Sporters zorgen voor doorbraak in kankeronderzoek

Sporters zorgen voor doorbraak in kankeronderzoek

Foto van 'Metro'

Duizenden Amsterdammers die de afgelopen vijf jaar mee renden tijdens de Amsterdam marathon hebben met al hun kilometers ook voor een baanbrekend apparaat in het VUmc Cancer Center gezorgd.

Chirurg en mededirecteur Geert Kazemier komt net van de operatiekamer en vertelt dat kankerbehandelingen aan de vooravond van een doorbraak staan. Chemo of bestraling toedienen en een paar weken later pas het effect weten, gaat tot het verleden behoren. Onder zijn raam wordt een nieuw onderdeel van het VU medisch centrum gebouwd. „Het zogenoemde Imaging-center gaat levens veranderen. Het effect van medicijnen of behandelingen zal direct zichtbaar worden”, zegt hij stellig.

Donatie

In de zoektocht naar behandeling van de ziekte vond Kazemier vijf jaar geleden in TCS, onderdeel van de Indiase multinational Tata Group, een welkome partner. Het bedrijf doet in eigen land veel voor kankeronderzoek. Als sponsor van de marathon van Amsterdam werd het VUmc Cancer Center gekozen als goed doel. Op het inschrijvingsformulier kunnen lopers aangeven of zij een donatie willen doen. En er is tijdens de marathon aandacht voor het levensreddende onderzoek via shirts en een campagne. Zo is de afgelopen vijf jaar door lopers 950.000 euro opgehaald voor het VUmc.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Kazemier: „Voor ons is zo’n initiatief essentieel. De overheid subsidieert, mits wij zelf ook bijdragen leveren.”

Microscoop

Intern is besloten de giften van de marathon te stoppen in apparatuur. Naast eerder een zeer geavanceerde microscoop, die interactie tussen levende immuun- en tumorcellen toont, is onlangs de zogeheten mass spectrometer aangeschaft, waarmee het team van Kazemiers collega Connie Jimenez werkt. Jimenez: „De mass spectrometer onderzoekt razendsnel de eiwitten in menselijke cellen. Deze eiwitten geven een indicatie over de ontwikkeling van een tumor. Met zulk specifiek onderzoek kun je dus het ziektebeeld voorspellen en beter inspelen op de behandeling.”

Monsters onderzoeken

Na diverse pittige trainingen kan het team van Jimenez de mass spectrometer sinds januari volledig zelf bedienen. „Wij hebben hem nu echt in onze vingers. Met dit apparaat onderzoeken wij 24 uur per dag, zeven dagen per week weefselmonsters. Alleen moet hij af en toe worden schoongemaakt.”

De eerste 10.000 inschrijvingen voor de marathon van 15 oktober zijn alweer binnen. Net als vorig jaar worden er weer 45.000 lopers verwacht. Kazemier wrijft in zijn handen. „We weten al wat we met de volgende donatie van de marathon willen aanschaffen: de zogenoemde Vectra, een geautomatiseerde digitale microscoop die de cellen in ons afweersysteem kan ontdekken die de strijd tegen kanker aangaan.”

Amit Kapur, Director Benelux van TCS: „Wij zijn blij dat wij een bijdrage kunnen leveren aan het vinden van snellere, meer efficiënte geneeswijzen.”


Views

0

Amsterdamse wethouder blogt over stervend zoontje
Likeability of 3

Amsterdamse wethouder blogt over stervend zoontje

Sam. / Facebook Laurens Ivens

Foto van 'Imre Himmelbauer'

De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens is samen met zijn vrouw een blog begonnen over zijn zoontje Sam. De SP-wethouder werd op 24 september 2017 vader, maar zijn kind lijdt aan neonatale Marfan. De levensverwachting is volgens de dokters op zijn hoogst twee jaar.

In een Facebookpost vertelt Ivens over zijn zoon: „Een prachtige baby, maar wel geboren met neonatale Marfan: een aangeboren bindweefselaandoening waardoor oa het hart zich verkeerd vormt. Terwijl je net in ons leven bent, moeten we ons ook al voorbereiden op jouw vertrek hier weer uit, aangezien de dokters jou (en ons) niet meer dan maximaal 2 jaar geven."

Bekendheid

Ivens hoopt dat de ziekte meer aandacht krijgt door zijn blog. „ Neonatale Marfan komt niet veel voor, er is ook niet veel over te vinden. Door onze ervaringen op te schrijven hopen wij iets meer bekendheid aan je aandoening te kunnen geven", aldus de vader van het doodzieke jongetje.

„Maar bovenal willen we ook jouw leven beschrijven", vervolgt hij. „Voor eenieder die met ons meeleeft, voor een ieder die ook een zieke baby heeft en voor ons als we straks niets meer dan de herinneringen hebben."

In de reacties proberen velen de ouders van Sam een hart onder de riem te steken. „Heel veel sterkte met jullie schat. Laat de moed niet zakken! Er zijn ook mensen met marfan die als nog oud worden. Hopelijk geldt dat ook voor jullie lieve zoontje", schrijft Denise Kruithof. „Heel veel sterkte en geniet van dit mooie mannetje", aldus Bianca Edel.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


sad
user_da344f1ca31b849160d52127d8bb3be2ef252c57_avatar

Views

200+

ID&T-oprichter gaat voorschool arme gezinnen betalen

De voorschool is niet langer gratis/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

De voorschool is niet langer gratis en dus halen ouders die het financieel niet al te breed hebben hun peuter er vanaf. Onacceptabel nieuws, zo dacht Duncan Stutterheim en dus is hij in actie gekomen voor die kinderen.

Het zijn immers vaak de kinderen die een taalachterstand hebben, die hierdoor de voorschool missen. „Ik heb eens twee vluchtelingen uit Syrië in huis opgevangen, en zag toen dat taal cruciaal is om mee te komen in de maatschappij", vertelt Stutterheim tegenover Het Parool. „En hoe oneerlijk is het als een kindje al met een achterstand op de basisschool begint?"

Tomorrowland

Stutterheim kan je kennen als oprichter van ID&T, het grote entertainment- en mediabedrijf dat verantwoordelijk is voor de organisatie van bijvoorbeeld Tomorrowland, Mysteryland, Sensation en Thunderdome. Enig geld heb je dan wel te besteden, maar hij benadrukt dat hij niet voor ieder kind uit armere gezinnen 126 per maand kan neerleggen.

„Kunnen de Amsterdammers die het goed hebben niet allemaal een gezin steunen en het betalen. Ik doe de eerste 10. Mijn Twitter-bereik is klein, dus graag even retweet. Alleen even manier vinden hoe we dit opzetten en faciliteren", zo roept hij op via Twitter.

Stutterheim staat in ieder geval klaar om in actie te komen. „Ik ga een lijst maken van alle voorscholen die dit soort problemen zien, en wil zoveel mogelijk mensen optrommelen om mee te doen. Al hoorde ik ook wel: je moet in Den Haag zijn, als je iets wil veranderen. Maar daar hebben de kinderen niks aan. We moeten ze nú helpen."

Stil van

Zelf benaderde hij al direct de Flevoparkschool in Amsterdam-Oost. „Ik was er echt even stil van - het aanbod kwam als een totale verrassing", vertelt directeur Bert Meijer. „Geweldig dat iemand met zo'n vermogen dat wil besteden aan de mensen die het moeilijk hebben in de samenleving. Het gaat ook echt om kwetsbare, jonge kinderen. Zij moeten de kansen krijgen die ieder kind krijgt, ongeacht de situatie van de ouders."

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Loog partijgenoot Sylvana Simons over haar CV?

Vragen over CV van de nummer drie op de lijst ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Is Cailin Kuit wél of geen psychiater geweest? Volgens haar persoonlijke kandidatentekst op de campagnewebsite van BIJ1 wel. Dit wordt echter in twijfel getrokken. Het antwoord op deze vraag vinden zou niet heel lastig moeten zijn. Toch komt de naam van de nummer drie op de lijst van BIJ1 niet voor in de officiële registers. En dit leidt tot nog meer vragen.

Tijdens het programma Buitenhof nam Sylvana Simons het op voor Kuit. Tegen Pieter Jan Hagens zei ze dat de geruchten niet klopten en dat GeenStijl bewust onrust creëerde. Simons zat bij het programma om te praten over de deelname van haar partij aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam.

Is Kuit wel of geen psychiater? ©BIJ1

BIG-register

De titel van 'psychiater' is beschermd en alleen mag worden uitgedragen wanneer je een pittig traject hebt volbracht. Na een studie geneeskunde van zes jaar volgt een specialisatie in de psychiatrie van 4,5 jaar. Bovendien wordt een psychiater - net als elke medische professional - geregistreerd in het BIG-register. Dit register is openbaar toegankelijk en levert geen match op met de naam Cailin Kuit.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vertelde aan de Telegraaf dat de nummer drie van de Amsterdamse BIJ1-lijst ook nooit in het register is voorgekomen.

Op sociale media wordt gezocht naar mensen die haar als psychiater hebben meegemaakt of hebben opgeleid. Dit is tot nu toe tevens zonder resultaat. Wel heeft Kuit in het verleden gewerkt als life coach en was ze werkzaam voor een organisatie die zich bezighield met cryptomunten.

Geen resultaten bij BIG-Register ©Ministerie van VWS

Steun

Campagnemanager Chihiro Geuzebroek van BIJ1 stelde eerder dat Kuit niet meer in het BIG-register is te vinden omdat haar diploma’s zijn vervallen ’door escalatie van haar ziekte’. Ze deed de beschuldigingen dat Kuit loog over haar beroep af als ’een misstand’ en ’laster door rechtse lobby’. Dit vertelde ze aan de Telegraaf.

Volgens Geuzebroek heeft Kuit „een hoge intelligentie en een ontzettend bewonderenswaardig doorzettingsvermogen” De campagneleider vertelde dat Kuit heeft gewerkt op de Radbout Universiteit in Nijmegen omdat dit de enige academie was 'die haar aannam op basis van haar intelligentie en niet afschreef op basis van haar fysieke beperking.'

Liegen over een titel als medisch professional is strafbaar. Dit geldt niet alleen voor psychiaters maar ook voor onder meer verpleegkundigen en (tand)artsen. Overtreding van de BIG-wet is een strafbaar feit. De schuldige kan als gevolg een boete van duizenden euro's tegemoet zien.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Oom zoekt 'helden' die zijn neef in elkaar sloegen

De omgeving waar het plaatsvond ©Google Maps

Foto van 'Jelmer Visser'

Wat een feestelijke jaarwisseling had moeten worden, kreeg voor de 22-jarige Victor uit Arnhem een vervelend einde. Nadat hij samen met een vriend in Amsterdam-West op stap was geweest werd hij belaagd door vier mannen. Waarom? Vanwege zijn homoseksuele geaardheid. Dit meldt AT5.

Oproep

Het geweldsincident vond plaats voor De School, een populaire uitgaansgelegenheid in Amsterdam-West. Toen Victor met een vriend naar huis wilde gaan werd hij op straat door een groep voor 'kankerhomo' uitgemaakt. Vervolgens werd hij door het kwartet zo toegetakeld dat hij twee voortanden mist. Na hun daad vluchtten de agressievelingen.

Lukas Burgering, de oom van Lucas, wil nu graag met het viertal in contact komen om 'iets met ze te bespreken'. Op Twitter noemt hij de belagers van zijn neef spottend 'helden'. De tweet is inmiddels honderden keren gedeeld.


Views

300+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 3

14-jarige jongen verliest hand door vuurwerk

Drie tieners zijn gewond geraakt nadat zij een zelf geknutselde vuurwerkbom hadden aangestoken. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

Drie tieners zijn gewond geraakt nadat zij een zelf geknutselde vuurwerkbom hadden aangestoken. Een 14-jarige jongen verloor zijn hand bij de explosie.

Verwondingen aan hand en gezicht

De jongens van 10, 11 en 14 hadden in de Willem de Molengraaffstraat in Amsterdam een grote hoeveelheid vuurwerk bij elkaar gebonden en aangestoken, meldt AT5. De vuurwerk bom ging vervolgens direct af. Een 14-jarige jongen verloor zijn hand. De twee andere jongens liepen verwondingen op aan hun gezicht en zijn ook naar het ziekenhuis gebracht.

,,De knal was echt keihard en gebeurde recht onder mijn huis. Het was absoluut schrikken'', zegt een ooggetuigen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

700+

Politie Amsterdam filmt vuurwerk vanuit de lucht

 De agenten van de politiehelikopter vlogen tijdens de jaarwisseling boven onze hoofdstad. Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

Wel eens nagedacht wat de beste plek is om al het vuurwerk te kunnen zien? Agenten van de politie Amsterdam hebben het antwoord voor je. De agenten van de politiehelikopter vlogen tijdens de jaarwisseling boven onze hoofdstad en konden vanaf bovenaf het vuurwerk bekijken.

Mocht je het vuurwerk van gisteravond hebben gemist, dan hebben deze agenten gelukkig nog een heel mooi filmpje voor je gemaakt. De video plaatsten ze op Twitter en is al massaal gedeeld.


Views

100+

Likeability of 3

Twee katten gevonden bij vuilnis in Amsterdam

De twee katten werden gevonden zonder chip. Foto ter illustratie: pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

In Amsterdam zijn twee katten aangetroffen bij het vuilnis. De dieren zaten samen in een kastenkistje en zijn gedumpt. Ze waren drijfnat en zaten onder de klitten.

„Wat je situatie ook is, laat je dier niet op deze manier de dupe zijn!", schrijft de Dierenambulance Amsterdam op Facebook. De dieren werden donderdagochtend 28 december gevonden in de Rustenburgerstraat.

Geen chip

De katten hadden zoveel klitten dat de medewerkers van de dierenambulance het geslacht niet konden bepalen. Vermoedelijk gaat het om twee poezen, maar dat is nog niet zeker. De dieren hadden geen chip.

'Wij zijn verdrietig', schrijft de dierenambulance op Facebook.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

62