Amsterdam

 VVD: Camera’s in alle Amsterdamse taxi’s

VVD: Camera’s in alle Amsterdamse taxi’s

Foto:ANP

Foto van 'Rens Oving'

15 SEP 2016

Bijna 1000 euro voor een ritje naar het Okura, 200 euro om het in centrum te komen. Of 485 euro voor een ritje naar Amsterdam-West, zoals de Chinese toeristen die vervolgens gegijzeld werden omdat ze weigerden te betalen.

Het is nog maar een kleine greep uit de wantoestanden waar met name buitenlandse toeristen mee te maken krijgen als ze op Schiphol een taxi pakken. Ondanks beveiliging, niet te missen officiële witte Tesla’s en berichten op de luchthaven gaat het heel vaak fout.

„De ronselaars zijn echt een plaag”, zegt VVD-raadslid Cees Eenhoorn. Hoewel Schiphol niet in de gemeente Amsterdam ligt, zijn het wel Amsterdamse chauffeurs die de overlast veroorzaken. „En het is voor veel mensen hun eerste ervaring in Amsterdam. Dit is absoluut slecht voor het imago van de stad. Als je dit als toerist meemaakt in een buitenland, dan kom je nooit meer terug.”

In Amsterdam worden tientallen snorders per jaar op de bon geslingerd. Meer dan de helft van de landelijke boetes voor illegaal taxivervoer wordt uitgeschreven in de hoofdstad.

Maar naast het opsporen van illegale taxi’s moet er meer gebeuren om de taxi’s veilig te maken. Om het niveau van de Amsterdamse taxi’s nog verder omhoog te krijgen, zouden alle officiële wagens volgens de VVD uitgerust moeten worden met camera’s. Eenhoorn: „Door continu te filmen, zorg je dat passagiers beter beschermd zijn tegen het wangedrag van kwaadwillende chauffeurs. En andersom natuurlijk ook.”

De camerabeelden zouden vervolgens centraal opgeslagen moeten worden en alleen te zien zijn voor de politie. „Dat lost misschien niet direct de plaag rond Schiphol op”, zegt Eenhoorn. „Maar het draagt wel bij aan een verbetering van het taxivervoer in Amsterdam en dat is uiteindelijk voor toeristen ook een goede zaak.”


Views

44

De Noord/Zuidlijn of 3.452.115 e-bikes?

Station Noorderpark. Vanaf 22 juli gaat de Noord/Zuidlijn eindelijk rijden. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

18 JUL 2018

Aankomend weekend is het eindelijk zover. De Noord/Zuidlijn in Amsterdam wordt geopend. Het heeft ‘even’ -15 jaar bouwen- geduurd, maar op 22 juli 2018 zal de metro Noord/Zuidlijn eindelijk gaan rijden.

Startdatum verschoven

In 2003 zijn ze begonnen met de bouw, maar in 2009 werden er verzakkingen bij de Vijzelgracht ontdekt waardoor de aanleg van de lijn flinke vertraging opliep. Oktober 2017 werd als nieuwe startdatum aangehouden, maar dit bleek niet realistisch. De openingsdatum is toen verschoven naar juli 2018. Zaterdag 21 juli vindt er een groot openingsfeest plaats en op zondag 22 juli kun je eindelijk een ritje maken met de Noord/Zuidlijn.


Views

1k+

Amsterdam wil huisjesmelkers aanpakken. / ANP

Amsterdam wil huisjesmelkers aanpakken

Wethouder wonen & bouwen, wijkaanpak, groen, dierenwelzijn, Laurens Ivens van de SP tijdens de installatie van nieuwe wethouders en raadsleden in de Amsterdamse gemeenteraad. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

2 UUR

In Amsterdam wil de gemeente overlast als gevolg van woningdelen aanpakken. Er worden maatregelen genomen om huisjesmelkers aan te pakken. Verhuurders moeten sinds vorig jaar een vergunning aanvragen als ze kamers aanbieden, maar dat gebeurt volgens verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens nog te weinig.

De enige manier

„ Amsterdam kan niet zonder woningdelen”, zegt Ivens. „ Voor veel jongeren is het de beste, maar ook de enige manier om in de stad te wonen. Maar we zien ook dat er veel huisjesmelkers zijn die proberen hun huurders een poot uit te draaien.” Zo krijgen ze vaak geen huurcontract, mogen ze zich niet inschrijven bij de gemeente of betalen ze hoge huren voor een „ bezemkast”, aldus de wethouder. „ Soms zonder daglicht of frisse lucht.”


Views

97

Even geduld, opening Noord-Zuidlijn weer uitgesteld

Even geduld, opening Noord-Zuidlijn weer uitgesteld

„Het is en blijft een olympische opgave”, aldus de Amsterdamse wethouder Litjens.

Foto van 'Metro & ANP'

8 JUL 2016

Amsterdammers, nog eventjes geduld. De Noord-Zuidlijn in Amsterdam gaat op zijn vroegst op 22 juli 2018 rijden. De oplevering van de prestigieuze nieuwe metrolijn onder de hoofdstad is met negen maanden uitgesteld. Dat maakte verantwoordelijk wethouder Pieter Litjens vrijdag bekend.

De nieuwe vertraging zal niet leiden tot hogere kosten, belooft de wethouder. „De extra kosten van deze vertraging kunnen worden opgevangen binnen het huidige projectbudget van 3,1 miljard. Als we één les hebben geleerd van de Noord-Zuidlijn, is het wel dat je genoeg buffer moet inbouwen om dit soort tegenslagen binnen budget te kunnen opvangen.”

Al sinds de start van de bouw in 2003 wordt het project geplaagd door vertragingen. De metrolijn zou volgens de laatste planning in oktober 2017 moeten gaan rijden, maar ook die datum blijkt niet haalbaar. Het faillissement van aannemer Imtech en bouwbedrijf Oskomera spelen een rol in het nieuwe uitstel van de ingebruikname. Ook problemen met de ICT dragen bij aan het niet halen van de streefdatum. Bovendien heeft het testbedrijf meer tijd nodig om alle systemen grondig te controleren.


Views

1k+

Het regent klachten over Sushi Festival in Amsterdam

Sushi. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Sherida van IJsselmuide'

16 OKT 2016

Het zou een Sushi Wonderland moeten zijn, het Sushi Festival dat dit weekend plaatsvindt in Amsterdam. Helaas ervoeren vele bezoekers dat zaterdag anders: het was veel te druk, de wachtrijen duurden soms een uur, het bier was op en er was te weinig sushi - toch wel een essentieel ingrediënt op een festival dat gewijd is aan deze Japanse delicatesse.

Er ging inderdaad iets niet helemaal goed, erkent een woordvoerder van het festival tegenover AT5. „Bezoekers worden inderdaad geconfronteerd met lange wachtrijen. We hadden 's middags een enorme bezoekerspiek, waardoor we de bestellingen niet meer aankonden. We hebben ons best gedaan, maar er klopt op dit moment echt iets niet.”


Views

2k+