Met recht een feestje waard daar op de HvA

Een juridische proost: studenten/stagiairs Cihat en Anouk met de grondleggers van het Juridisch Spreekuur Lilian en Menno / Femmy Weijs

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

6 APR 2017

Hogeschool van Amsterdam viert tienjarig bestaan van Juridisch Spreekuur en dat wordt donderdagavond bruisend gevierd.

Vrouwe Justitia

Dat het recht overal zegeviert, is nog niet altijd een zekerheidje, maar dat hier donderdagavond feest wordt gevierd, dat is zo zeker als dat Vrouwe Justitia in haar linkerhand een weegschaal vasthoudt. Op de HvA kan de champagne worden ontkurkt, want hun Juridisch Spreekuur, niet te verwarren met Juridisch Loket, dat is van de overheid, bestaat precies tien jaar. Wat hun eerste zaak precies was, kunnen ze niet meer achterhalen door een computercrash, een van de laatste was de vraag van een cliënt over een sportschoolabonnement dat ze wilde opschorten. „We komen van alles tegen, van providerproblemen tot te hoge huurbemiddelingskosten.” Dat werd overigens onlangs verboden door een gerechtelijke uitspraak, „dan merk je echt dat ineens megaveel huurders bij het spreekuur aankloppen om te vragen hoe ze nu hun geld terug kunnen vragen.”

Grondleggers

Menno Kluft en Lilian Stuger-Kembel zijn de founding father en mother van het Juridisch Spreekuur en hebben het na tien jaar overduidelijk nog altijd naar hun zin, getuige hun enthousiasme over ’hun mooie vak’. Hij is verbonden aan HBO Sociaal Juridische Dienstverlening, zij aan HBO-Rechten en ze delen een gecombineerde liefde voor onderwijs en praktijk. In de ruimte waar op dinsdag en donderdag mensen met hun prangende juridische vraag bij hen en de studenten terecht kunnen, vertellen ze over hun gezamenlijke juridische kindje.

Vlucht

Ooit begonnen in vestiging Europahuis, heeft het in het afgelopen decennium een vlucht genomen en zit het nu op vier plekken in de stad, waaronder in drie wijken de zogenaamde BOOTwinkels waar buurtgenoten kunnen aankloppen. „Alle lagen van de bevolking komt daar en het is mooi om iets te kunnen betekenen voor de Amsterdammers.” Het hoofdkwartier zit in het Muller-Lulofshuis waar dagelijks een groep studenten/stagiaires van beide opleidingen hard aan het werk is om medestudenten en Amsterdammers te helpen en ondersteunen met hun juridische vragen. Zij worden op hun beurt ondersteund door expertdocenten en coördinatoren, waaronder Menno en Lilian.

De student/stagiaires in opperste concentratie aan het werk

Gratis

Het advies is altijd gratis en niet bindend, maar biedt wel een uitkomst en vaak een grote opluchting voor de cliënten. Dolblij zijn ze meestal met de hulp, dat bestaat uit onder andere het opstellen van bezwaarschriften, brieven, bemiddelen, bellen met instanties. „Pro deo bestaat niet meer en dat merk je aan het toenemende aantal zaken”, vertelt Menno. Hij herinnert zich nog als de dag van gisteren ‘de vrij heftige zaak’ van een jongen die in een studentenhuis woonde. „Zijn woongenot nam steeds meer af door grote overlast.” De oplossing bleek: met alle partijen rond de tafel en het werkte. De jongen woonde nog lang en gelukkig in hetzelfde huis, al is er niet altijd een happy end. „Het recht heeft ook zijn grenzen en wanneer een termijn echt is verstreken bijvoorbeeld, kun je daar niet zoveel aan veranderen.” Mediation is overigens wel iets waar ze in de toekomst waarschijnlijk meer mee gaan doen, „we merken dat daar vraag naar is.”

Huwelijksaanzoek

Ja, ze krijgen soms bedankkaartjes en taarten en er is zelfs weleens een huwelijksaanzoek geweest, lacht Lilian, „maar daar konden we niet op ingaan!” Het moet natuurlijk wel zakelijk blijven, beaamt ook derdejaars SJD student/stagiair Anouk Schoenmaker. Ze heeft al van alles voorbij zien komen en haar lievelingsartikel is 6:162 BW, de zogenaamde Onrechtmatige Daad. „Daar kun je zoveel mee, het is superleuk om te kijken hoe je iets op allerlei manieren kunt interpreteren.” Ze is dan ook nieuwsgierig, nee komt niet in haar wetboek voor en houdt wel van een uitdaging, „juist de zaken die onmogelijk lijken, vind ik het mooiste.”

Blij

Derdejaars Cihat Sari van HBO-Rechten hielp laatst een man die zo blij met de uitkomst was, dat hij nog een paar keer terugkwam om hem persoonlijk te bedanken. Vrienden voor het leven? „Dat ook weer niet”, knipoogt hij, „maar het is natuurlijk wel leuk om te merken dat het echt wordt gewaardeerd.”

Populair

Het is een populaire stage, weten grondleggers Lilian en Menno en tijdens de sollicitatieprocedure vragen ze in elk geval dit: wat zou je doen als iemand huilend binnenkwam of in paniek zijn of haar tas en hele hebben en houwen op tafel zou gooien met een noodkreet gericht aan jou? „In elk geval rustig blijven”, verklapt Lilian. ,,Onder andere…” De afgelopen tien jaar zijn 4500 zaken behandeld door in totaal zo’n 450 studenten en klaar zijn ze er nog lang niet mee. „Op naar de volgende tien jaar, dat gaan we vanavond goed met z’n allen vieren. Met heel veel champagne!”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

6

Eigenaar Hacarmel: Regelmatig een Hitlergroet

De ruiten van Hacarmel/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

8 DEC 2017

De eigenaar van het Israëlische restaurant Hacarmel Kosher in Amsterdam en zijn zaak zijn wel vaker het slachtoffer van antisemitisme, zei hij donderdagavond in een uitzending van Jinek waar hij te gast was. Donderdag verschenen beelden online waarop te zien is dat een man met een Palestijnse vlag en een honkbalknuppel zijn voorgevel aan gort sloeg.

Sociale controle

Films, feestjes en flesjes ploppen in oud snijlab

Nét een filmposter: LAB 111 directeur Tobias de Jong (r) en filmprogrammeur Tom Ooms / Femmy Weijs

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

8 DEC 2017

LAB 111 zit op nummer 111, heeft 111 bioscoopstoelen (plus 1 kapotte) en waar nu het scherm is, werden vroeger mensen versneden. Deze maand bestaan ze een jaar en dat wordt gevierd met een feest vol muziek, beugelflessen, film en een heel bijzondere Twister.

Facebook Strangelove

Tony en Salvatore klaar voor grootste hondenshow

Tony is gek op zijn vrolijke frans, de Chinese naakthond Salvatore

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

7 DEC 2017

Huid gescrubd, tandjes gepoetst en een wit poedertje om af te toppen: Salvatore is er klaar voor, net als zijn baasje Tony Groenendijk die ook dit jaar weer strak in het pak present is bij ’s lands grootste hondenshow!

Echte werk

Je weet dat je een Nederlander bent als je...

... in het bezit bent van een kaasschaaf

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

6 DEC 2017

Canadese Amsterdammer Colleen Geske raakt niet uitverwonderd over die weird wonderful Dutchies en schrijft alles op, van vrijmibo tot het iédereen feliciteren op een verjaardag met de jarige en Koningsdag als veler lievelingsdag, tenzij het in een weekend valt.

5 x beestachtig leuk slash lekker in Amsterdam!

Zebra is zaterdag vast ook weer van de party / Facebook: Don't Feed The Animals

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

30 NOV 2017

Wat is Amsterdam zonder dieren, de muizen in je huis en ratten op station Sloterdijk even daargelaten? Je vindt de leukste exemplaren op de dansvloer, in de tuin, op je bord en natuurlijk op social media.

Don't Feed The Animals

Oh Oh Amsterdam: Rode rozen van Ahmed

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

29 NOV 2017

Metro's Iris Hermans neemt je mee in haar Amsterdam, waar van alles in voorbij komt. Van Chinese massagesalon tot het stiekem begraven van cavia’s en spannende afters. En alles ertussenin.

MVG

VOUW- en wauweffect tijdens Amsterdam Light Festival

Stadstaren heet het lichtkunstwerk van VOUW en beeldt de stadskaart uit, in led-verlichting

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

29 NOV 2017

De jongens van VOUW trotseren regen, rondvaartboot en kou en hangen de hele dag boven de Herengracht, zo vlak voor het Amsterdam Light Festival.

De VOUW'ers doen alles zelf en met z'n allen, van ontwerptekening tot uitvoering