Kasper Hermans
Kasper Hermans Binnenland 14 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Na de ronselaars, worden nu de afzetters aangepakt

De taxironselaars waren lange tijd een grote ergernis van vele bezoekers van Schiphol. Zodra je de hoofduitgang van de Amsterdamse luchthaven uitliep stond er een enorme groep aan ronselaars, die je eigenlijk zonder pardon een taxi inloodste. Dat probleem lijkt inmiddels redelijk onder de knie, sinds het ingestelde verbod, maar er doemt een nieuw probleem op.

Buitensporige tarieven

En dit is moeilijker te tackelen, want het gaat om dingen die in de taxi plaatsvinden. Toeristen worden namelijk keihard afgezet als ze vanaf Schiphol naar het centrum van Amsterdam willen rijden. En dan gaat het niet om een paar tientjes extra. Het Openbaar Ministerie noemt de bedragen die de chauffeurs vragen ‘buitensporig’.

Zo is er een voorbeeld van een Zweedse man die maar liefst 595 euro moest betalen aan om het centrum van de hoofdstad afgezet te worden. Hij had ‘slechts’ driehonderd euro bij zich en werd vervolgens gedwongen om de rest bij te pinnen. Daarna werd ook nog eens zijn camera afgepakt. En een toerist uit Japan weigerde om de gevraagde driehonderd euro te betalen, waarna hij werd opgesloten in de taxi. Zo zijn er nog veel meer verhalen.

Acht aanhoudingen

Afgelopen november startte het onderzoek na tal van aangiften. Inmiddels zijn er acht aanhoudingen verricht in de zaak en is er een 31-jarige Amsterdammer hoofdverdachte. Hij is al eerder in aanraking gekomen met het OM. Samen met drie anderen moet hij vrijdag voorkomen, terwijl de andere vier verdachten voorlopig zijn heengezonden. Alle verdachten zijn tussen de 23 en 31 jaar oud en komen uit Amsterdam en Zwanenburg.

Het is nog onbekend of deze acht alle chauffeurs zijn die zich schuldig maken aan deze vorm van afpersing. Het is ook nog onduidelijk wat voor een straf zij precies kunnen verwachten.

1.500 euro

De aanpak van de taxipraktijken rondom Schiphol houdt de gemoederen dus al een tijdje bezig. Sinds twee maanden (9 februari) geldt het verbod voor de taxironselaars. Wanneer iemand dat nu doet, kan hij een boete van maximaal 1.500 euro verwachten. Een week nadat het verbod gestart werd, was er al een arrestatie van een ronselaar die zijn neus toch aan het venster stak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.