Deze pleeboys doen (wc-)briljante vondst!

Het kwartet in hun bijna natuurlijke habitat intussen: Jairo, Jeppe, Sibout en Joren / Femmy Weijs

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

22 MEI 2017

Vier studenten hebben dé oplossing voor ‘van die ondergepiste wc-brillen’: P-Pall, plassen ging nog nooit zo lekker.

Nutslapper...

De eerste prototypes gingen te snel omhoog, ,,die noemden we de nutslapper” en ze kijken spontaan synchroon ietwat pijnlijk naar daar beneden. Maar na maanden van intensief onderzoek, testen en ontwikkeling is ‘jouw maatje bij het plassen’ er nu helemaal klaar voor: P-Pall, de veer die de bril voor je omhooghoudt, ,,je treft zo nooit meer zo’n ranzige wc-bril en je kunt hem schoon naar beneden trekken als je even wilt zitten.”

Geen plee-ers (behalve S misschien)

De enthousiaste baasjes achter deze simpele doch oh zo doeltreffende vondst zijn de 3 J’s plus S: Joren Straatman (24), Jeppe Oterdoom (23), Jairo Verlaan (22) en Sibout Gooszen (22), alle vier studenten van de minor Ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Drie van de vier hebben een vriendin, dus hun ‘plee-ertijd’ ligt achter hun, grijnzen ze, Behalve bij Sibout misschien, ,,ik ben nog vrijgezel.” Ze ruiken fris en fruitig, ondanks dat ze de afgelopen weken boven vele wc’s hebben gehangen om alles te testen -zal hun eau de toilette wel zijn- en hebben er volle stortbak vertrouwen in dat hun P-Pall een succes gaat worden. ,,Juist door de eenvoud.”

Goedkoop/goed doel

En het is supergoedkoop vergeleken met andere wc-oplossingen, zoals de zichzelf verschonende bril (‘kost paar honderd euro’). Nog geen drie tientjes kost deze veer die tot het bioscoopstoel-effect op de plee leidt en de jongens blijken ook maatschappelijk betrokken: ze geven per verkochte P-Pall een euro aan Simavi, ,,zij proberen in derdewereldlanden de sanitaire omstandigheden te verbeteren.”

Gouden veer

Het viertal zit boordevol ideeën. Wie weet kunnen ze ooit een gouden P-Pall naar de koning sturen, fantaseren ze, of naar Trump en ze roepen al knipogend de bedachte slogan. ,,We make toilets great again.”

Waarom ook niet: met vier jongens op de wc!

Eureka!

Het was Joren die het idee van de veer bedacht, na een gastcollege waarin werd gevraagd alle problemen van die dag om te zetten in een oplossing. Toen hij na college de wc’s indook, wilde hij het liefst meteen omkeren. ,,De bril was helemaal ondergepist, maar ik moest zo nodig…” Dus piste hij hem nog meer onder, bekent hij met een lach. ,,Je gaat echt niet dat ding dan nog omhoog doen!” Al plassende, beleefde hij een openbaring, daar op de wc van de HvA. Wat nou als er een soort veer zou zijn die de bril omhooghoudt, waardoor hij dus schoon blijft voor wanneer je even wil zitten?

Gouden team

Toen hij in januari aan de minor begon en ze daar in teams een ondernemersplan moesten maken, viel alles op zijn plek: ik ga de veer ontwikkelen, wist hij en zijn drie minorgenoten, met wie het al meteen klikte, sloten aan. Ze bundelden de vier krachten, zo is Jeppe van de productontwikkeling en al van jongs af aan gek op uitvindingen, is Jairo goed in businessmodellen en Sibout van de multimedia, in een notendop. En Joren de vliegende keep, ,,we zijn een echt team en doen alles samen.” Behalve plassen dan, al hebben ze de afgelopen weken menig uur doorgebracht in het kleinste lokaaltje van de HvA.

De veer leidt tot het bioscoopstoeltje-effect

Enthousiast

Ze begonnen als Team Wc-Bril en zijn intussen Team P-Pall en hebben al meerdere afnemers gevonden, onder andere de Club voor Zweefvliegen en de scouting en er zijn al tientallen geïnteresseerden bij wie ze de komende week langsgaan met hun uiteindelijke P-Pall. ,,Veel horecaondernemers en sportclubs reageren meteen heel enthousiast.” Hun doel: een schoon en droog wc-landschap en dat is hard nodig, beaamt het wc-brilkwartet. De smerigste waar hij ooit op zat, of juist niet zat (,,veel te ranzig”) was toch wel die op het traject Amsterdam-Utrecht in de trein, meent Joren, ,,wat een klerezooi is het daar vaak.” Jairo doet zo mogelijk een nog viezere duit in het zakje: ,,die wc’s langs de Duitse snelweg, die zijn echt ziek vies.”

Goooo Ajax

Waar ze heel graag hun handige veer zouden zien, is in de Amsterdam ArenA. ,,De perfecte plek, want veel mannen die veel bier drinken en dus...” Als Ajax woensdag wint, kunnen ze van het prijzengeld misschien wel hun P-Pall kopen, zo besluiten ze met een dikke lach. Of ze sturen er een paar als cadeau op, ,,daar zeiken we verder niet over!”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

23

Eigenaar Hacarmel: Regelmatig een Hitlergroet

De ruiten van Hacarmel/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

8 DEC 2017

De eigenaar van het Israëlische restaurant Hacarmel Kosher in Amsterdam en zijn zaak zijn wel vaker het slachtoffer van antisemitisme, zei hij donderdagavond in een uitzending van Jinek waar hij te gast was. Donderdag verschenen beelden online waarop te zien is dat een man met een Palestijnse vlag en een honkbalknuppel zijn voorgevel aan gort sloeg.

Sociale controle

Films, feestjes en flesjes ploppen in oud snijlab

Nét een filmposter: LAB 111 directeur Tobias de Jong (r) en filmprogrammeur Tom Ooms / Femmy Weijs

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

8 DEC 2017

LAB 111 zit op nummer 111, heeft 111 bioscoopstoelen (plus 1 kapotte) en waar nu het scherm is, werden vroeger mensen versneden. Deze maand bestaan ze een jaar en dat wordt gevierd met een feest vol muziek, beugelflessen, film en een heel bijzondere Twister.

Facebook Strangelove

Tony en Salvatore klaar voor grootste hondenshow

Tony is gek op zijn vrolijke frans, de Chinese naakthond Salvatore

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

7 DEC 2017

Huid gescrubd, tandjes gepoetst en een wit poedertje om af te toppen: Salvatore is er klaar voor, net als zijn baasje Tony Groenendijk die ook dit jaar weer strak in het pak present is bij ’s lands grootste hondenshow!

Echte werk

Je weet dat je een Nederlander bent als je...

... in het bezit bent van een kaasschaaf

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

6 DEC 2017

Canadese Amsterdammer Colleen Geske raakt niet uitverwonderd over die weird wonderful Dutchies en schrijft alles op, van vrijmibo tot het iédereen feliciteren op een verjaardag met de jarige en Koningsdag als veler lievelingsdag, tenzij het in een weekend valt.

5 x beestachtig leuk slash lekker in Amsterdam!

Zebra is zaterdag vast ook weer van de party / Facebook: Don't Feed The Animals

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

30 NOV 2017

Wat is Amsterdam zonder dieren, de muizen in je huis en ratten op station Sloterdijk even daargelaten? Je vindt de leukste exemplaren op de dansvloer, in de tuin, op je bord en natuurlijk op social media.

Don't Feed The Animals

Oh Oh Amsterdam: Rode rozen van Ahmed

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

29 NOV 2017

Metro's Iris Hermans neemt je mee in haar Amsterdam, waar van alles in voorbij komt. Van Chinese massagesalon tot het stiekem begraven van cavia’s en spannende afters. En alles ertussenin.

MVG

VOUW- en wauweffect tijdens Amsterdam Light Festival

Stadstaren heet het lichtkunstwerk van VOUW en beeldt de stadskaart uit, in led-verlichting

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

29 NOV 2017

De jongens van VOUW trotseren regen, rondvaartboot en kou en hangen de hele dag boven de Herengracht, zo vlak voor het Amsterdam Light Festival.

De VOUW'ers doen alles zelf en met z'n allen, van ontwerptekening tot uitvoering