Likeability of 3

Een finale kijk je niet

Foto van 'Tjerk de Vries'

Tjerk de Vries

24 MEI 2017

Ajaxfans die nu rond de 25 zijn hebben nog nooit bewust een Europese finale met hun club erin gezien. Op die leeftijd had ik er vijf meegemaakt. En omdat de UEFA-cupfinale van 1992 over twee duels werd uitgevochten, heb ik al zes keer het uiterste van mezelf moeten vergen.

Als fan kijk je een finale niet. Die beleef je.

Alles is anders tijdens een finale. Het rood van onze shirtjes lijkt net even roder, het gras is groener. Je ziet vertrouwde koppies op het veld, maar het zijn ineens nóg meer de gezichten van helden. Een vreemd stadion, en toch zoveel eigen fans. De verbondenheid is groter dan je ooit hebt gevoeld.

Er staan dit jaar vier clubs in een Europese finale. Real Madrid, Manchester United, Juventus en Ajax. Laat dit even bezinken...

We horen bij de absolute elite. Voor hoelang? Dat maakt geen mallemoer uit! We staan er. En die enorme trots ga je voelen. Of je nu thuis zit, of in dat Zweedse stadion.

Deze dag voelt alles anders. In Zweden loop je met duizenden gelijkgestemden door de stad, gekleed in rood-wit, liederen zingend en de uren aftellend naar de avond van je leven. Zenuwen gieren de hele dag al door je keel en die tracht je weg te drinken. Niet te veel, want je wil geen minuut van deze dag missen.

De achterblijvers proberen te werken, te studeren of gaan naar school. Maar ze zijn er met hun hoofd niet bij. Het grote speculeren is dan allang begonnen. Maken we kans? Speelt Traoré, of Kluivert? Of toch Neres? Tete of Veltman? Oh, als Kluivert toch eens de winnende maakt, exact 22 jaar nadat zijn vader dat deed...

Alles is anders vanavond. Een doelpunt voor ons zal beter voelen dan de eerste zoen van je grote liefde. Eentje tegen is als een onverwachte greep in het prikkeldraad. Een gemiste kans doet nog meer pijn. Want je weet; wellicht krijgen we nooit meer zo’n kans.

Je gaat kapot, de wedstrijd zal alle energie uit je zuigen. Je gaat vanavond momenten meemaken die je nooit meer zult vergeten. Als we winnen word je gek, dan is je leven verrijkt. Bij verlies sterf je een beetje.

Geniet zoveel als je kan, adem de sfeer in om ’m nooit meer uit te blazen.

En morgenochtend zul je weten: een finale beleven is pure topsport.


like
user_1d328523e94a85660908e848e8cfd68ed8d53eb2_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

9

Eigenaar Hacarmel: Regelmatig een Hitlergroet

De ruiten van Hacarmel/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

8 DEC 2017

De eigenaar van het Israëlische restaurant Hacarmel Kosher in Amsterdam en zijn zaak zijn wel vaker het slachtoffer van antisemitisme, zei hij donderdagavond in een uitzending van Jinek waar hij te gast was. Donderdag verschenen beelden online waarop te zien is dat een man met een Palestijnse vlag en een honkbalknuppel zijn voorgevel aan gort sloeg.

Sociale controle

Films, feestjes en flesjes ploppen in oud snijlab

Nét een filmposter: LAB 111 directeur Tobias de Jong (r) en filmprogrammeur Tom Ooms / Femmy Weijs

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

8 DEC 2017

LAB 111 zit op nummer 111, heeft 111 bioscoopstoelen (plus 1 kapotte) en waar nu het scherm is, werden vroeger mensen versneden. Deze maand bestaan ze een jaar en dat wordt gevierd met een feest vol muziek, beugelflessen, film en een heel bijzondere Twister.

Facebook Strangelove

Tony en Salvatore klaar voor grootste hondenshow

Tony is gek op zijn vrolijke frans, de Chinese naakthond Salvatore

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

7 DEC 2017

Huid gescrubd, tandjes gepoetst en een wit poedertje om af te toppen: Salvatore is er klaar voor, net als zijn baasje Tony Groenendijk die ook dit jaar weer strak in het pak present is bij ’s lands grootste hondenshow!

Echte werk

Je weet dat je een Nederlander bent als je...

... in het bezit bent van een kaasschaaf

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

6 DEC 2017

Canadese Amsterdammer Colleen Geske raakt niet uitverwonderd over die weird wonderful Dutchies en schrijft alles op, van vrijmibo tot het iédereen feliciteren op een verjaardag met de jarige en Koningsdag als veler lievelingsdag, tenzij het in een weekend valt.

5 x beestachtig leuk slash lekker in Amsterdam!

Zebra is zaterdag vast ook weer van de party / Facebook: Don't Feed The Animals

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

30 NOV 2017

Wat is Amsterdam zonder dieren, de muizen in je huis en ratten op station Sloterdijk even daargelaten? Je vindt de leukste exemplaren op de dansvloer, in de tuin, op je bord en natuurlijk op social media.

Don't Feed The Animals

Oh Oh Amsterdam: Rode rozen van Ahmed

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

29 NOV 2017

Metro's Iris Hermans neemt je mee in haar Amsterdam, waar van alles in voorbij komt. Van Chinese massagesalon tot het stiekem begraven van cavia’s en spannende afters. En alles ertussenin.

MVG

VOUW- en wauweffect tijdens Amsterdam Light Festival

Stadstaren heet het lichtkunstwerk van VOUW en beeldt de stadskaart uit, in led-verlichting

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

29 NOV 2017

De jongens van VOUW trotseren regen, rondvaartboot en kou en hangen de hele dag boven de Herengracht, zo vlak voor het Amsterdam Light Festival.

De VOUW'ers doen alles zelf en met z'n allen, van ontwerptekening tot uitvoering