Amsterdam

Tussen Prul & Niets: de Waardeloze Winkel

Kunstenaar Pavèl van Houten taxeert spullen / Femmy Weijs

Foto van 'Iris Hermans'

13 SEP 2016

In deze winkel werkt het helemaal anders. Kunstenaar Pavèl bedacht waardeloos concept.

Originele winkel

Hoe platter het lachgaspatroon, hoe kapotter je oorbel of hoe ouder je verlopen paspoort, hoe waardelozer. En dat is goed nieuws in de Waardeloze Winkel op Mercatorplein die tot en met zaterdag is neergestreken. „Een meisje leverde hier net nog een kassabon in waar ze totaal niets meer mee kon, waardeloos dus. Ik gaf haar vijf flut.” Kunstenaar Pavèl van Houten is de bedenker van deze originele winkel waar alles draait om spullen die hun waarde hebben verloren.

Taxeren

De gehanteerde valuta is de ‘flut’ en hoe meer flut je hebt, des te waardelozere spullen je kunt kopen. „Ze kocht er een gouden bliklipje voor en was er mee in de wolken.” Het is bloedheet in het houten pop-up huisje en samen met collega’s Bas en Eva staat hij dan vooral vóór de winkel, waar het steeds drukker wordt. Nieuwsgierigen komen aangelopen en grabbelen hoopvol in hun tas als ze horen wat het is. Yes! roept Oz uit Istanbul blij uit wanneer hij iets vindt: een stuk elastiek van een oude verwassen onderbroek, „made in Turkey, best wel waardeloos.” Vriendin Ayca tovert een ongeldige creditcard tevoorschijn en vraagt meteen de vraag der vragen: wat schuift het?

Oz en Ayca zijn blij

Paradoxale mindfuck

„Mensen leren compleet anders naar spullen te kijken”, licht de kunstenaar toe. „En vooral kinderen gaan echt op zoek naar waardeloze schatten.” Het omgekeerde jutten dus, of Tussen Kunst en Kitsch, maar dan precies andersom. Hij noemt het een ‘paradoxale mindfuck’, „niet iedereen kan eraan wennen.” Zo legde hij het concept eens uit aan een bejaarde vrouw. Houd maar op, riep ze, „Hier kan ik met mijn verstand niet bij! Straks denken mensen nog dat ik dement ben als ik hierover vertel.”

Gebruikte tramkaartjes en ander papier

Roestige spijkers

Het is dan ook even omschakelen als je in de winkel loopt waar alle spullen zijn gecategoriseerd, geprijsd en in overzichtelijke houten stellages staan. Zo is er afdeling Plastic, waar menig blauwe Spa-dop ligt. „Die zijn niet zoveel waard, hoor”, verklapt hij, „maar als iemand met een pimpelpaarse dop met een gat erin komt aanzetten, dan juist weer wel.” Bij Papier zijn voor een paar flut oude bioskaartjes en tramtickets te koop en Metaal is misschien wel de favoriete sectie van Pavèl, want roestige kromme spijkers, daar is-ie dol op. „Hoe meer gebogen en roestig, hoe beter.” Hij hoopt dat op een goede dag ooit nog eens iemand met een ‘volledig doorroest blikje’ bij hem aanklopt. Hij droomt even weg, „dat is pas echt mooi, daar geef ik zo 300 flut voor.” Onder een glazen stolp prijkt een gouden, gekruld ‘iets’ van maar liefst 500 flut, „geen idee wat het is en daarom zo waardeloos.”

Het gouden mooi gekrulde 'ding'

Geen Piet Flut

Wat absoluut niét wordt ingenomen, vertelt Pavèl, die vroeger statisticus wilde worden en nog steeds alles graag telt, zijn etensresten, want die kunnen tenslotte nog gevoerd worden aan de vogels én ‘vieze dingen’. Al heeft hij onlangs wel een getaxeerde gebruikte tampon in een potje gedaan. „De jongen die er mee aan kwam zetten, was al voor de zesde keer teruggekomen, maar telkens had hij weer iets van waarde.” Nu zal ik je hebben, dacht de jongen waarschijnlijk en heeft zijn vriendin lief aangekeken. „Ik moest zijn inzet wel belonen, zo ben ik dan ook wel weer, maar het was eenmalig."

Echte schat

Populair blijkt deze zomer het gebruikte slagroom- slash lachgaspatroon en ook doorgeknipte festivalbandjes worden veel ingeleverd en gekocht. Het dubbeltje dat hij van een jonge jongen kreeg die dacht dat het ‘een buitenlands muntje’ was, heeft een ereplekje. „Dat kun je dus nergens meer inleveren, zelfs niet bij De Nederlandsche Bank” en hij krijgt een grote lach op zijn gezicht, „een echt waardeloze schat dus!”


Views

37

Amsterdams ov opgeschud door komst Noord/Zuidlijn

Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De officiele opening trok zaterdag al zo'n 60.000 bezoekers, maar zondag gaat de dienstregeling van de Noord/Zuidlijn pas echt in. Vanaf 07.30 uur rijdt de nieuwe metro tussen Amsterdam-Noord en -Zuid. En dat verandert wel het nodige aan het hele bus- en tramnetwerk in de Nederlandse hoofdstad.

Zo rijden er minder trams en bussen naar Amsterdam Centraal Station, waardoor het daar iets minder druk wordt. In plaats daarvan eindigen de bussen uit Broek in Waterland of Purmerend voortaan bij station Noord, waar reizigers met de metro verder kunnen reizen. Tussen Oost en West komen juist meer trams en in Zuid verdwijnen er een aantal omdat de nieuwe metrolijn ondergronds dezelfde route rijdt.

Opstartproblemen


Views

1k+

Na 15 jaar bouwen eindelijk open: Noord-Zuidlijn

Na ruim 15 jaar bouwen, wordt de Noord-Zuidlijn zaterdag eindelijk geopend. / ANP

Foto van 'Merel Driessen'

21 JUL 2018

Na ruim vijftien jaar bouwen gaat het dan eindelijk gebeuren: zaterdag wordt de Amsterdamse Noord-Zuidlijn geopend. Met de nieuwe metrolijn kunnen reizigers voortaan in een kwartier van Amsterdam-Noord naar -Zuid, of andersom.

Hoewel zondag pas de dienstregeling ingaat, wordt de nieuwe metrolijn zaterdag met een groot feest geopend. In de ochtend houdt cabaretier Martijn Koning een korte conference over de totstandkoming van de Noord-Zuidlijn en houdt de nieuwe burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, een toespraak. Uiteindelijk nemen een paar honderd genodigden vanaf Amsterdam Centraal Station de allereerste officiële metro naar station Noord. ’s Middags kunnen 50 duizend belangstellenden een gratis testritje maken. De feestelijke opening kost ongeveer een half miljoen euro.

Hoofdpijndossier


Views

1k+

De Noord/Zuidlijn of 3.452.115 e-bikes?

Station Noorderpark. Vanaf 22 juli gaat de Noord/Zuidlijn eindelijk rijden. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

18 JUL 2018

Aankomend weekend is het eindelijk zover. De Noord/Zuidlijn in Amsterdam wordt geopend. Het heeft ‘even’ -15 jaar bouwen- geduurd, maar op 22 juli 2018 zal de metro Noord/Zuidlijn eindelijk gaan rijden.

Startdatum verschoven

In 2003 zijn ze begonnen met de bouw, maar in 2009 werden er verzakkingen bij de Vijzelgracht ontdekt waardoor de aanleg van de lijn flinke vertraging opliep. Oktober 2017 werd als nieuwe startdatum aangehouden, maar dit bleek niet realistisch. De openingsdatum is toen verschoven naar juli 2018. Zaterdag 21 juli vindt er een groot openingsfeest plaats en op zondag 22 juli kun je eindelijk een ritje maken met de Noord/Zuidlijn.


Views

2k+

Record met megalange roltrap op station Vijzelgracht

Inhijsen van een eerste, kleinrere, roltrap in station Vijzelgracht. | Gé Dubbelman/gemeente Amsterdam

Foto van 'Ruben Eg'

11 MEI 2015

Amsterdam heeft vanaf dinsdag de langste roltrap van Nederland. De trap die deze dag wordt ingehesen in het nieuwe metrostation Vijzelgracht vestigt met 47 meter een nieuw nationaal record. De 43 meter lange troltrap naar de Rotterdamse Maastunnel wordt met 4 meter voorbij gesneld.

De gigantische roltrap voor station Vijzelgracht arriveert dinsdag via de metrotunnel. Hierdoor hoeft het openbare leven en verkeer in de buurt niet te worden stilgelegd. De trap wordt via de zuidkant aangevoerd, en aan de noordkant van het perron ingehesen.

Lees ook: Eerste nooduitgang Noord/Zuidlijn heeft klep dicht


Views

500+