Amsterdam

Deze pleeboys doen (wc-)briljante vondst!

Het kwartet in hun bijna natuurlijke habitat intussen: Jairo, Jeppe, Sibout en Joren / Femmy Weijs

Foto van 'Iris Hermans'

22 MEI 2017

Vier studenten hebben dé oplossing voor ‘van die ondergepiste wc-brillen’: P-Pall, plassen ging nog nooit zo lekker.

Nutslapper...

De eerste prototypes gingen te snel omhoog, ,,die noemden we de nutslapper” en ze kijken spontaan synchroon ietwat pijnlijk naar daar beneden. Maar na maanden van intensief onderzoek, testen en ontwikkeling is ‘jouw maatje bij het plassen’ er nu helemaal klaar voor: P-Pall, de veer die de bril voor je omhooghoudt, ,,je treft zo nooit meer zo’n ranzige wc-bril en je kunt hem schoon naar beneden trekken als je even wilt zitten.”

Geen plee-ers (behalve S misschien)

De enthousiaste baasjes achter deze simpele doch oh zo doeltreffende vondst zijn de 3 J’s plus S: Joren Straatman (24), Jeppe Oterdoom (23), Jairo Verlaan (22) en Sibout Gooszen (22), alle vier studenten van de minor Ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Drie van de vier hebben een vriendin, dus hun ‘plee-ertijd’ ligt achter hun, grijnzen ze, Behalve bij Sibout misschien, ,,ik ben nog vrijgezel.” Ze ruiken fris en fruitig, ondanks dat ze de afgelopen weken boven vele wc’s hebben gehangen om alles te testen -zal hun eau de toilette wel zijn- en hebben er volle stortbak vertrouwen in dat hun P-Pall een succes gaat worden. ,,Juist door de eenvoud.”

Goedkoop/goed doel

En het is supergoedkoop vergeleken met andere wc-oplossingen, zoals de zichzelf verschonende bril (‘kost paar honderd euro’). Nog geen drie tientjes kost deze veer die tot het bioscoopstoel-effect op de plee leidt en de jongens blijken ook maatschappelijk betrokken: ze geven per verkochte P-Pall een euro aan Simavi, ,,zij proberen in derdewereldlanden de sanitaire omstandigheden te verbeteren.”

Gouden veer

Het viertal zit boordevol ideeën. Wie weet kunnen ze ooit een gouden P-Pall naar de koning sturen, fantaseren ze, of naar Trump en ze roepen al knipogend de bedachte slogan. ,,We make toilets great again.”

Waarom ook niet: met vier jongens op de wc!

Eureka!

Het was Joren die het idee van de veer bedacht, na een gastcollege waarin werd gevraagd alle problemen van die dag om te zetten in een oplossing. Toen hij na college de wc’s indook, wilde hij het liefst meteen omkeren. ,,De bril was helemaal ondergepist, maar ik moest zo nodig…” Dus piste hij hem nog meer onder, bekent hij met een lach. ,,Je gaat echt niet dat ding dan nog omhoog doen!” Al plassende, beleefde hij een openbaring, daar op de wc van de HvA. Wat nou als er een soort veer zou zijn die de bril omhooghoudt, waardoor hij dus schoon blijft voor wanneer je even wil zitten?

Gouden team

Toen hij in januari aan de minor begon en ze daar in teams een ondernemersplan moesten maken, viel alles op zijn plek: ik ga de veer ontwikkelen, wist hij en zijn drie minorgenoten, met wie het al meteen klikte, sloten aan. Ze bundelden de vier krachten, zo is Jeppe van de productontwikkeling en al van jongs af aan gek op uitvindingen, is Jairo goed in businessmodellen en Sibout van de multimedia, in een notendop. En Joren de vliegende keep, ,,we zijn een echt team en doen alles samen.” Behalve plassen dan, al hebben ze de afgelopen weken menig uur doorgebracht in het kleinste lokaaltje van de HvA.

De veer leidt tot het bioscoopstoeltje-effect

Enthousiast

Ze begonnen als Team Wc-Bril en zijn intussen Team P-Pall en hebben al meerdere afnemers gevonden, onder andere de Club voor Zweefvliegen en de scouting en er zijn al tientallen geïnteresseerden bij wie ze de komende week langsgaan met hun uiteindelijke P-Pall. ,,Veel horecaondernemers en sportclubs reageren meteen heel enthousiast.” Hun doel: een schoon en droog wc-landschap en dat is hard nodig, beaamt het wc-brilkwartet. De smerigste waar hij ooit op zat, of juist niet zat (,,veel te ranzig”) was toch wel die op het traject Amsterdam-Utrecht in de trein, meent Joren, ,,wat een klerezooi is het daar vaak.” Jairo doet zo mogelijk een nog viezere duit in het zakje: ,,die wc’s langs de Duitse snelweg, die zijn echt ziek vies.”

Goooo Ajax

Waar ze heel graag hun handige veer zouden zien, is in de Amsterdam ArenA. ,,De perfecte plek, want veel mannen die veel bier drinken en dus...” Als Ajax woensdag wint, kunnen ze van het prijzengeld misschien wel hun P-Pall kopen, zo besluiten ze met een dikke lach. Of ze sturen er een paar als cadeau op, ,,daar zeiken we verder niet over!”


Views

200+

Amsterdam wil huisjesmelkers aanpakken. / ANP

Amsterdam wil huisjesmelkers aanpakken

Wethouder wonen & bouwen, wijkaanpak, groen, dierenwelzijn, Laurens Ivens van de SP tijdens de installatie van nieuwe wethouders en raadsleden in de Amsterdamse gemeenteraad. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

In Amsterdam wil de gemeente overlast als gevolg van woningdelen aanpakken. Er worden maatregelen genomen om huisjesmelkers aan te pakken. Verhuurders moeten sinds vorig jaar een vergunning aanvragen als ze kamers aanbieden, maar dat gebeurt volgens verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens nog te weinig.

De enige manier

„ Amsterdam kan niet zonder woningdelen”, zegt Ivens. „ Voor veel jongeren is het de beste, maar ook de enige manier om in de stad te wonen. Maar we zien ook dat er veel huisjesmelkers zijn die proberen hun huurders een poot uit te draaien.” Zo krijgen ze vaak geen huurcontract, mogen ze zich niet inschrijven bij de gemeente of betalen ze hoge huren voor een „ bezemkast”, aldus de wethouder. „ Soms zonder daglicht of frisse lucht.”


Views

900+

De Noord/Zuidlijn of 3.452.115 e-bikes?

Station Noorderpark. Vanaf 22 juli gaat de Noord/Zuidlijn eindelijk rijden. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

18 JUL 2018

Aankomend weekend is het eindelijk zover. De Noord/Zuidlijn in Amsterdam wordt geopend. Het heeft ‘even’ -15 jaar bouwen- geduurd, maar op 22 juli 2018 zal de metro Noord/Zuidlijn eindelijk gaan rijden.

Startdatum verschoven

In 2003 zijn ze begonnen met de bouw, maar in 2009 werden er verzakkingen bij de Vijzelgracht ontdekt waardoor de aanleg van de lijn flinke vertraging opliep. Oktober 2017 werd als nieuwe startdatum aangehouden, maar dit bleek niet realistisch. De openingsdatum is toen verschoven naar juli 2018. Zaterdag 21 juli vindt er een groot openingsfeest plaats en op zondag 22 juli kun je eindelijk een ritje maken met de Noord/Zuidlijn.


Views

1k+

Even geduld, opening Noord-Zuidlijn weer uitgesteld

Even geduld, opening Noord-Zuidlijn weer uitgesteld

„Het is en blijft een olympische opgave”, aldus de Amsterdamse wethouder Litjens.

Foto van 'Metro & ANP'

8 JUL 2016

Amsterdammers, nog eventjes geduld. De Noord-Zuidlijn in Amsterdam gaat op zijn vroegst op 22 juli 2018 rijden. De oplevering van de prestigieuze nieuwe metrolijn onder de hoofdstad is met negen maanden uitgesteld. Dat maakte verantwoordelijk wethouder Pieter Litjens vrijdag bekend.

De nieuwe vertraging zal niet leiden tot hogere kosten, belooft de wethouder. „De extra kosten van deze vertraging kunnen worden opgevangen binnen het huidige projectbudget van 3,1 miljard. Als we één les hebben geleerd van de Noord-Zuidlijn, is het wel dat je genoeg buffer moet inbouwen om dit soort tegenslagen binnen budget te kunnen opvangen.”

Al sinds de start van de bouw in 2003 wordt het project geplaagd door vertragingen. De metrolijn zou volgens de laatste planning in oktober 2017 moeten gaan rijden, maar ook die datum blijkt niet haalbaar. Het faillissement van aannemer Imtech en bouwbedrijf Oskomera spelen een rol in het nieuwe uitstel van de ingebruikname. Ook problemen met de ICT dragen bij aan het niet halen van de streefdatum. Bovendien heeft het testbedrijf meer tijd nodig om alle systemen grondig te controleren.


Views

2k+

Na 15 jaar bouwen eindelijk open: Noord-Zuidlijn

Na ruim 15 jaar bouwen, wordt de Noord-Zuidlijn zaterdag eindelijk geopend. / ANP

Foto van 'Merel Driessen'

VANDAAG, 09:30

Na ruim vijftien jaar bouwen gaat het dan eindelijk gebeuren: zaterdag wordt de Amsterdamse Noord-Zuidlijn geopend. Met de nieuwe metrolijn kunnen reizigers voortaan in een kwartier van Amsterdam-Noord naar -Zuid, of andersom.

Hoewel zondag pas de dienstregeling ingaat, wordt de nieuwe metrolijn zaterdag met een groot feest geopend. In de ochtend houdt cabaretier Martijn Koning een korte conference over de totstandkoming van de Noord-Zuidlijn en houdt de nieuwe burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, een toespraak. Uiteindelijk nemen een paar honderd genodigden vanaf Amsterdam Centraal Station de allereerste officiële metro naar station Noord. ’s Middags kunnen 50 duizend belangstellenden een gratis testritje maken. De feestelijke opening kost ongeveer een half miljoen euro.

Hoofdpijndossier


Views

200+