Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Binnenland 8 jul 2016
Leestijd: 2 minuten

’Steeds meer kinderen mogen niet op schoolreisje’

Onder meer de Amsterdamse Kinderombudsman heeft de afgelopen tijd geconstateerd dat veel kinderen worden uitgesloten van schoolreisjes en schoolvieringen omdat ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen.

Schandalig, vinden PvdA, D66 en GroenLinks. Zij vinden dat kinderen niet gestraft mogen worden omdat hun ouders niet kunnen of willen betalen. „Het is onacceptabel dat kinderen slachtoffer worden van de portemonnee van hun ouders”, zegt Simion Blom van GroenLinks. „Ieder kind moet kunnen meedoen. Alleen dan zorgt onderwijs voor gelijke kansen voor iedereen.”

Financieren

De meeste Amsterdamse basisscholen vragen aan ouders een vrijwillige ouderbijdrage waarmee activiteiten worden gefinancierd zoals schoolreisjes, sinterklaas-, kerst- en paasvieringen. Ook al is het vrijwillig, veel scholen hebben deze bijdrage nodig om hun activiteiten te financieren.

Vooral op scholen waar armoede, schuldenproblematiek en achterstand een rol speelt, is het ophalen van de ouderbijdrage vaak lastig, weten de drie partijen. Stichting Leergeld concludeerde vorig jaar dat het aantal ouders dat niet kan betalen stijgt.

Onderzoek

De partijen willen dat onderzocht wordt op welke scholen dit probleem speelt en dat er op maat oplossingen worden gezocht. Een optie is om een deel van de scholierenvergoeding dat voor ouderbijdragen is bestemd, rechtstreeks naar de school over te maken. „Want dit geld komt helaas niet altijd op school terecht”, zegt Mascha ten Bruggencate van D66. „Als we zorgen dat dit verandert, dan hoeft geen kind meer uitgesloten te worden.”

Fonds

Daarnaast denken ze aan het oprichten van een solidariteitsfonds voor die gevallen waarbij een scholierenvergoeding geen oplossing biedt. „Je hart breekt bij de gedachte dat een kind op school moet achterblijven, terwijl zijn klasgenootjes een leuke, leerzame dag tegemoet gaan”, zegt Marjolein Moorman, fractievoorzitter van de PvdA. „Ik vind het onacceptabel dat dit in Amsterdam gebeurt.” De partijen hebben vrijdag een voorstel ingediend bij het stadsbestuur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.