Fietspad in Amsterdam verlicht zichzelf

17 februari 2016 om 16:55 door Anne-Fleur Pel
Fietspad in Amsterdam verlicht zichzelf
Het fietspad dat zichzelf verlicht ligt in het Atlaspark. Foto: Eneco/Haven Amsterdam

Een fietspad dat zichzelf verlicht. Het bestaat. En wel in het Amsterdamse havengebied. De verlichting wordt ontstoken met ter plekke opgewekte zonne- en windenergie.

Een wereldprimeur noemen de ontwikkelaars, energiebedrijf Eneco en het Havenbedrijf Amsterdam, de innovatie. Het gaat nu nog om 42 straatlantaarns, maar het doel is om het hele havengebied op deze duurzame, veilige en gebruiksvriendelijke manier te gaan verlichten.

Windturbine

De stroom voor de dimbare LED-lampen in de straatlantaarns komt van drijvende zonnepanelen en een mini windturbine in de buurt. Fietsers kunnen vanaf het voorjaar via een app het gewenste lichtniveau van de dimbare ledverlichting langs het fietspad bepalen. Afhankelijk van de tijd van het jaar en de weersomstandigheden kunnen fietsers het lichtniveau naar wens verhogen of verlagen. Dit moet het gevoel van veiligheid verhogen en onnodig energieverbruik voorkomen.

Terugverdienen

Volgens de ontwikkelaars verdient het systeem verdient zich terug, omdat er onder meer geen energiekosten zijn. „Door de lokale opwekking en lokaal verbruik, hoeven geen leidingen en kabels gelegd te worden vanaf het hoofdstroomnet naar de te verlichte openbare ruimte”, laten de bedrijven weten.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!