Amsterdam

Bill Clinton slentert door het centrum van Amsterdam

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

6 FEB 2017

Verschillende bewoners en toeristen in Amsterdam keken maandagmiddag raar op toen ze een wel heel bekend figuur door de straten zagen lopen. Bill Clinton, oud-president van de Verenigde Staten, was op pad in de Nederlandse hoofdstad.

„Ik heb zojuist Bill Clinton in Amsterdam gezien, ik denk dat ik nog nooit zo verward ben geweest in heel mijn leven”, zo twitterde de Amerikaanse student Owen Tracy. Ook niet-Amerikanen herkenden Clinton, waaronder de Britse Lucy Boaden. „Bill Clinton heeft net het café waar wij inzaten gepasseerd en ik ben niet aan de drugs. De Roemeen Mihnea Stoica had - als een van de weinigen - het lef om even om een selfie te vragen met de politicus.

Uiteindelijk ging Clinton ook ergens zitten om een drankje en een hapje te doen. Daarvoor koos hij restaurant Tomaz in de Begijnensteeg. „Bill Clinton heeft geluncht vanmiddag bij restaurant Tomaz in de Begijnensteeg in Amsterdam en hij was blij en zeer tevreden."

Er is overigens een reden voor het bezoekje van Clinton aan Amsterdam. Maandagavond vindt namelijk het jaarlijkse Goed Geld Gala van de Postcode Loterij plaats, waar bekend wordt gemaakt hoeveel de goede doelen in het afgelopen jaar hebben binnengehaald. De Clinton Foundation strijkt daar jaarlijks 1,8 miljoen euro op.


Views

100+

Amsterdams ov opgeschud door komst Noord/Zuidlijn

Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De officiele opening trok zaterdag al zo'n 60.000 bezoekers, maar zondag gaat de dienstregeling van de Noord/Zuidlijn pas echt in. Vanaf 07.30 uur rijdt de nieuwe metro tussen Amsterdam-Noord en -Zuid. En dat verandert wel het nodige aan het hele bus- en tramnetwerk in de Nederlandse hoofdstad.

Zo rijden er minder trams en bussen naar Amsterdam Centraal Station, waardoor het daar iets minder druk wordt. In plaats daarvan eindigen de bussen uit Broek in Waterland of Purmerend voortaan bij station Noord, waar reizigers met de metro verder kunnen reizen. Tussen Oost en West komen juist meer trams en in Zuid verdwijnen er een aantal omdat de nieuwe metrolijn ondergronds dezelfde route rijdt.

Opstartproblemen


Views

1k+

Na 15 jaar bouwen eindelijk open: Noord-Zuidlijn

Na ruim 15 jaar bouwen, wordt de Noord-Zuidlijn zaterdag eindelijk geopend. / ANP

Foto van 'Merel Driessen'

21 JUL 2018

Na ruim vijftien jaar bouwen gaat het dan eindelijk gebeuren: zaterdag wordt de Amsterdamse Noord-Zuidlijn geopend. Met de nieuwe metrolijn kunnen reizigers voortaan in een kwartier van Amsterdam-Noord naar -Zuid, of andersom.

Hoewel zondag pas de dienstregeling ingaat, wordt de nieuwe metrolijn zaterdag met een groot feest geopend. In de ochtend houdt cabaretier Martijn Koning een korte conference over de totstandkoming van de Noord-Zuidlijn en houdt de nieuwe burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, een toespraak. Uiteindelijk nemen een paar honderd genodigden vanaf Amsterdam Centraal Station de allereerste officiële metro naar station Noord. ’s Middags kunnen 50 duizend belangstellenden een gratis testritje maken. De feestelijke opening kost ongeveer een half miljoen euro.

Hoofdpijndossier


Views

1k+

Record met megalange roltrap op station Vijzelgracht

Inhijsen van een eerste, kleinrere, roltrap in station Vijzelgracht. | Gé Dubbelman/gemeente Amsterdam

Foto van 'Ruben Eg'

11 MEI 2015

Amsterdam heeft vanaf dinsdag de langste roltrap van Nederland. De trap die deze dag wordt ingehesen in het nieuwe metrostation Vijzelgracht vestigt met 47 meter een nieuw nationaal record. De 43 meter lange troltrap naar de Rotterdamse Maastunnel wordt met 4 meter voorbij gesneld.

De gigantische roltrap voor station Vijzelgracht arriveert dinsdag via de metrotunnel. Hierdoor hoeft het openbare leven en verkeer in de buurt niet te worden stilgelegd. De trap wordt via de zuidkant aangevoerd, en aan de noordkant van het perron ingehesen.

Lees ook: Eerste nooduitgang Noord/Zuidlijn heeft klep dicht


Views

500+

De Noord/Zuidlijn of 3.452.115 e-bikes?

Station Noorderpark. Vanaf 22 juli gaat de Noord/Zuidlijn eindelijk rijden. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

18 JUL 2018

Aankomend weekend is het eindelijk zover. De Noord/Zuidlijn in Amsterdam wordt geopend. Het heeft ‘even’ -15 jaar bouwen- geduurd, maar op 22 juli 2018 zal de metro Noord/Zuidlijn eindelijk gaan rijden.

Startdatum verschoven

In 2003 zijn ze begonnen met de bouw, maar in 2009 werden er verzakkingen bij de Vijzelgracht ontdekt waardoor de aanleg van de lijn flinke vertraging opliep. Oktober 2017 werd als nieuwe startdatum aangehouden, maar dit bleek niet realistisch. De openingsdatum is toen verschoven naar juli 2018. Zaterdag 21 juli vindt er een groot openingsfeest plaats en op zondag 22 juli kun je eindelijk een ritje maken met de Noord/Zuidlijn.


Views

2k+