Amsterdam

Nieuwe studie in Amsterdam is niet voor databeet

Zie jij het verborgen patroon? ANP

Foto van 'Iris Hermans'

13 FEB 2017

Niet voor databeten, die nieuwe studie in Amsterdam. Maar datababes en -boys kunnen er zeker wel hun tanden inzetten.

Baangarantie

Gaat jouw hart sneller kloppen van films waarin de hoofdpersoon er met het meisje vandoor gaat wanneer hij het Grote Mysterie oplost? Als je dan ook nog eens houdt van computers, kickt op gigantische getallenreeksen en baangarantie na je studie wil, dan moet je misschien eens aan de nieuwe opleiding Data Science denken. De studienaam klinkt op het eerste oor misschien niet heel spannend, maar de inhoud is dat wel: het ontdekken van verborgen patronen in grote hoeveelheden data. En anno 2017 is dat belangrijker dan ooit.

Drie dataketeers

De Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit en de Hogeschool van Amsterdam hebben dan ook de handen ineengeslagen en de Amsterdam School of Data Science opgericht. De drie willen met het grootste opleidingsaanbod van Europa tegemoetkomen aan de steeds groter wordende vraag van data scientists op de arbeidsmarkt. Kajsa Ollongren, wethouder, beschermheilige van start-ups en locoburgemeester van Amsterdam, geeft op 24 maart het startschot voor de studie in de Raadszaal van het Stadhuis en roemt nu al het belang ervan. „De oprichting van de Amsterdam School of Data Science is heel belangrijk voor de stad. Door het enorme aanbod aan opleidingen staat Amsterdam in één keer op de kaart als dé plek om data science te studeren.”

45 miljard

Data science staat aan de basis van elke innovatie: van zelfrijdende auto’s tot populaire apps als Uber en Google Maps. De mogelijke waarde van data voor onze economie is niet mis en wordt door de Nationale Denktank geschat op 45 miljard euro. Marc Salomon, decaan van de Universiteit van Amsterdam Business School en een van de initiatiefnemers, is dan ook stellig: „Het groeiende belang van data voor de samenleving is niet te ontkennen. Op dit moment zijn er simpelweg te weinig specialisten om alle kansen te benutten en dat probleem willen we met de UvA, VU en HvA oplossen.” Het mooie aan data science vindt hij de raakvlakken met zo’n beetje elk vakgebied. „Studenten leggen zich dus niet direct vast: ze kunnen later nog kiezen of zij zich gaan specialiseren in bijvoorbeeld business, levenswetenschappen, gezondheidszorg of elk andere discipline waar data een rol in speelt.”


Views

300+

Amsterdam wil huisjesmelkers aanpakken. / ANP

Amsterdam wil huisjesmelkers aanpakken

Wethouder wonen & bouwen, wijkaanpak, groen, dierenwelzijn, Laurens Ivens van de SP tijdens de installatie van nieuwe wethouders en raadsleden in de Amsterdamse gemeenteraad. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

In Amsterdam wil de gemeente overlast als gevolg van woningdelen aanpakken. Er worden maatregelen genomen om huisjesmelkers aan te pakken. Verhuurders moeten sinds vorig jaar een vergunning aanvragen als ze kamers aanbieden, maar dat gebeurt volgens verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens nog te weinig.

De enige manier

„ Amsterdam kan niet zonder woningdelen”, zegt Ivens. „ Voor veel jongeren is het de beste, maar ook de enige manier om in de stad te wonen. Maar we zien ook dat er veel huisjesmelkers zijn die proberen hun huurders een poot uit te draaien.” Zo krijgen ze vaak geen huurcontract, mogen ze zich niet inschrijven bij de gemeente of betalen ze hoge huren voor een „ bezemkast”, aldus de wethouder. „ Soms zonder daglicht of frisse lucht.”


Views

800+

Likeability of 6

Waar wil jij werken?

Foto van 'Metro'

16 JUL 2018

Wil je veel geld gaan verdienen? Of gaat het jou om de korte reistijd in de keuze van een nieuwe baan? We willen graag weten wat jij belangrijk vindt in je werk en in je zoektocht naar een nieuwe baan. Laat het ons weten door de volgende vragen te beantwoorden zodat wij je goed kunnen blijven informeren en inspireren over alles dat met werk en carrière te maken heeft.

Vul hieronder de enquete in.


likelol
user_071e8a5028b6216e045aafa21ccd8be1251332d6_avataruser_76947f4a960bbf91980d8b56779e611bbeb6c584_avatar

Views

4k+

De Noord/Zuidlijn of 3.452.115 e-bikes?

Station Noorderpark. Vanaf 22 juli gaat de Noord/Zuidlijn eindelijk rijden. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

18 JUL 2018

Aankomend weekend is het eindelijk zover. De Noord/Zuidlijn in Amsterdam wordt geopend. Het heeft ‘even’ -15 jaar bouwen- geduurd, maar op 22 juli 2018 zal de metro Noord/Zuidlijn eindelijk gaan rijden.

Startdatum verschoven

In 2003 zijn ze begonnen met de bouw, maar in 2009 werden er verzakkingen bij de Vijzelgracht ontdekt waardoor de aanleg van de lijn flinke vertraging opliep. Oktober 2017 werd als nieuwe startdatum aangehouden, maar dit bleek niet realistisch. De openingsdatum is toen verschoven naar juli 2018. Zaterdag 21 juli vindt er een groot openingsfeest plaats en op zondag 22 juli kun je eindelijk een ritje maken met de Noord/Zuidlijn.


Views

1k+

Na 15 jaar bouwen eindelijk open: Noord-Zuidlijn

Na ruim 15 jaar bouwen, wordt de Noord-Zuidlijn zaterdag eindelijk geopend. / ANP

Foto van 'Merel Driessen'

1 UUR

Na ruim vijftien jaar bouwen gaat het dan eindelijk gebeuren: zaterdag wordt de Amsterdamse Noord-Zuidlijn geopend. Met de nieuwe metrolijn kunnen reizigers voortaan in een kwartier van Amsterdam-Noord naar -Zuid, of andersom.

Hoewel zondag pas de dienstregeling ingaat, wordt de nieuwe metrolijn zaterdag met een groot feest geopend. In de ochtend houdt cabaretier Martijn Koning een korte conference over de totstandkoming van de Noord-Zuidlijn en geeft de nieuwe burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, een toespraak. Uiteindelijk nemen een paar honderd genodigden vanaf Amsterdam Centraal Station de allereerste officiële metro naar station Noord. ’s Middags kunnen 50 duizend belangstellenden een gratis testritje maken. De feestelijke opening kost ongeveer een half miljoen euro.

Hoofdpijndossier


Views

100+