Kasper Dolberg verdient beter

16 maart 2017 om 05:30 door Tjerk de Vries
Kasper Dolberg verdient beter

De Eredivisie is een walhalla voor spitsen. Nicolai Jørgensen weet niet wat hem overkomt. In twee seizoenen Bundesliga scoorde hij welgeteld nul keer. Nu maakte hij voor het eerst in z’n leven een hattrick en ziet zichzelf ineens als topscorer terug.

Datzelfde overkwam onder meer Mateja Kezman, Afonso Alves, Alfred Finnbogason, Vincent Janssen en Björn Vleminckx.

Eenmaal bij Schiphol het douanepoortje door, stopten de heren echter acuut met doelpunten maken. Het vak spits is in ons land een geheel ander ambacht dan in het buitenland. Zo hoef je hier bijvoorbeeld niet eens te springen om een doelpunt met je hoofd te maken.

Wat wel in Nederland een vereiste is om te scoren, zijn voorzetten of op z’n minst bespeelbare ballen. En dat is nou net de reden dat onze Kasper Dolberg ‘slechts’ dertien goals achter zijn naam heeft staan.

Tegen Twente kreeg hij een slim balletje van Younes en per ongeluk een voorzet van Ziyech die gewoon op doel wilde schieten. Twee keer was het raak.

Maar Dolberg komt er over het hele seizoen gezien bekaaid vanaf. Zijn assistenten aan de zijkanten hebben bedroevende cijfers als het om rendement gaat. Younes heeft maar vijf assists gegeven en Traoré heeft zelfs geen een keer een doorslaggevende pass geproduceerd.

Dat zijn treurige statistieken. Nu zeggen die niet altijd alles, maar in dit geval wel veel. Het aantal speelminuten dat Traoré krijgt, afgezet tegen zijn prestaties, is lachwekkend te noemen. Er gaat een hardnekkig gerucht dat Ajax een boete moet betalen als Traoré niet genoeg speelt, maar daar is geen bewijs voor.

De houding van de Afrikaan is vaak ongeïnteresseerd en hij schiet als een oud wijf. Tijdens Groningen-Ajax vroeg ik me oprecht af of Traoré wel wist dat Feyenoord had verloren. Zijn wekelijkse basisplaats, terwijl de peperdure Neres en talent Kluivert op de bank zitten, lijkt op minachting voor de fans.

Dat Dolberg weinig scoort is misschien goed nieuws met het oog op volgend seizoen. Buitenlandse clubs rekenen hem af op het aantal gemaakte goals en zullen nu zo hun bedenkingen hebben.

Maar in de strijd om de titel zijn doelpunten natuurlijk gewoon keihard nodig. Het doelsaldoverschil met Feyenoord (50 om 39) is Ajaxonwaardig. Een spits met dertien goals uit 26 duels is dat ook. Dolberg zal snel gered moeten worden.

Want iemand die niet wordt gevoed, sterft een langzame dood.

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!