Amsterdam

Vindhek jarig

Hele wereld snapt de functie van jarig Vindhek

Leerlingen van de Annie M.G. Schmidtschool bij het 10 jaar oude Vindhek. / John van Iperen

Foto van 'Ellen van Bolderen'

29 FEB 2016

Het Vindhek in het Vondelpark, waar gevonden voorwerpen worden opgehangen, is 10 jaar.

Officieel is het Vindhek dinsdag pas jarig. Toch vond er vrijdag alvast een vervroegd verjaardagsfeestje inclusief het zingen van ‘Lang zal ze leven’ plaats. Leerlingen van de Annie M.G. Schmidtschool hingen felicitatietekeningen aan het hek, terwijl vrijwilligers hun handen uit de mouwen staken om het object van kleurrijke slingers en versieringen te voorzien.

Och, wat enig

De zingende kids hadden zich als koortje voor het hek opgesteld. De hoge, enthousiaste stemmetjes sloegen goed aan op het publiek dat zich even ophield om van het moment te kunnen genieten. „Och, wat enig’’, zei een vrouw met haar fiets aan de hand.

Kunstenares Annemarieke Weber begon in 2006 met een conceptversie van het Vindhek onder een brug in het park. Aan een bestaand hek werd een gebruiksaanwijzing bevestigd. Met handbeschreven houten knijpers konden passanten dan gevonden objecten ophangen. „Mensen van over de hele wereld begrijpen direct waar dit over gaat. Ze voelen dat eerlijkheid, respect en vertrouwen tot de kernwoorden behoren’’, zegt ontwerpster Weber. „Het gaat om het gebaar dat mensen naar elkaar maken.’’

Meer Vindhekken

Het bleef niet bij een concept en gaat ook niet alleen om het terugvinden van verloren spullen. Het Vindhek heeft ook een ontmoetingsfunctie. „Helaas was een bankje in het Vondelpark niet mogelijk’’, vertelt de kunstenares.

Inmiddels staan er zes Vindhekken op verschillende locaties in Amsterdam. Als het aan Annemarieke Weber ligt, blijft het daar niet bij. Volgens haar slaat het ontwerp bij jong en oud van over de hele wereld aan. „Ik ontmoette eens een jongen uit Oxford die ervoor pleitte dat een Vindhek in elk park van de wereld moet komen. Dat vind ik heel bijzonder.”


Views

57

Na 15 jaar bouwen eindelijk open: Noord-Zuidlijn

Na ruim 15 jaar bouwen, wordt de Noord-Zuidlijn zaterdag eindelijk geopend. / ANP

Foto van 'Merel Driessen'

GISTEREN

Na ruim vijftien jaar bouwen gaat het dan eindelijk gebeuren: zaterdag wordt de Amsterdamse Noord-Zuidlijn geopend. Met de nieuwe metrolijn kunnen reizigers voortaan in een kwartier van Amsterdam-Noord naar -Zuid, of andersom.

Hoewel zondag pas de dienstregeling ingaat, wordt de nieuwe metrolijn zaterdag met een groot feest geopend. In de ochtend houdt cabaretier Martijn Koning een korte conference over de totstandkoming van de Noord-Zuidlijn en houdt de nieuwe burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, een toespraak. Uiteindelijk nemen een paar honderd genodigden vanaf Amsterdam Centraal Station de allereerste officiële metro naar station Noord. ’s Middags kunnen 50 duizend belangstellenden een gratis testritje maken. De feestelijke opening kost ongeveer een half miljoen euro.

Hoofdpijndossier


Views

800+

De Noord/Zuidlijn of 3.452.115 e-bikes?

Station Noorderpark. Vanaf 22 juli gaat de Noord/Zuidlijn eindelijk rijden. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

18 JUL 2018

Aankomend weekend is het eindelijk zover. De Noord/Zuidlijn in Amsterdam wordt geopend. Het heeft ‘even’ -15 jaar bouwen- geduurd, maar op 22 juli 2018 zal de metro Noord/Zuidlijn eindelijk gaan rijden.

Startdatum verschoven

In 2003 zijn ze begonnen met de bouw, maar in 2009 werden er verzakkingen bij de Vijzelgracht ontdekt waardoor de aanleg van de lijn flinke vertraging opliep. Oktober 2017 werd als nieuwe startdatum aangehouden, maar dit bleek niet realistisch. De openingsdatum is toen verschoven naar juli 2018. Zaterdag 21 juli vindt er een groot openingsfeest plaats en op zondag 22 juli kun je eindelijk een ritje maken met de Noord/Zuidlijn.


Views

1k+

Veel Amsterdammers zwemmen in de grachten

Foto ANP

Foto van 'Tjerk de Vries'

1 MRT 2016

Van dronken toeristen wisten we het al, maar ook Amsterdammers doen graag een duik in de grachten. Het verschil is wel dat de hoofdstedelingen zelf het vrijwillig doen en het zwemtochtje ook gewoon overleven.

Eén op de drie Amsterdammers zwemt in open water in de stad en één op de twintig zwemt in de grachten. Dat blijkt uit onderzoek dat onderzoeksbureau Onderzoek, Informatie en Statistiek heeft uitgevoerd in opdracht van wethouder Udo Kock (Waterbeheer).

Vies water


Views

1k+

Nieuwmarkt in Amsterdam vanaf augustus autovrij

Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

24 JUN 2015

Je auto parkeren op de Nieuwmarkt is binnenkort verleden tijd. De Nieuwmarkt in de Amsterdamse binnenstad wordt vanaf 3 augustus autovrij. Het gaat om een proef van drie maanden.

Afsluiting

Er worden verschillende maatregelen genomen om het plein autovrij te maken. Gedurende de proef wordt de Nieuwmarkt tijdelijk afgesloten met bankjes en bloembakken. Als de proef slaagt, wordt het plein heringericht. Dan komt er aan de zuidkant een verhoging en bomen waardoor automobilisten het plein niet meer op kunnen rijden.


Views

100+