Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 26 jan 2017
Leestijd: 4 minuten

Januari ideeënmaand: fietsTinder of nieuwe feestdag?

Ook deze maand wint meest ‘awesome’ idee 1000 euro. Wordt het nieuwe feestdag voor blije mensen of Tinder op de fiets?

Véél!

Misschien krijgen we er wel een nieuwe feestdag bij op 15 februari of kan straks naar hartenlust geflirt worden met een fietsbel. Zo maar twee van de ideeën die deze maand zijn binnengekomen bij Awesome Foundation Amsterdam, die elke maand 1000 euro weggeeft aan degene met het beste/leukste/gekste idee van en voor de stad. De mailbox liep deze maand bijna over, vertelt Joost Aartsen, samen met Max Pater en Daniël Gaspersz het creatieve brein achter en gezicht van Awesome. „De beste ideeën ontstaan tenslotte na een biertje of wat en daar was tijdens de afgelopen feestmaand genoeg gelegenheid voor.”

In de kroeg…

Dat is ook precies wat ze willen met Awesome: het realiseren van ideeën die je bedenkt tijdens een goed avondje kroeg met vrienden. „Normaal denk je wat vét, maar de dag erna vergeet je het maar snel weer, en dat is zonde.” Duizend euro dus elke maand voor het leukste idee en iedereen kan meedoen, moedigt hij aan. De vijf briljantste ideeënbedenkers worden uitgenodigd voor de pitchavond die elke maand op een andere plek in de stad is. Vanavond is het bij ondernemerscollectief Aimforthemoon dat samen met grote bedrijven startups lanceert, „een mooie omgeving dus voor onze Awesome kickstarts.”

Bijzijn is meedrinken

Voor wie zo’n avond wel eens mee wil maken als toeschouwer, is er goed nieuws: je kunt je gewoon aanmelden via de Facebookpagina van Awesome (vol is wel vol), „en er is altijd gratis bier, kunnen er weer meer mooie nieuwe ideeën worden geboren, voor de maand erop bijvoorbeeld,”

Morgen genieten we weer van vijf toffe pitches en heerlijke biertjes dankzij onze vrienden van WARSTEINER. Zin in! #warsteinerart #doitright #awesome #amsterdamhttps://www.facebook.com/events/919013568229113/

Posted by Awesome Foundation Amsterdam on Wednesday, November 23, 2016

Van alles

Twintig Amsterdamse trustees variërend van bankier tot architect, leggen elk 50 euro in, kiezen hun favoriet en de winnaar gaat met 1000 euro in het handje naar huis om het idee te realiseren. Meer dan veertig ideeën kwamen deze maand binnen en het date-thema kwam opvallend veel terug. Een van de vijf pitches is dan ook van iemand die een soort Tinder op de fiets heeft bedacht, waarmee je met je fietsbel kunt flirten als je iemand leuks langs ziet komen. Ook is er een collectief van ‘lieve dames’, vervolgt hij enthousiast, „zij willen een bloemen weggeefactie op poten zetten.”

Amsterdam! Je hebt tot zondag om jouw idee in te sturen voor Pitch Night XVII for €1000 cash.. Insturen doe je via www.awesomeamsterdam.org <3#awesome #amsterdam #gratisgeld

Posted by Awesome Foundation Amsterdam on Tuesday, January 17, 2017

‘Lekker vaag hè?’

En dan is er ook nog ‘een expeditie met kinderen tegen afval in de oceaan’ en een kunstenaar ‘met een installatie om mensen met geluiden melodieën te leren spelen’. „Klinkt lekker vaag, he?” lacht hij. ,,Maar dat is juist het leuke, tijdens de pitchavond wordt alles duidelijk.” Ten slotte is er ook nog het idee van een nieuwe feestdag op 15 februari. Nee, niet voor teleurgestelde mensen die geen kaartje of roos hebben ontvangen de dag ervoor, maar voor ‘de Tevredenlander’. „Voor blije mensen”, licht hij toe, „als tegenhanger van al het gezeur en geklaag in de stad.”

https://www.instagram.com/p/5fco6dzT-M/

Variatie is mooi

Joost, een van de oprichters van creatief bureau Tosti Creative, roemt de variatie aan ideeën van zijn stadsgenoten, „elke maand worden we weer verrast, niets is ons te gek.” Veel van de ideeën zijn al uitgevoerd, blikt hij terug en een die hij nooit meer vergeet, is de kunstenaar die zijn aversie tegen de Starbucks en ijswinkels in het centrum op een ludieke manier gestalte gaf. „Hij wilde met Amsterdam weer terug naar de basis, hoeren en wiet, dat idee.”

Gouden idee

Dus wat doe je dan? Simpel, knipoogt hij. „Hij kocht van de 1000 euro hennepzaadjes en plantte ze door de hele stad.” Waar overigens ook een tijdje puur goud te vinden was.,,Een van de winnaars heeft 1000 euro aan goud verstopt in de grond en mensen konden dat via een spannende speurtocht en hints vinden.” Of alles al is gevonden? Hij grijnst geheimzinnig. Misschien wel, „misschien ook niet…”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.