Nog 280 nachtjes slapen en dan weer gáán tijdens ADE

11 januari 2017 om 13:58 door Iris Hermans
Nog 280 nachtjes slapen en dan weer gáán tijdens ADE
In oktober kunnen de armspieren weer optimaal gebruikt worden / ANP Kippa

Het is weer aftellen geblazen, want de exacte data zijn sinds woensdag bekend.

 

Mooiste nachten

Nog 280 nachtjes slapen en het grootste elektronische muziekfestival ter wereld barst weer los. Woensdag is bekendgemaakt wanneer het precies plaatsvindt, dus vanaf nu kunnen de rode cirkels weer in menig agenda worden gezet en kan de maandag erna alvast vrij worden gevraagd: dit jaar staat Amsterdam Dance Event (ADE) van 18 tot en met 22 oktober garant voor de mooiste dagen en vooral nachten van het jaar voor elke liefhebber. Het is alweer de 22e editie en de organisatie verwacht 375.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Van beginnende dj tot draailegende en van booker tot festivalorganisator: iedereen weet Amsterdam in oktober te vinden.

 

Flinke groei

Het ADE, een initiatief van Buma, is de afgelopen jaren flink gegroeid en het evenement verwelkomde in 2016 ruim 2.200 artiesten en 550 sprekers op een recordaantal van 140 locaties. „Tijdens ADE is Amsterdam het centrum van de mondiale elektronische muziekscene en daarmee een broedplaats voor culturele en technologische innovatie”, vertelt ADE directeur Richard Zijlma. „Het is geweldig om te zien dat duizenden professionals én liefhebbers steeds meer tijd doorbrengen in de stad.”

60 miljoen in stadskas

Eerder vertelde hij al aan Metro dat ADE goed nieuws voor de stadskas betekent, want het is een echte economische boost voor de stad: „het levert jaarlijks zo’n zestig miljoen euro aan extra inkomsten op.” Dit wordt het twintigste jaar dat hij directeur is en nog altijd bezoekt hij het liefste alle events. Hij noemt slapen tijdens het clubfestival dan ook ‘geen prioriteit’ en slaapt maximaal vijf uur per nacht, of vier… „Ik wil natuurlijk zo veel mogelijk doen tijdens ADE.” En dat gaat dit jaar ook wel weer lukken.

Ook dagprogramma

Naast het uitgebreide nachtprogramma, wordt het dagprogramma jaarlijks steeds omvattender. De organisatie zet ook dit jaar in op verdere groei van de dag- en avondactiviteiten, onder meer door verbindingen met opkomende en gevestigde culturele instanties en nieuwe partners. „De creatieve industrie in Nederland staat wereldwijd hoog aangeschreven en vertegenwoordigt inmiddels, mede dankzij de dance, een geschatte exportwaarde van enkele miljarden. Met onze internationale activiteiten hopen we dit extra te stimuleren en tegelijkertijd een springplank te zijn voor Nederlands talent.”

 
 
 
 
 

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!