt. Wanneer ik nu nieuwe liedjes hoor en grappige quotes spot, schrijf ik ze wel even op. Wie weet is het makkelijk te checken.

Wat is er zo leuk aan cijfers?

Cijfers en tabellen zijn heel droog en kaal, maar er zitten zo ontzettend veel interessante verhalen in verstopt. Door die te analyseren zie je opeens allemaal nieuwe patronen en trends. Dat is zo leuk aan datajournalistiek. Ik vind het tof om die verborgen verhaaltjes in superkale cijfers te vinden. Excel is natuurlijk niet sexy, maar ik word er wel heel gelukkig van. Ik was vroeger altijd al een cijfernerd. Ik kon uren in atlassen bladeren, niet vanwege de topografie, maar vanwege de grote tabellen achterin. Daarnaast passen cijfers ook heel goed bij hiphop. Het gaat in de songteksten namelijk over geld en dingen die je hebt. Het gaat over drugs en feesten en dat zijn allemaal dingen die in cijfers zijn te vangen. Een rapper schept veel op over dingen die hij koopt. Ik vind het dan heel leuk om te zien: zou het ook echt kunnen?

Als afsluiter: wat is de leukste fact die je hebt gecheckt?

Rapper Frenna zei in zijn lied Longtime: ‘stress maakt je ouder, het maakt je zestig. Dat betekent dat stress hem 35 jaar ouder liet voelen, hij was 25. Ik heb dus gecheckt of stress je 35 jaar ouder kan laten voelen. Nu bleek dat stress je inderdaad ouder maakt, maar maximaal 7-9 jaar. Stress maakt je ouder klopt dus, maar stress maakt je niet zestig. Hij krijgt een punt voor de moeite.

Yordi Dam checkt de raps van Lil' Kleine graag. / Ferdy Damman | ANP Kippa

Yordi Dam checkt de raps van Lil' Kleine graag. / Ferdy Damman | ANP Kippa

In ’t kort

Het Amsterdam van Yordi Dam

Café: Bar Langendijk in Oost. Een kleine maar gezellige kroeg met lekker hapjes (verschillende soorten vega bitterballen!) en superleuk personeel.

Restaurant: De School: chic eten in een rauwe setting. Als je diehard bent, kun je daarna zelfs nog je after dinner-dip wegdansen in de club!

Winkel: Distortion Records op de Westerstraat. Letterlijk iedere vierkante meter van de zaak staat zonder enige systematiek tot aan het plafond volgestapeld met lp’s, maar als je goed zoekt, vind je er pareltjes!

Plek om tot rust te komen: Westerpark. In de winter om relaxed te wandelen en in de zomer dient het geregeld als mijn alternatieve achtertuin.

Onderschat: Martin's Avondwinkel aan de Jan van Galenstraat. Je kunt er werkelijk van alles kopen: van gin tot friet, van op te warmen stamppot tot kattenvoer. En dat tot in de vroege uurtjes!

Overschat: De Foodhallen. Leuk voor één keer per jaar, maar wel een beetje te gehypet en voor dagjesmensen van (ver) buiten de stad.

Bericht aan de burgemeester: Zorg er alsjeblieft voor dat tramlijn 14 (van het Sloterpark naar het Flevopark) niet geschrapt wordt door de GVB.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

2

Eigenaar Hacarmel: Regelmatig een Hitlergroet

De ruiten van Hacarmel/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

8 DEC 2017

De eigenaar van het Israëlische restaurant Hacarmel Kosher in Amsterdam en zijn zaak zijn wel vaker het slachtoffer van antisemitisme, zei hij donderdagavond in een uitzending van Jinek waar hij te gast was. Donderdag verschenen beelden online waarop te zien is dat een man met een Palestijnse vlag en een honkbalknuppel zijn voorgevel aan gort sloeg.

Sociale controle

Films, feestjes en flesjes ploppen in oud snijlab

Nét een filmposter: LAB 111 directeur Tobias de Jong (r) en filmprogrammeur Tom Ooms / Femmy Weijs

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

8 DEC 2017

LAB 111 zit op nummer 111, heeft 111 bioscoopstoelen (plus 1 kapotte) en waar nu het scherm is, werden vroeger mensen versneden. Deze maand bestaan ze een jaar en dat wordt gevierd met een feest vol muziek, beugelflessen, film en een heel bijzondere Twister.

Facebook Strangelove

Tony en Salvatore klaar voor grootste hondenshow

Tony is gek op zijn vrolijke frans, de Chinese naakthond Salvatore

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

7 DEC 2017

Huid gescrubd, tandjes gepoetst en een wit poedertje om af te toppen: Salvatore is er klaar voor, net als zijn baasje Tony Groenendijk die ook dit jaar weer strak in het pak present is bij ’s lands grootste hondenshow!

Echte werk

Je weet dat je een Nederlander bent als je...

... in het bezit bent van een kaasschaaf

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

6 DEC 2017

Canadese Amsterdammer Colleen Geske raakt niet uitverwonderd over die weird wonderful Dutchies en schrijft alles op, van vrijmibo tot het iédereen feliciteren op een verjaardag met de jarige en Koningsdag als veler lievelingsdag, tenzij het in een weekend valt.

5 x beestachtig leuk slash lekker in Amsterdam!

Zebra is zaterdag vast ook weer van de party / Facebook: Don't Feed The Animals

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

30 NOV 2017

Wat is Amsterdam zonder dieren, de muizen in je huis en ratten op station Sloterdijk even daargelaten? Je vindt de leukste exemplaren op de dansvloer, in de tuin, op je bord en natuurlijk op social media.

Don't Feed The Animals

Oh Oh Amsterdam: Rode rozen van Ahmed

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

29 NOV 2017

Metro's Iris Hermans neemt je mee in haar Amsterdam, waar van alles in voorbij komt. Van Chinese massagesalon tot het stiekem begraven van cavia’s en spannende afters. En alles ertussenin.

MVG

VOUW- en wauweffect tijdens Amsterdam Light Festival

Stadstaren heet het lichtkunstwerk van VOUW en beeldt de stadskaart uit, in led-verlichting

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

29 NOV 2017

De jongens van VOUW trotseren regen, rondvaartboot en kou en hangen de hele dag boven de Herengracht, zo vlak voor het Amsterdam Light Festival.

De VOUW'ers doen alles zelf en met z'n allen, van ontwerptekening tot uitvoering