Amsterdam

Langste nacht vier je met bier, worst en livemuziek

In de zomer is dit het podium voor vele events, maar ook in de winter, zéker op de langste nacht van het jaar / ANP

Foto van 'Iris Hermans'

21 DEC 2016

Westergasfabriek pakt uit op langste nacht.

Antikwakkelwoensdag

Het is vannacht de langste nacht van het jaar en dat is reden voor een minifestival op het Westergasterrein. ’s Zomers is het altijd al het podium voor vele events, maar op winterse avonden kunnen ze er ook wat van. Elke woensdag van oktober tot april is hier al Westergasfabriek Live om ‘de kwakkelwoensdag’ wat leuker te maken en tijdens de langste nacht van 2016 is er de XL-versie en doen negen locaties mee. „Je kunt van etablissement naar etablissement hoppen, overal totaal verschillende livemuziek horen en wat anders eten en drinken”, licht Igor Sorko toe. Hij is een van de drie van Mister Kitchen, bekend van onder meer hun worsten en Rollende Keukens en hij vertelt over de ludieke Westergasfabriekpot.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

De pot

Elk jaar gaat drie procent van de huuropbrengsten van de bijna veertig ondernemers in een pot van de vereniging Promotie Westergasfabriek. Alle huurders mogen plannen indienen voor evenementen, vervolgt Sorko. „Zo is Rollende Keukens ooit ontstaan, we dienden een aanvraag in voor een paar duizend euro voor een openluchtrestaurantje.” Bijna tien jaar later is het elk jaar weer het populairste culinaire event van de stad. Ook de promotie van het drukbezochte Vrije Westen op Bevrijdingsdag kwam dankzij de pot tot stand, „maar ook van kleine poëziefestivalletjes bijvoorbeeld, het helpt vaak om iets echt van de grond te kunnen krijgen.”

Promoten livemuziek

De Westergasfabriek Live avonden zijn bedoeld om livemuziek te promoten en het programma vanavond is zeer gevarieerd. Van de cellist die Bach speelt in het industriële Machinegebouw tot TonTonTunes in TonTon Club. Mister Kitchen heeft in hun keuken onder anderen Katarina Vermeulen als zingend keukenmeisje, „zij zingt hele lieve liedjes.” Die uitstekend smaken bij hun burgers, droge worst en kaas, promoot hij hun huiswaren lachend, „ook allemaal voor een lief prijsje.”

Brouwerij Troost

Ook bij Brouwerij Troost zijn ze helemaal klaar voor de langste nacht, laat Jorrit Lootsma weten. En daar hoort natuurlijk bier bij. Tijdens de Barrel Aged Barleywine Release Party kunnen liefhebbers de Barleywine proberen, stevig bier dat negen maanden op whiskey is gerijpt. „Een zware jongen”, licht de Troostman toe. 11, 5 procent, geen bier dus om met je maten rap achterover te slaan. Hij ziet een decor van openhaard, leren fauteuil, pantoffels, badjas en een sigaartje voor zich, „of buiten met een mooie kerstboom en een enthousiaste kok achter een barbecue.”

Chef-kok Piet

Laten ze dat nou net hebben: chef-kok Piet Zwagerman heeft zijn spijzen afgestemd op het bier, besluit hij. „Shortribs gemarineerd in Barleywine en een groentestoofpotje, daar kun je zeker wel even mee vooruit op de langste nacht.”

Iris Hermans


Views

0

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Rustige demonstratie tegen racisme in Amsterdam

Demonstratie tegen racisme in Amsterdam. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

18 MAA 2018

De demonstratie tegen racisme zondagmiddag in Amsterdam is rustig verlopen. Zo’n twee- tot drieduizend mensen liepen door onze hoofdstad rond met het motto ‘geen racisme in de raden’.

Koude tocht

Enkele honderden betogers verzamelden zich rond 13:00 uur op de Dam. Dat aantal groeide in de loop van de middag uit tot zo’n twee- tot drieduizend mensen. De betogers liepen in de vrieskou van de Dam naar het Museumplein. Rond 16:00 uur zou de demonstratie zijn afgelopen, maar rond 15:30 uur waren veel betogers al vertrokken.

De organisatie, Comité 21 Maart, heeft het over vierduizend deelnemers. „Vandaag was een geweldige demonstratie. Heel veel verschillende groepen liepen mee om een geluid tegen racisme en discriminatie te laten horen. De opkomst van extreemrechts baart ons zorgen”, aldus een woordvoerder van de organisatie. Het comité stelt dat onderweg onder meer leuzen werden geroepen tegen de PVV en Forum voor Democratie.

Tegenreacties

Op het Rokin verzamelde zich een handjevol tegendemonstraten, maar die veroorzaakten verder geen problemen. Forum voor Democratie besloot met een boot rond te varen in de Amsterdamse grachten.

Om confrontatie te voorkomen stelde Amsterdam voorwaarden aan betogers, zoals een verbod op slag- en steekwapens en dingen die als wapen kunnen dienen.

De demonstratie richtte zich op de gemeenteraadsverkiezingen. Voorafgaand was er gedoe over het thema en de bijbehorende leus die aanvankelijk ‘geen racisme in de raad’ was. Politieke partijen als de Amsterdamse PvdA en SP hebben afgezien van deelname, onder meer omdat het protest te veel gericht zou zijn op partijen als Forum voor Democratie.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

0

Grote stroomstoring Amsterdam: Rijksmuseum ontruimd. / ANP

Grote stroomstoring Amsterdam: Rijksmuseum ontruimd

Medewerkers staan buiten het Rijksmuseum dat ontruimd is vanwege een stroomstoring. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

9 MAA 2018

In Amsterdam ligt een groot deel van de stad plat door een stroomstoring. Vooral de stadsdelen centrum en zuid hebben te maken met de storing. Oorzaak van de storing zijn graafwerkzaamheden in de Daniël Stalpertstraat in Amsterdam-Zuid.

Het graven zorgde voor een kettingreactie waardoor op meerdere plekken kortsluiting ontstond, aldus de brandweer. In een stroomverdeelkast in de Quellijnstraat vond een explosie plaats en brak brand uit.

Gewonden

Bij het Weteringcircuit is een persoon door de kortsluiting gewond geraakt. Hij is met brandwonden naar een ziekenhuis overgebracht. Een medewerker die bij de graafwerkzaamheden stond, waarbij een elektriciteitskabel is geraakt, is aan de dood ontsnapt. Hij bleef ongedeerd, maar staat nog wel te trillen op zijn benen, aldus een politiezegsman

Het rijksmuseum is in verband met de stroomstoring ontruimd. Volgens een woordvoerster zijn de kunstwerken niet in gevaar, omdat een noodaggregaat de veiligheid garandeert. Wel zijn de zalen donker, waardoor de bezoekers worden geëvacueerd. Ook het Allard Pierson Museum in Amsterdam is getroffen. Het museum heeft laten weten de hele dag dicht te blijven.

28.000 huishoudens

Op het moment van ontruiming bevonden er zich 1500 bezoekers in het Rijksmuseum. Wie een kaartje heeft met 9 maart als datum, mag op een ander moment terugkomen. Dit heeft het museum laten weten.

Naast musea, heeft ook het openbaar vervoer last van de storing. Het tramverkeer is stil komen te liggen. Volgens het Amsterdamse ov-bedrijf GVB rijden de metro's wel.

Chaos

Daarnaast is het op verschillende plekken een chaos in de stad door stoplichten die niet werken. Ook krijgen hulpdiensten meldingen binnen van mensen die vastzitten in liften, en andere meldingen die met de storing van doen hebben.

Volgens Liander zijn meerdere postcodes in de stad getroffen. Het gaat om ruim 28.000 huishoudens. Monteurs zijn onderweg om de storing in een elektriciteitsstation te verhelpen. Naar verwachting is het probleem rond 13.30 uur verholpen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

7

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 6

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

In opdracht van de Rijksoverheid

15 MAA 2018

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

Onze wereld wordt met de dag digitaler en daarmee wordt de bescherming van onze data dus ook telkens weer belangrijker. Toch gaan veel mensen wat slordig om met hun gegevens en daardoor zijn zij makkelijk te hacken. Ben jij wel goed beveiligd of ben jij hackable? Met deze test kom je er snel en makkelijk achter.

1. Als ik een melding krijg dat ik kan updaten, dan...

a. Laat ik die melding lekker even staan. Waar zijn die updates goed voor?

b. Voer ik de update meteen uit.

2. Voor elke site gebruik ik...

a. Hetzelfde wachtwoord, lekker makkelijk.

b. Een ander wachtwoord, wel zo veilig.

3. Mijn computer back-uppen, dat doe ik...

a. Heel soms, als ik daar zin in heb.

b. Regelmatig.

4. Ik krijg een mailtje van mijn bank met een link. Die link...

a. Klik ik meteen aan.

b. Klik ik niet aan. Ik lees eerst de inhoud van de mail en kijk naar het e-mailadres waar hij vandaan komt.

Als je alleen maar b hebt geantwoord, dan ben je heel goed bezig. Hackers krijgen jou niet zomaar te pakken. Heb je bij een of meerdere vragen ook het eerste antwoord? Dan kun je er met een aantal makkelijke maatregelen voor zorgen dat jij een moeilijker doelwit bent voor hackers.

1 Voer updates snel uit

Voor velen zijn de updates van je besturingssysteem een beetje als huiswerk: uitstellen totdat je écht niet meer anders kan. Maar die updates zijn er voor een reden. Fabrikanten brengen updates vaak uit om ervoor te zorgen dat beveiligingslekken in het door jou gebruikte systeem gedicht worden. Daardoor is de kans veel groter dat als je te lang wacht met updaten, je gehackt wordt. Dus laat je telefoon, tablet en computer maar gewoon meteen updaten zodra je een melding krijgt dat dat kan.

2. Gebruik een ander, goed wachtwoord voor élke website

Het is begrijpelijk als je het lekker makkelijk vindt om één wachtwoord te gebruiken voor elk account op elke website. Maar veilig is het niet. Als iemand dan een van je accounts weet te hacken, heeft hij gelijk toegang tot alle dingen die jij op het internet doet. Zeker bij overheidsdiensten als DigiD kan dat hele nare gevolgen hebben. Gebruik daarom voor elke website een ander, goed password met veel letters, cijfers en andere tekens.

Als je dat onhaalbaar vindt, dan is dat heel begrijpelijk. Bovendien ben je niet de enige. Ruim de helft van de Nederlanders ziet het aanhouden van een ander wachtwoord voor elke site als onmogelijk, zo blijkt uit onderzoek. Gebruik in dat geval een wachtwoordmanager. Met zo'n wachtwoordmanager – een digitale kluis voor je wachtwoorden en gebruikersnamen - heb je altijd al je wachtwoorden bij de hand. Je hoeft dan nog maar één sterk wachtwoord te onthouden: het wachtwoord voor je wachtwoordmanager.

3. Voer regelmatig back-ups uit

Ook back-ups maken is zo'n klusje waarvan je denkt: dat komt later wel. Waarbij 'later' meer dan eens 'nooit' blijkt. Maar back-ups zijn ontzettend belangrijk. Als je computer besmet raakt met een virus, dan kan het zijn dat ook al je bestanden weg zijn. Op dat moment slaak je waarschijnlijk een enorme zucht van verlichting als je een recente back-up op je externe harde schijf hebt staan. Dat is die paar minuten dat je bezig bent met een back-up maken dubbel en dwars waard.

4. Let op waar je op klikt

Let altijd op waar je op klikt. Een link lijkt misschien onschuldig, maar het klikken op zo'n link kan ervoor zorgen dat er schadelijke software wordt geïnstalleerd op je apparaat. Ook bijlages bij e-mails kunnen een dergelijk effect hebben. Kijk daarom bij mails altijd naar het taalgebruik. Als het niet goed voelt, neem dan het zekere voor het onzekere: klik niet op de link, maar tik zelf het webadres in.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_a283096e65c0095cd3475af0540ea5f0066814ff_avataruser_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

1k+

Likeability of 2

'Nieuwe straten Amsterdam vernoemen naar migranten'

De Bertelmanstraat in Amsterdam is een van de vele straten met een Nederlandse straatnaam. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

4 MAA 2018

De PvdA wil in Amsterdam dat in de toekomst nieuwe straten van nieuwbouwwijken die nog een naam moeten krijgen, worden vernoemd naar migranten. Op die manier zou 'de gedeelde geschiedenis en diversiteit' van de stad beter terug te zien zijn.

Op dit moment gaan straatnamen voor nieuwe straten in de hoofdstad eerst langs een adviescommissie. Er gelden een aantal regels voor een nieuwe straatnaam, zoals dat zij het liefst moeten eindigen op 'straat', 'laan' of 'plein' en dat je een straat pas naar iemand mag vernoemen als diegene vijf jaar of langer geleden is overleden. Bovendien moeten nieuwe straatnamen goed uitspreekbaar zijn.

Diversiteit

De PvdA komt nu met een initiatiefvoorstel zodat de regels van de commissie worden veranderd. Raadslid Sofyan Mbarki zegt in een interview met AT5 dat hij wil dat er 'bij naamgeving rekening wordt gehouden met een betere afspiegeling van de diversiteit van Amsterdam'.

Mbarki geeft dus tevens aan dat als het aan de PvdA ligt, nieuwe Amsterdamse straten worden vernoemd naar 'Amsterdamse migranten die aan de stad hebben bijgedragen'. Ook mogen er van hen namen gebruikt worden die te maken hebben met recente en eerdere (arbeids)migratiestromen naar Amsterdam.

Mbarki wil overigens geen bestaande straatnamen aanpassen: het voorstel gaat echt enkel over nieuwe straatnamen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


dislike
user_e3d60270cc66ca0b82dc32f3fe4d8ac1d08f51f5_avataruser_9210527aa27d792b1182abf1a7b998e605ebec8c_avatar

Views

2

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Proevende heren van Beer in a Box met vlnr: Victor Kuppers, Armand Haan, Tim Remmerswaal.

In samenwerking met Beer in a Box

In samenwerking met Beer in a Box

16 MAA 2018

Het proeven van bier is niet zomaar een kwestie van veel goudgele rakkers nuttigen en dan een kenner zijn.

Het glas aan je lippen zetten, kantelen en gaan! En dan denken dat je iets over een biersmaak kunt vertellen? Nee ho maar. Bier proeven is veel meer dan het drinken, is de stellige overtuiging van de heren van het Alkmaarse Beer in a Box. Tim Remmerswaal, Armand Haan en Victor Kuppers van het nog jonge online bedrijf in speciaalbieren móeten het wel weten. Zij stellen, in samenwerking met kenners in een testpanel, de ‘beer in a boxen’ samen. Zij komen er op een gegeven moment achter welk smaakprofiel je hebt en welke bieren bij jou passen. Zo kan Beer in a Box je uitdagen met nieuwe speciaalbieren, zonder dat je bij je abonnement ooit dezelfde soort in huis krijgt. Die heren nemen je in vijf bier-proef-stapjes mee en kun je langzaam op weg gaan een echte bierconnaisseur te worden.

1 De geur van je bier

De geur (het aroma) wordt gevormd door de smaakstoffen in het bier die het slijmvlies in je neus prikkelen. Deze komt tot je via de neus en de mondholte. De temperatuur van het bier speelt een belangrijke rol. Hoe hoger die temperatuur, hoe meer smaakstoffen er verdampen en hoe meer deze in je holtes tot uiting komen. Een koud biertje heeft dus minder smaak dan een lauwere variant. Dat verklaart ook waarom een bier anders ruikt dan hij smaakt. Zodra bier in je mond terecht komt, wordt het opgewarmd en komen de geurstoffen vrij.

2 Gaat de smaak over de tong?

Het is een fabeltje dat smaken een eigen plaats op de tong hebben. Zoet, bitter zuur, zout en umami ervaar je met je hele tong. Zout en umami, de hartige smaken, komen in de regel niet in bier voor, de andere smaken wel. Echter, dit zijn de primaire smaaksensaties. Het echte proeven gaat vooral met de slijmvliezen in je neus en keel.

3 Mondgevoel

Hoe voelt het bier aan in je mond? Denk hierbij aan de prikkeling van het aanwezige koolzuur, hoe het in bier in je mond kleeft, de zeepachtigheid van het vocht en hoe je mond en tong samentrekken.

4 Volheid (body)

Van zachte boterige romigheid tot ‘water’ en alles ertussenin. De body van je bier bepaalt hoe je de smaak ervaart en vaak ook hoe lang hij blijft hangen.

5 Nasmaak

De nasmaak is de smaak die in je mond en neus overblijft nadat je het bier hebt doorgeslikt. Dat kan veranderen. Bier kan uitvloeien in een andere smaak. Het zoet komt bijvoorbeeld eerst, dan het bitter. Net als in het echte leven… Veel proefplezier!

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Speciaalbieren van Beer in a Box. / Femmy Weijs

Proefbox voor de Metrolezer

Speciaal voor Metrolezers is een ProefBox met zes speciaalbieren ontwikkeld. Beer in Box neemt ‘starters’ zo mee op ontdekkingstocht in de wereld van de smaken en geuren van speciaalbieren. De doos is bedoeld voor mensen die hun smaak graag willen weten. Victor Kuppers: „Zodra je je smaken in de smiezen hebt, kun je andere speciaalbieren gaan ontdekken. Wij beloven het beste te vinden binnen jouw smaakpallet.”

Wie Metro’s proefbox wil proberen gaat naar Beerinabox.nl/metro. Gebruik de actiecode metro en je krijgt er een gratis ‘beregoed bierglas’ bij.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

200+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

'Homorechten maken samenleving dommer', aldus FvD'er

Yernaz Ramautarsing is de nummer 2 van FvD-Amsterdam ©ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

2 MAA 2018

De nummer twee op de Amsterdamse lijst van Forum voor Democratie (FvD) Yernaz Ramautarsing heeft in een Whatsappgroep een betoog gesteund dat homorechten de samenleving dommer hebben gemaakt, meldt De Telegraaf. „Dat is gebaseerd op de notie dat homo’s relatief hoger IQ hebben en op moment dat zij zich niet voortplanten de hele samenleving daar dus „dommer van wordt.” Geen haat gewoon feiten'', citeert de krant een appbericht van Ramautarsing in de groep.

Ramautarsing terwijl hij het podium opliep tijdens een debat op de NOS ©ANP

'Felle discussies'

De krant heeft een deel van de gespreksgeschiedenis van de groep, die het grootste deel van de tijd 'polariserende politici' zou worden genoemd en waarin met linkse en rechtse jongeren fel zou worden gediscussieerd, en screenshots van andere delen in handen. Ook zou het Amsterdamse kandidaat-gemeenteraadslid, dat ooit in een interview de omstreden uitspraak deed dat Nederlanders met een donkere huidskleur minder intelligent zijn dan andere rassen, laten blijken dat hij vindt dat het blanke ras meer aan zelfbehoud moet doen.

Over blanke mensen die zijn stellingen over zelfbehoud niet onderschrijven, stelt Ramautarsing zelden een ras te hebben meegemaakt met zoveel zelfhaat en weinig behoefte tot zelfbehoud. ,,White people crazy'', voegt hij daar aan toe. Later voegt hij daar volgens de krant wel aan toe zelf het resultaat van raciale menging te zijn en niet tegen diversiteit te zijn.

Als Ramautarsing krijgt voorgelegd dat FVD-leider Thierry Baudet in het verleden zou hebben gezegd in een hoofdzakelijk blank land of wereld te willen leven, geeft hij aan dat gezien de dreigingen uit niet-blanke landen best te snappen. Ook schrijft hij: ,,Blanke immigranten zorgen doorgaans voor minder problematiek, kosten de staat minder.''

'Misselijkmakend'

Afschuwelijk en misselijkmakend. Zo reageert lijsttrekker van D66 in Amsterdam Reinier van Dantzig op uitspraken over onder meer homorechten die de nummer twee op de Amsterdamse lijst van Forum voor Democratie (FVD) Yernaz Ramautarsing zou hebben gedaan. Ook de VVD Amsterdam reageert verbolgen.

D66'er Van Dantzig twittert het vreselijk te vinden dat ,,de bodem van racisme en discriminatie nog niet bereikt is bij de nr 2 op de lijst van FVD''. Het kandidaatsraadslid krijgt op Twitter een storm van kritiek te verduren over zijn uitspraken. Dit is niet de eerste keer dat Ramautarsing in opspraak is geraakt.

D66-leider Alexander Pechtold wees partijleider van het Forum voor Democatie Thierry Baudet erop dat een aangifte wellicht kansrijk was. Hij refereerde hier naar de aangifte die Baudet onlangs deed tegen minister Kajsa Ollongren. Het Openbaar Ministerie besloot toen om deze aangifte niet in behandeling te nemen en van vervolging af te zien.

Baudet lijkt zich ondertussen van geen enkele ophef bewust. Hij twitterde vrijdagavond te luisteren naar een „schitterende, onvergetelijke uitvoering van Strauss’ Metamorphosen''.


Views

18

Likeability of 5

Vijf euro entree om de Wallen te redden

Metje Blaak. Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

2 MAA 2018

Het gaat niet goed met één van de grootste toeristische trekpleisters van ons land: de Amsterdamse Wallen. Als het zo doorgaat, is er over twintig jaar geen hoerenbuurt meer in de binnenstad. Dat vrezen oud-sekswerkers Metje Blaak en Xaviera Hollander.

Om dat doemscenario geen werkelijkheid te laten worden stelt Blaak van 50Plus Amsterdam voor om vijf euro entree te vragen aan iedereen die de Wallen wil bekijken. Als je gebruik maakt van de diensten van één van de sekswerkers in het populaire gebied krijg je deze vijf euro terug. Je kunt het dus zien als een soort borg, schrijft De Telegraaf.

Anonimiteit

De laatste jaren is het gebied dat bekend staat onder de naam 'De Wallen' stukken kleiner geworden en het aantal ramen neemt rap af. Meer dan honderd ramen zijn niet meer in gebruik. Dat komt niet omdat het niet druk is in het gebied. De drukte nam juist toe, waardoor de anonimiteit van de klant achteruit gaat. Als je nu een pleziertje hebt gehad met één van de dames kan je zomaar worden toegejuicht door hordes andere toeristen of Amsterdammers. Daar zit niet iedereen op te wachten.

Die combinatie van minder ramen en meer drukte kan fataal zijn. Hollander en Blaak zeggen hierover: „Je zult zien dat die drukte-discussie de overhand gaat nemen. De overlast op de Wallen zal als zo groot ervaren worden, dat uiteindelijk de stekker eruit gaat”.

Verplaatsen

In veel steden worden hoerenbuurten verplaatst naar buitenwijken, maar dit zien beide dames niet zitten. De Wallen staan bij veel toeristen nog hoog op de to do-list, net zoals verschillende musea in de stad. Blaak vreest dat met een verplaatsing de sfeer van de Wallen zal verdwijnen. „Het moet in de straatjes in de oude binnenstad. Dat is romantisch, mooi en historisch zo gegroeid" zegt ze.

Volgens haar is het een beter idee om een toegangsprijs te vragen. „Vraag iedereen vijf euro om het gebied van de Wallen binnen te komen. Ik denk dat mensen dat betalen. Pas als je naar een van de sekswerkers bent geweest, krijg je die borg bij de uitgang terug. Ik denk dat het dan weer gezellig druk wordt in de buurt.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


likedislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_80c66550f59707ea6c5250a0975abb6edbd2f242_avatar

Views

400+