Langste nacht vier je met bier, worst en livemuziek

21 december 2016 om 07:30 door Iris Hermans
Langste nacht vier je met bier, worst en livemuziek
In de zomer is dit het podium voor vele events, maar ook in de winter, zéker op de langste nacht van het jaar / ANP

Westergasfabriek pakt uit op langste nacht.

Antikwakkelwoensdag

Het is vannacht de langste nacht van het jaar en dat is reden voor een minifestival op het Westergasterrein. ’s Zomers is het altijd al het podium voor vele events, maar op winterse avonden kunnen ze er ook wat van. Elke woensdag van oktober tot april is hier al Westergasfabriek Live om ‘de kwakkelwoensdag’ wat leuker te maken en tijdens de langste nacht van 2016 is er de XL-versie en doen negen locaties mee. „Je kunt van etablissement naar etablissement hoppen, overal totaal verschillende livemuziek horen en wat anders eten en drinken”, licht Igor Sorko toe. Hij is een van de drie van Mister Kitchen, bekend van onder meer hun worsten en Rollende Keukens en hij vertelt over de ludieke Westergasfabriekpot.

 

De pot

Elk jaar gaat drie procent van de huuropbrengsten van de bijna veertig ondernemers in een pot van de vereniging Promotie Westergasfabriek. Alle huurders mogen plannen indienen voor evenementen, vervolgt Sorko. „Zo is Rollende Keukens ooit ontstaan, we dienden een aanvraag in voor een paar duizend euro voor een openluchtrestaurantje.” Bijna tien jaar later is het elk jaar weer het populairste culinaire event van de stad. Ook de promotie van het drukbezochte Vrije Westen op Bevrijdingsdag kwam dankzij de pot tot stand, „maar ook van kleine poëziefestivalletjes bijvoorbeeld, het helpt vaak om iets echt van de grond te kunnen krijgen.”

 

Promoten livemuziek

De Westergasfabriek Live avonden zijn bedoeld om livemuziek te promoten en het programma vanavond is zeer gevarieerd. Van de cellist die Bach speelt in het industriële Machinegebouw tot TonTonTunes in TonTon Club. Mister Kitchen heeft in hun keuken onder anderen Katarina Vermeulen als zingend keukenmeisje, „zij zingt hele lieve liedjes.” Die uitstekend smaken bij hun burgers, droge worst en kaas, promoot hij hun huiswaren lachend, „ook allemaal voor een lief prijsje.”

Brouwerij Troost

Ook bij Brouwerij Troost zijn ze helemaal klaar voor de langste nacht, laat Jorrit Lootsma weten. En daar hoort natuurlijk bier bij. Tijdens de Barrel Aged Barleywine Release Party kunnen liefhebbers de Barleywine proberen, stevig bier dat negen maanden op whiskey is gerijpt. „Een zware jongen”, licht de Troostman toe. 11, 5 procent, geen bier dus om met je maten rap achterover te slaan. Hij ziet een decor van openhaard, leren fauteuil, pantoffels, badjas en een sigaartje voor zich, „of buiten met een mooie kerstboom en een enthousiaste kok achter een barbecue.”

Chef-kok Piet

Laten ze dat nou net hebben: chef-kok Piet Zwagerman heeft zijn spijzen afgestemd op het bier, besluit hij. „Shortribs gemarineerd in Barleywine en een groentestoofpotje, daar kun je zeker wel even mee vooruit op de langste nacht.”

Iris Hermans

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!