Hier kwam je dansend het stemhokje uit

16 maart 2017 om 09:15 door Iris Hermans
Hier kwam je dansend het stemhokje uit
De dansvloer omgetoverd tot stemvloer, mét sfeerverlichting

Bakkie politieke troost? Bij Dansschool Oostveen zat de stemming er lekker in.

Vrolijke bardame Lidia en Rob, die net heeft gestemd

Aan de bar

De kleurwedstrijd is achterin en de democratie ook, is een van de zinnen die Lidia van Oostveen op deze belangrijke dag het meeste gebruikt. Dansschool Oostveen aan de Amstelveenseweg is een van de 466 stemlocaties en hoogstwaarschijnlijk de gezelligste, getuige de mensen die na het stemmen aan de bar komen hangen („is het al tijd voor bier?”) en waar een enkeling zelfs een voorzichtig dansje waagt. Maar niet op de dansvloer waar al 80 jaar lang de voetjes van de vloer gaan, zo vertelt eigenaar Lidia, „want daar wordt nu gestemd en dat is een serieuze aangelegenheid.”

Paspoort: check, stempas: check, dansschoenen: semi-check

Drukker

Het is opvallend drukker dan de vorige keren. „Om kwart over zeven stonden de mensen al in de rij, we gingen om half acht open.” Een vrouw met een rollator komt aangestiefeld, een vader met kinderwagen rolt naar binnen en ook opvallend veel jongeren stemmen vandaag, „dat is mooi om te zien”, mijmert ze even, „zij zijn toch de toekomst.” Hopelijk komen ze ook wat vaker bij haar dansen, knipoogt ze. „Dat zou helemaal mooi zijn.” En ook BN’ers weten het stemlokaal te vinden, „er wonen er veel in de buurt, toch grappig om die dan in ene in jouw dansschool te zien.”

Bakkie?

„Wil je een bakkie?” nodigt Lidia uit en Rob komt aan de bar zitten. Hij begint enthousiast over D66 en vraagt de bardame wat ze heeft gestemd, maar die houdt haar lippen stijf. „We mogen daar niets over zeggen.” Ze is wel gek op ‘de diertjes’, verklapt ze. Naast haar staat een bakje met hondenbrokjes. „Ik ben voorzitter van de Vereniging Hondenbezitters Vondelpark, we zijn vóór het loslopen van de honden.” Heeft ze dan toevallig op de Partij voor de Dieren gestemd? „Ik zeg niets”, knikt ze.

Glimlampies

Op de ‘stemvloer’ is het een komen en gaan en voorzitter van het stembureau Reenze van Brug komt er even bij staan. „We hebben voor het middaguur al meer stemmers gehad dan de keer ervoor in totaal.” Een mooie tendens, vindt hij. Leuk hè, die ‘glimlampies’, wijst Lidia naar de sfeerverlichting op de dansvloer. Al is niet iedereen het daar mee eens… ,,Kan dat licht eens wat feller?!” Een vrouw op leeftijd komt boos aangelopen met het uitgevouwen stemformulier in haar handen. Lidia schudt haar hoofd. De stemming zit er nu even niet zo lekker in, „ik heb geen trek in mensen met een grote bek”, zegt ze kordaat wanneer de stembureauvoorzitter met de vrouw weer richting stemhokje loopt. „En de lichten blijven precíes zo.”

Kio krijgt van dierenvriend Lidia een koekje

Reuring

Fijne dag nog, zwaait ze een man uit. ,,We zijn er ook voor feesten en partijen”, promoot deze gezellige dansschooldame tussen neus en lippen door. Ze vindt het leuk dat haar dansschool weer als stemlokaal is uitgekozen. „Het geeft reuring, mensen die anders alleen langslopen, komen binnen voor een praatje.” Ja, het stemmen brengt mensen hier dichter bij elkaar, nu de uitslag nog. „Hopelijk kunnen we straks met z’n allen een vreugdedansje doen.”

De verkiezingen, tussen de Open Dansavond en de Tango Salon

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!