Jelle van der Kooij
Jelle van der Kooij Binnenland 11 apr 2016
Leestijd: 2 minuten

Diabetes Fonds trapt Nationale Traploopweek af

De trap of de lift? De keuze is voor veel mensen snel gemaakt.

De gemeente Amsterdam maakte het bezoekers van haar gebouw aan de Jodenbreestraat in ieder geval een stuk aantrekkelijker om de trap te nemen. ‘Stairboys’, een rode loper, de geur van hyacinten in het trappenhuis en boven aan de trap een celliste. Zomaar wat verleidingen die je weg moeten houden bij de lift, die we deze week dus links laten liggen.

Europees kampioen

Nederlanders zijn Europees kampioen zitten. Geen prestatie om trots op te zijn, zo vindt het Diabetes Fonds. Om Nederlanders, en met name werknemers, meer in beweging te krijgen, organiseren zij deze week de Nationale Traploopweek.

Luxe

De lift is een luxe die we maar moeilijk kunnen weerstaan. Toch hebben we reden om ons zorgen te maken over het gebrek aan bewegen en traplopen. „Zitten is het nieuwe roken”, zegt Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds. „Vorig jaar stierven 5,1 miljoen mensen aan de gevolgen van roken, maar aan aanverwante ziektes van zitten stierven wereldwijd 5,3 miljoen mensen”, vult Professor Erik Scherder aan.

Het Diabetes Fonds wil mensen deze week bewust maken wat te weinig beweging met je kan doen. „Zitten en te weinig bewegen kan onder meer leiden tot diabetes type 2”, zegt Hanneke Dessing. Erik Scherder noemt de drang naar zitten een ‘pandemie’, een wereldwijd probleem.

7 uur

Want het is slecht gesteld met de Nederlandse werknemers. Liefst 7 uur per dag zitten we stil. Terwijl beweging juist goed is voor een fitter en gezonder leven. „Traplopen is een ideale bezigheid. Een matig intensieve inspanning die je helemaal zelf in de hand hebt”, aldus Erik Scherder. Het enthousiasme spat er bij Professor Scherder vanaf. „Bij inspanning pompt je bloed door je brein, dat zorgt voor extra zuurstof. Eigenlijk zorgt het ervoor dat je productiever kunt werken”, zegt hij terwijl zijn vuisten de pompende bewegingen maken.

Geen zin om trappen te lopen? Ook lunchwandelingen en staand vergaderen dragen bij aan een fittere werkdag, bovendien duren staande vergaderingen vaak korter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.