Amsterdam

Met recht een feestje waard daar op de HvA

Een juridische proost: studenten/stagiairs Cihat en Anouk met de grondleggers van het Juridisch Spreekuur Lilian en Menno / Femmy Weijs

Foto van 'Iris Hermans'

6 APR 2017

Hogeschool van Amsterdam viert tienjarig bestaan van Juridisch Spreekuur en dat wordt donderdagavond bruisend gevierd.

Vrouwe Justitia

Dat het recht overal zegeviert, is nog niet altijd een zekerheidje, maar dat hier donderdagavond feest wordt gevierd, dat is zo zeker als dat Vrouwe Justitia in haar linkerhand een weegschaal vasthoudt. Op de HvA kan de champagne worden ontkurkt, want hun Juridisch Spreekuur, niet te verwarren met Juridisch Loket, dat is van de overheid, bestaat precies tien jaar. Wat hun eerste zaak precies was, kunnen ze niet meer achterhalen door een computercrash, een van de laatste was de vraag van een cliënt over een sportschoolabonnement dat ze wilde opschorten. „We komen van alles tegen, van providerproblemen tot te hoge huurbemiddelingskosten.” Dat werd overigens onlangs verboden door een gerechtelijke uitspraak, „dan merk je echt dat ineens megaveel huurders bij het spreekuur aankloppen om te vragen hoe ze nu hun geld terug kunnen vragen.”

Grondleggers

Menno Kluft en Lilian Stuger-Kembel zijn de founding father en mother van het Juridisch Spreekuur en hebben het na tien jaar overduidelijk nog altijd naar hun zin, getuige hun enthousiasme over ’hun mooie vak’. Hij is verbonden aan HBO Sociaal Juridische Dienstverlening, zij aan HBO-Rechten en ze delen een gecombineerde liefde voor onderwijs en praktijk. In de ruimte waar op dinsdag en donderdag mensen met hun prangende juridische vraag bij hen en de studenten terecht kunnen, vertellen ze over hun gezamenlijke juridische kindje.

Vlucht

Ooit begonnen in vestiging Europahuis, heeft het in het afgelopen decennium een vlucht genomen en zit het nu op vier plekken in de stad, waaronder in drie wijken de zogenaamde BOOTwinkels waar buurtgenoten kunnen aankloppen. „Alle lagen van de bevolking komt daar en het is mooi om iets te kunnen betekenen voor de Amsterdammers.” Het hoofdkwartier zit in het Muller-Lulofshuis waar dagelijks een groep studenten/stagiaires van beide opleidingen hard aan het werk is om medestudenten en Amsterdammers te helpen en ondersteunen met hun juridische vragen. Zij worden op hun beurt ondersteund door expertdocenten en coördinatoren, waaronder Menno en Lilian.

De student/stagiaires in opperste concentratie aan het werk

Gratis

Het advies is altijd gratis en niet bindend, maar biedt wel een uitkomst en vaak een grote opluchting voor de cliënten. Dolblij zijn ze meestal met de hulp, dat bestaat uit onder andere het opstellen van bezwaarschriften, brieven, bemiddelen, bellen met instanties. „Pro deo bestaat niet meer en dat merk je aan het toenemende aantal zaken”, vertelt Menno. Hij herinnert zich nog als de dag van gisteren ‘de vrij heftige zaak’ van een jongen die in een studentenhuis woonde. „Zijn woongenot nam steeds meer af door grote overlast.” De oplossing bleek: met alle partijen rond de tafel en het werkte. De jongen woonde nog lang en gelukkig in hetzelfde huis, al is er niet altijd een happy end. „Het recht heeft ook zijn grenzen en wanneer een termijn echt is verstreken bijvoorbeeld, kun je daar niet zoveel aan veranderen.” Mediation is overigens wel iets waar ze in de toekomst waarschijnlijk meer mee gaan doen, „we merken dat daar vraag naar is.”

Huwelijksaanzoek

Ja, ze krijgen soms bedankkaartjes en taarten en er is zelfs weleens een huwelijksaanzoek geweest, lacht Lilian, „maar daar konden we niet op ingaan!” Het moet natuurlijk wel zakelijk blijven, beaamt ook derdejaars SJD student/stagiair Anouk Schoenmaker. Ze heeft al van alles voorbij zien komen en haar lievelingsartikel is 6:162 BW, de zogenaamde Onrechtmatige Daad. „Daar kun je zoveel mee, het is superleuk om te kijken hoe je iets op allerlei manieren kunt interpreteren.” Ze is dan ook nieuwsgierig, nee komt niet in haar wetboek voor en houdt wel van een uitdaging, „juist de zaken die onmogelijk lijken, vind ik het mooiste.”

Blij

Derdejaars Cihat Sari van HBO-Rechten hielp laatst een man die zo blij met de uitkomst was, dat hij nog een paar keer terugkwam om hem persoonlijk te bedanken. Vrienden voor het leven? „Dat ook weer niet”, knipoogt hij, „maar het is natuurlijk wel leuk om te merken dat het echt wordt gewaardeerd.”

Populair

Het is een populaire stage, weten grondleggers Lilian en Menno en tijdens de sollicitatieprocedure vragen ze in elk geval dit: wat zou je doen als iemand huilend binnenkwam of in paniek zijn of haar tas en hele hebben en houwen op tafel zou gooien met een noodkreet gericht aan jou? „In elk geval rustig blijven”, verklapt Lilian. ,,Onder andere…” De afgelopen tien jaar zijn 4500 zaken behandeld door in totaal zo’n 450 studenten en klaar zijn ze er nog lang niet mee. „Op naar de volgende tien jaar, dat gaan we vanavond goed met z’n allen vieren. Met heel veel champagne!”

BEKIJK OOK


Views

17

Man (21) verdronken in Amsterdam

Gemiddeld worden er jaarlijks veertig zogeheten waterlijken uit de hoofdstedelijke wateren gehaald. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

20 MEI 2018

Een 21-jarige man is in de nacht van zaterdag op zondag in Amsterdam verdronken, nadat hij te water was geraakt op de Kloveniersburgwal.

Omstreeks half vier werd de politie gewaarschuwd door getuigen. De man was toen al onder water verdwenen.

Hoe het slachtoffer precies in het water belandde, is nog niet bekend. Een duikteam van de brandweer begon een zoektocht en vond hem onder water. Hij werd ter plaatse gereanimeerd, maar overleed in het ziekenhuis.

Volgens verschillende media zou het gaan om een Britse man.

Waterlijken vaak met open gulp

In 2015 schreef Metro een artikel over de zogeheten 'waterlijken' in onze hoofdstad. Veel vermisten in Amsterdam worden teruggevonden in het water, met de gulp open. Gemiddeld worden er jaarlijks veertig zogeheten waterlijken uit de hoofdstedelijke wateren gehaald.

De meeste slachtoffers zijn in beschonken toestand in het water gevallen tijdens het plassen. ”Als men gedronken heeft en men komt uit een warme ruimte dan raken sommigen onwel en vallen voorover het water in”, zegt Rob van der Veen van de politie Amsterdam. ”In veel gevallen raken die mensen onderkoeld en verdrinken.”

BEKIJK OOK


Views

2k+

Politieagent raakt pistool kwijt bij aanhouding

Een politieagent met dienstwapen / ANP

Foto van 'metronieuws'

12 MEI 2018

Een zoektocht naar het verloren dienstwapen van een politieagent zorgde zaterdagmiddag voor loeiende sirenes en racende politieauto’s in Amsterdam. Nadat twee agenten een verdachte hadden aanhouden, kwam een van hen erachter dat ze haar pistool kwijt was.

Klopjacht

Rond drie uur ’s middags waren de politieagenten in actie gekomen voor een verkeersruzie tussen twee scooterrijders, meldt AT5. De politie kon het wapen niet terugvinden op de plek van de aanhouding, wat betekende dat iemand er mee vandoor was gegaan.

De politie zette een enorme klopjacht op in het stadsdeel Nieuw-West. Rond zes uur dook een arrestatieteam op in Amsterdam Slotervaart en viel een woning binnen. Maar dat leverde niets op.

Gedumpt in de bosjes

Uiteindelijk werd het pistool op een andere plek in Nieuw-West teruggevonden in de bosjes. Het serienummer kwam overeen met dat van het pistool wat verdwenen was.

Of het wapen daadwerkelijk gestolen is tijdens de aanhouding of dat het per ongeluk op straat is gevallen, is nog niet duidelijk. De politie is nog steeds op zoek naar een verdachte.

BEKIJK OOK


Views

900+

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone
Likeability of 5

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone

Een vakantiefoto van Metro’s freelancefotografe Femmy Weijs.

In samenwerking met Asus

17 MEI 2018

Een hopelijk heerlijke zomer komt eraan. Tijd voor vakantiefoto’s! Maar hoe maak je nou de meest prachtige vakantiekiekjes met je smartphone?

Onvermijdelijk (en hartstikke leuk) natuurlijk, het schieten van vakantiefoto’s. Hoe maak je nou plaatjes van goede kwaliteit, waar je later met heel veel plezier naar kunt terugkijken? Computer- en smartphonefirma ASUS en Metro geven je tips waar op je op zou kunnen letten als je je vakantiefoto’s met je smartphone wil maken. De komst van de nieuwe ASUS ZenFone 5 (zie onderaan) heeft daar alles mee te maken.

Bereid je voor

Ga voordat je op vakantie gaat op zoek gaan naar voorbeeldfoto's van je bestemming. Google bijvoorbeeld eens op 'photography locations in’. Doe dat in het Engels, want dan vind je de meeste voorbeelden op het web. Zo kom je ook blogs tegen van mensen die de locatie al eerder bezocht hebben en zij geven tips voor mooie fotografielocaties.

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone

Nog een favoriet van freelancefotografe Femmy Weijs.

Het weer

Daar ben je dan op je bestemming! Wanneer je een dag van te voren al weet dat je naar een fotografielocatie gaat, let dan even op het weer. Niet dat je er veel aan kunt veranderen… De momenten met het mooiste licht van een zonnige dag zijn: 10 tot 20 minuten voor zonsopkomst en na zonsondergang en een uur na zonsopkomst en het uur voor zonsondergang. Kies in ieder geval momenten uit wanneer de zon niét op zijn hoogste punt staat.

Maak het spannend

Zorg dat je niet altijd standaard foto’s krijgt, maar maak ze eens wat spannender. Je hoeft je onderwerp niet altijd in het midden te zetten, maar speel eens met de compositie door je onderwerp meer naar links of naar rechts te schuiven.

Neem de tijd

Neem de tijd voor je foto's. Wanneer het op jouw fotografielocatie druk is met andere bezoekers, wacht dan een moment af wanneer deze mensen weer weg zijn. Dit geldt voor landschapfoto's maar ook voor portretfoto's. Probeer je achtergrond zo rustig mogelijk te krijgen.

Schiet maar raak

Maak altijd meerdere opnames. Wanneer je er maar één of twee maakt, zul je achteraf altijd zien dat iemand bijvoorbeeld net op dat moment zijn of haar ogen dicht heeft. Wanneer je meerdere opnames maakt, heb je thuis altijd wat te kiezen.

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone

De ZenFone 5. / ASUS

ZenFone5 denkt mee

ASUS start deze week met de pre-order voor de ZenFone 5 (399 euro) en deze ligt op 28 mei in de winkel. Deze smartphone wordt gezien als ‘je intelligente metgezel die altijd voor je klaar staat’. De Zenfone5 is meer dan een smartphone. Hij maakt perfecte foto’s (da’s goed nieuws voor je vakantie), zonder dat je er goed bij na hoeft te denken. Hij beschikt namelijk over kunstmatige intelligentie.

Het intelligente systeem met twee camera's (Sony IMX363 sensor) in de ZenFone 5 heeft geavanceerde AI-functies die anticiperen op je behoeften en zich aanpassen aan jouw voorkeuren. Zo kun je je concentreren op het onderwerp in plaats van op de camera. Voor het maken en bekijken van foto’s is het 19:9 All-Screen-Display een mooie tool, meldt ASUS.

Slimme accu

En oh ja, heb je je oplader tijdens een vakantiedag even niet bij je? De ZenFone5 gaat slim met zijn accu om. Je hebt dus een langere batterylife.

Belangstelling voor de pre-order? Dan klik je hier.

BEKIJK OOK


like
user_b5050de53d81332bb030c11e9758358ebb90ebaf_avatar

Views

5k+

Dertien gewonden bij aanvaring veerpont Amsterdam

GVB Amsterdam IJveer / Roel Hemkes

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

6 MEI 2018

Bij een aanvaring van de veerpont over het IJ in Amsterdam zijn zondagmiddag dertien mensen gewond geraakt. De veerpont ramde tegen de De Ruijterkade bij het Centraal Station aan.

Eén van de opvarenden is met een gebroken pols naar het ziekenhuis gebracht. Op de veerpont was ook een zwangere vrouw aan boord. Zij is voor controle naar het ziekenhuis gebracht. De andere opvarenden liepen lichte verwondingen op.

Technisch mankement

De politie doet ter plaatse onderzoek. De aanvaring is volgens hen mogelijk het gevolg van een technisch mankement. Uit een blaastest bij de schipper blijkt dat er geen alcohol in het spel was.

De schade aan het schip is onbekend. De veerdienst blijft gewoon varen, maar wel met minder schepen in verband met het onderzoek.

BEKIJK OOK


Views

100+

Arrestanten Nationale Dodenherdenking nog vast

De 66-jarige Schiedammer wordt in stilte gearresteerd op de Dam. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

5 MEI 2018

De drie mensen die vrijdagavond zijn opgepakt bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam, zitten nog steeds vast. In een ander deel van Amsterdam zijn nog eens negen personen aangehouden.

Harde schreeuw

Enkele minuten voor de twee minuten stilte op de Dam liet een man een harde schreeuw horen. De 55-jarige Amsterdammer werd meteen door agenten aangehouden wegens verstoring van de openbare orde. Het is niet duidelijk waarom de Amsterdammer begon te schreeuwen. Voor zover bekend had hij geen relatie met het actiecomité #Geen4MeiVoorMij, dat een lawaaiprotest had aangekondigd.

Vrijdagochtend maakte Rogier Meijerink bekend dat het lawaaiprotest tijdens de Nationale Dodenherdenking wat hij had aangekondigd, niet doorging. De rechter had het protest eerder al verboden.

Spandoek

Tijdens de Nationale Dodenherdenking werd ook een 66-jarige man uit Schiedam aangehouden. Hij liep met een spandoek rond waarop stond ‘Churchill massamoordenaar’. Ook pakte de politie een 22-jarige toerist op wegens openbare dronkenschap. Beiden zijn nog niet op vrije voeten.

Verderop in Amsterdam zijn vrijdagavond nog eens negen personen opgepakt bij een actie die volgens de politie „heeft te maken met de Dodenherdenking”, meldt Het Parool. Volgens AT5 zou het gaan om leden van de antiracisme-groepering Marron United. Zij hadden aangekondigd op de Dam aanwezig te zijn om ervoor te zorgen dat het twee minuten stil zou blijven.

BEKIJK OOK


Views

100+

'Amsterdam wil tolheffing voor auto's in binnenstad'

'Amsterdam wil tolheffing voor auto's in binnenstad'

Amsterdam kent al een milieuzone, maar wil nu ook een tolheffing gaan invoeren in de binnenstad. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

3 MEI 2018

Wie binnenkort met de auto de binnenstad van Amsterdam in wil, moet daar misschien voor gaan betalen. Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam wil een tolheffing invoeren, om zo het centrum te ontlasten.

De gemeente wil delen van het de stad zoveel mogelijk autoluw maken en zo meer ruimte voor fietsers, voetgangers en trams. Een tolheffing zou ook een goede manier zijn om verkeersinfarcten tegen te gaan, schrijft Het Parool. Als voorbeeld neemt het college Londen, waar de verkeerdrukte structureel met 15 procent is afgenomen na de invoering van een heffing van vijf pond.

Niet zomaar

In Nederland kan een gemeente niet zomaar besluiten om tolheffing in te voeren. Maar het Amsterdamse college wijst erop dat het regeerakkoord proeven wil toestaan op ervaring op te doen met 'alternatieve vormen van vervoer en betaling'.

Het voorstel van B en W zou worden ondersteund door onderzoek van kentekens bij 40 miljoen voertuigpassages en gegevens van het navigatiebedrijf TomTom. Daaruit bleek dat ongeveer de helft van het autoverkeer in sommige wijken geen bestemmingsverkeer is.

Tot nog toe gaat het om een voorstel van het college. Er is een landelijke wetswijziging nodig om een heffing te kunnen invoeren.

BEKIJK OOK


Views

94

Gevel versierd met foto Van der Laan en koning

Gevel versierd met foto Van der Laan en koning

De inmiddels overleden burgemeester Eberhard van der Laan met de koning. / ANP

Foto van 'metronieuws'

26 APR 2018

De bekende foto van Eberhard van der Laan en koning Willem-Alexander, waarbij de koning en de voormalig burgemeester van Amsterdam arm in arm lopen, is levensgroot afgebeeld op een gevel in Amsterdam. Café De Blaffende Vis in de Jordaan besloot de eigen gevel te versieren met de iconische foto.

Het café versiert zijn eigen gevel al jaren met een iconische foto. Dit jaar werd dus gekozen voor een bewerkte versie van de foto van de koning en de inmiddels overleden burgemeester van Amsterdam, die een verslaggever van AT5 vorig jaar maakte.

Positieve reacties

De foto werd gemaakt toen de koning op bezoek was om te praten over de veranderingen en voorzieningen in de Jordaan. Het beeld leidde tot veel positieve reacties, onder meer van PvdA-leider Lodewijk Asscher.

De foto is zoals gezegd wel wat aangepast. Zo lacht de koning op de gevel, terwijl hij op de originele foto een wat neutralere gezichtsuitdrukking heeft. Ook heeft de koning in de bewerkte versie een oranje stropdas, terwijl hij in werkelijkheid een blauwe stropdas droeg.

BEKIJK OOK


Views

100+