Genderneutrale toiletten in stadhuis Amsterdam

Foto: ANP

Foto van 'Sherida van IJsselmuide'

Sherida van IJsselmuide

8 FEB 2017

Om het goede voorbeeld te geven omtrent de acceptatie van transgenders en interseksualiteit, wil Amsterdam naast naast mannen-, vrouwen- en invalidetoiletten nu ook genderneutrale toiletten op het stadhuis maken.

Naast genderneutrale toiletten in het stadhuis, zegt het college ook te zullen kijken of er in andere gemeentelijke gebouwen behoefte is aan sekseneutrale toiletten, schrijft Het Parool.

Begrijpelijke behoefte

Het college vindt de behoefte van transgenders aan genderneutrale toiletten ‘begrijpelijk’ als symbool, „maar ook als praktische uitwerking van de acceptatie van sekseneutrale voorzieningen”.

Door de wc's op het stadhuis te plaatsen, hoopt de gemeente ook andere openbare gelegenheden in de stad te inspireren. Het is overigens niet de bedoeling dat de toiletten de gevestigde orde wat betreft sanitair op het stadhuis volledig op zijn kop zetten: ook de gescheiden toiletten zullen blijven bestaan.

Gemeente Utrecht

De Stopera zou niet het eerste openbare gebouw in Nederland zijn met genderneutrale toiletten. Zo zijn deze toiletten al in het Amsterdam Museum te vinden en op de Universiteit van Amsterdam. Ook de gemeente Utrecht besloot recent om dit soort toiletten op het stadhuis te maken.

Eerder nam de gemeente Amsterdam al een andere maatregel om de acceptatie van genderneutraliteit te stimuleren: er werd besloten om het aangeven van geslacht op gemeentelijke formulieren niet langer verplicht te stellen.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

3

Amsterdamse wethouder blogt over stervend zoontje
Likeability of 3

Amsterdamse wethouder blogt over stervend zoontje

Sam. / Facebook Laurens Ivens

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

14 JAN 2018

De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens is samen met zijn vrouw een blog begonnen over zijn zoontje Sam. De SP-wethouder werd op 24 september 2017 vader, maar zijn kind lijdt aan neonatale Marfan. De levensverwachting is volgens de dokters op zijn hoogst twee jaar.

In een Facebookpost vertelt Ivens over zijn zoon: „Een prachtige baby, maar wel geboren met neonatale Marfan: een aangeboren bindweefselaandoening waardoor oa het hart zich verkeerd vormt. Terwijl je net in ons leven bent, moeten we ons ook al voorbereiden op jouw vertrek hier weer uit, aangezien de dokters jou (en ons) niet meer dan maximaal 2 jaar geven."

ID&T-oprichter gaat voorschool arme gezinnen betalen

De voorschool is niet langer gratis/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

13 JAN 2018

De voorschool is niet langer gratis en dus halen ouders die het financieel niet al te breed hebben hun peuter er vanaf. Onacceptabel nieuws, zo dacht Duncan Stutterheim en dus is hij in actie gekomen voor die kinderen.

Het zijn immers vaak de kinderen die een taalachterstand hebben, die hierdoor de voorschool missen. „Ik heb eens twee vluchtelingen uit Syrië in huis opgevangen, en zag toen dat taal cruciaal is om mee te komen in de maatschappij", vertelt Stutterheim tegenover Het Parool. „En hoe oneerlijk is het als een kindje al met een achterstand op de basisschool begint?"

Loog partijgenoot Sylvana Simons over haar CV?

Vragen over CV van de nummer drie op de lijst ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

8 JAN 2018

Is Cailin Kuit wél of geen psychiater geweest? Volgens haar persoonlijke kandidatentekst op de campagnewebsite van BIJ1 wel. Dit wordt echter in twijfel getrokken. Het antwoord op deze vraag vinden zou niet heel lastig moeten zijn. Toch komt de naam van de nummer drie op de lijst van BIJ1 niet voor in de officiële registers. En dit leidt tot nog meer vragen.

Tijdens het programma Buitenhof nam Sylvana Simons het op voor Kuit. Tegen Pieter Jan Hagens zei ze dat de geruchten niet klopten en dat GeenStijl bewust onrust creëerde. Simons zat bij het programma om te praten over de deelname van haar partij aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam.

Oom zoekt 'helden' die zijn neef in elkaar sloegen

De omgeving waar het plaatsvond ©Google Maps

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

3 JAN 2018

Wat een feestelijke jaarwisseling had moeten worden, kreeg voor de 22-jarige Victor uit Arnhem een vervelend einde. Nadat hij samen met een vriend in Amsterdam-West op stap was geweest werd hij belaagd door vier mannen. Waarom? Vanwege zijn homoseksuele geaardheid. Dit meldt AT5.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 3

14-jarige jongen verliest hand door vuurwerk

Drie tieners zijn gewond geraakt nadat zij een zelf geknutselde vuurwerkbom hadden aangestoken. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

Metro

1 JAN 2018

Drie tieners zijn gewond geraakt nadat zij een zelf geknutselde vuurwerkbom hadden aangestoken. Een 14-jarige jongen verloor zijn hand bij de explosie.

Verwondingen aan hand en gezicht

Politie Amsterdam filmt vuurwerk vanuit de lucht

 De agenten van de politiehelikopter vlogen tijdens de jaarwisseling boven onze hoofdstad. Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

1 JAN 2018

Wel eens nagedacht wat de beste plek is om al het vuurwerk te kunnen zien? Agenten van de politie Amsterdam hebben het antwoord voor je. De agenten van de politiehelikopter vlogen tijdens de jaarwisseling boven onze hoofdstad en konden vanaf bovenaf het vuurwerk bekijken.

Mocht je het vuurwerk van gisteravond hebben gemist, dan hebben deze agenten gelukkig nog een heel mooi filmpje voor je gemaakt. De video plaatsten ze op Twitter en is al massaal gedeeld.

Likeability of 3

Twee katten gevonden bij vuilnis in Amsterdam

De twee katten werden gevonden zonder chip. Foto ter illustratie: pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

28 DEC 2017

In Amsterdam zijn twee katten aangetroffen bij het vuilnis. De dieren zaten samen in een kastenkistje en zijn gedumpt. Ze waren drijfnat en zaten onder de klitten.

„Wat je situatie ook is, laat je dier niet op deze manier de dupe zijn!", schrijft de Dierenambulance Amsterdam op Facebook. De dieren werden donderdagochtend 28 december gevonden in de Rustenburgerstraat.