Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 15 feb 2016
Leestijd: 3 minuten

Filmfans kunnen in Pathé Oscarhart ophalen

Pathé De Munt in Amsterdam houdt eind februari een Oscarweekend voor de echte filmliefhebbers.

„Wij doen alles voor de ultieme filmbeleving en willen de belangrijkste internationale filmprijs dan ook graag samen met onze bezoekers omarmen.” Richard van Velzen, theatermanager van Pathé De Munt aan de hoofdstedelijke Vijzelstraat, kan zelf haast niet wachten. Van Velzen en zijn mensen organiseren op 27 en 28 februari het Pathé Oscarweekend met op de vierde verdieping van de grote bios in vijf zalen 25 films die allemaal een of meer Oscarnominaties te pakken hebben. In de nacht na de filmmarathon worden de Oscars in Hollywood uitgereikt.

Vijf films achter elkaar

Hoe het werkt? Eén kaartje kopen, je eigen programma samenstellen en vijf films achter elkaar kunnen zien. Vijf? „Haha, daar is wel animo voor hoor”, zegt Van Velzen. „De bezoekers, op beide dagen zijn dat er ruim negenhonderd, kunnen we gemiddeld tot echte die hards rekenen. Zij vinden film kijken gewoon fijn en kunnen dat nu nog tegen een gereduceerd tarief doen. In de avonduren wordt er muziek gedraaid door een dj voor de tijd die de bezoekers buiten de zaal doorbrengen.” Een flink aantal titels draait op dit moment niet meer. Twee films, Room en Brooklyn, zijn in Nederland pas vanaf maart te zien, maar wel al tijdens het Oscarweekend.

Oscarweekend Amsterdam
Pathé De Munt.

Is de Amsterdammer een beetje een filmfanaat? „Absoluut”, reageert Van Velzen resoluut. „Twee van de grootste bioscopen van het land, Pathé De Munt en Pathé Arena, staan niet voor niets in Amsterdam.” Onder meer via social media laten filmfans al weten graag ook een dergelijk festival in de buurt te willen bezoeken. Deze eerste editie van het Pathé Oscar Weekend wordt exclusief in Amsterdam gehouden, maar indien het festival succesvol wordt en onze bezoekers interesse blijven tonen, ligt een landelijke variant vanaf 2017 voor de hand Van Velzen: „Eerst dit festival, waarvoor de voorverkoop gelukkig voorspoedig van start is gegaan. Als je een beetje filmfan bent, dan is dit een must zou ik zeggen. Zelf ga ik ook kijken en heb mijn schemaatje al gemaakt. Ik ga voor de twee voorpremières en wat titels die ik nog niet heb kunnen zien.”

DiCaprio

Van Velzen richt nog even de blik op de uitreikingsnacht na het Pathé Oscarweekend. Gaat die Leonardo DiCaprio nou eindelijk zijn beeldje winnen? „Dat heeft hij nu wel eens verdiend. Zijn film The Revenant vertelt een bijzonder verhaal vol ontberingen en DiCaprio’s rol is een lastige. Vaak wint een lastige rol.”

Meer info vind je op pathe.nl/oscarweekend

Hieronder zie je acht trailers van de films met de meester Oscarnominaties. Ze zijn allemaal tijdens het Oscarweekend in Amsterdam te zien.

https://www.youtube.com/watch?v=bF1YIF_FknI

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.