In Bar Broker veranderen de drankprijzen continu

22 november 2016 om 09:00 door Iris Hermans
In Bar Broker veranderen de drankprijzen continu
Stijn, Roby, Maarten, Thomas en Pim: vijf van de Bar Broker boys die komende tijd altijd hier te vinden zijn / Femmy Weijs

In deze bar weet je echt nooit hoe de avond loopt. Made by: een Amsterdamse vriendengroep.

GT voor vijf euro

Twittert Trump iets geks? Dan daalt de bierprijs met vijftig cent. Dertig man binnen met een streepjestrui? Hop, een G&T voor vijf euro. Zomaar twee variabelen die in Bar Broker de drankprijs kunnen bepalen. Want net als op de beursvloer, veranderen de prijzen constant en zijn onderhevig aan actuele gebeurtenissen.

Vier partijen, één droom

Deze tijdelijk bar opent vrijdag de deuren midden op de Reguliersdwarsstraat -„we hebben ook aan Brokerback Bar gedacht!”- en de jongens achter de bar, letterlijk en figuurlijk, zijn vrienden van elkaar. Ze werken bij Tosti Creative (creatief bureau), JAJEM (jenever Kopstootbar), Brouwerij de Eeuwige Jeugd en Zeezout (festivalorganisatie) en kennen elkaar voornamelijk uit het uitgaansleven. Ze sloegen de handen ineen en staken ze flink uit de mouwen om deze bar te realiseren en alles wat je hierbinnen ziet, hebben de handige vrienden zelf bedacht en gemaakt. Tegenover zit restaurant Los Amigos. Wel zo toepasselijk, want ze zijn sinds deze bar de beste vrienden geworden, „het schept toch een band, zo’n pop-up bar.”

 

Hartje Amsterdam

Het is een jongensdroom die uitkomt: je eigen bar hartje Amsterdam. „Daar fantaseer je toch altijd wel van?” Pim Havinga, Roby Hormis, Maarten de Vries, Stijn Ceelen en Thomas Oostdijk, vijf gasten uit de vriendengroep die op deze regenachtige maandag in hun bar staan, in elk geval wel. Toen ze met de anderen de kans kregen om dit leegstaande pand voor drie maanden in te richten als bar, hoefden ze niet lang na te denken. Maar ze wilden wel iets anders dan dat er al is in Amsterdam.

En/en

Deze boys houden niet van en/of, maar van en/en, het resultaat: een bar waar zowel hard gedronken als hard gedanst kan worden, met goede dj’s en fluctuerende drankprijzen. Op het AEX-eske beursscherm achter de bar staan de drankjes met steeds wisselende prijzen en een heuse beursgong is besteld, „zodat we straks op gepaste wijze de beurscrash kunnen inluiden.” Tien twinkelende ogen: „Dan kelderen alle prijzen, ziek goedkoop drinken dus.”

 

Daling rode-wijnkoers

Afgelopen vrijdag was er al de soft launch voor vrienden en het concept sloeg aan. „Stond ineens een groep jongens die al de hele avond aan het bier was, om half een heel enthousiast aan de rode wijn te lurken!” Wat bleek: de rode-wijnkoers was gedaald. Of de jongen die tien GT’s in een keer bestelde, „die was toen spotgoedkoop.” Hamsteren dus, hier in Bar Broker.

''t Blijft pop-up hè?!'

De bar is ruim, met discoballen aan het plafond en nog een enkeling in een krat („het blijft pop-up, hè?!”), een goede dansvloer die nu nog een beetje plakt van afgelopen vrijdag en een ‘chique rookhok’ met pluche bordeauxrode fauteuils. En overal groene planten, „Maar dat heeft niets met het concept te maken, hoor. Planten staan gewoon leuk." De muur is behangen met krantenpagina met koppen als ‘Groei zit in Nederland stevig in het zadel’, „louter financieel nieuws uiteraard.”

Gratis toegang

De bar is gratis toegankelijk, opent op vrijdag en is daarna drie maanden lang het toevluchtsoord van donderdag tot en met zaterdag voor iedereen die van goede muziek -disco tot deephouse-, drank en een spelelement houdt, want als je het een beetje slim speelt, kun je hier best goedkoop dronken worden (en nooit broke naar huis gaan).

Rock-en-roll-bestaan

Zelf zijn ze hier altijd te vinden en verheugen zich al op hun ‘pop-up rock-en-roll-bestaan’, lachen ze. „’s Nachts tot sluit in de bar en ’s ochtends weer naar ons normale werk.” Kerstborrels en verjaardagsfeestjes kunnen hier altijd worden gehouden, besluiten ze, proostend aan de bar van hun tweede huis de komende maanden. „Bar Broker, voor al uw feestjes en partijen!”

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!