Amsterdam

Geen drank en drugs tijdens daklozenkerstmaaltijd

Daklozen zijn er gek op: boerenkool met worst tijdens kerstmaaltijd bij het StoelenProject / ANP XTRA

Foto van 'Iris Hermans'

27 DEC 2015

De daklozen die zich hadden aangemeld voor het nachtverblijf van eerste op tweede kerstdag, vielen met hun neus in de boerenkool met griesmeelpudding.

StoelenProject

Onder Q-Park aan de Marnixstraat werden vrijdag zo’n 45 buiken helemaal rond gegeten dankzij het Amstel Hotel als barmhartige santa. Voor de 24ste keer op rij verzorgde het hotel de kerstmaaltijd voor de daklozen van het StoelenProject, de opvang waar in de winter elke nacht 45 daklozen terecht kunnen.

Amstel Hotel als kerstman

Het oer-Hollandse menu werd samengesteld door chef-kok van het Amstel Hotel Rogér Rassin en bestond uit huzarensalade, boerenkool met een rundergehaktbal of -worst en als dessert ‘een feestelijke pudding’, vertellen Bob en Toon die al ruim 15 jaar actieve vrijwilligers zijn. „Met bosbessensap en een stukje witte chocola erop.” Het voorgerecht ging direct de ijskast in, want wie bewaart, die heeft wat op tweede kerstdag. Een gezellige boel werd het, blikken de twee vrijwilligers, die bijna altijd op eerste kerstdag bij het StoelenProject werken, terug.

Geen drank en drugs

Het grote verschil met de meeste andere kerstdiners, is dat hier geen alcohol wordt geschonken. „En drugs mogen ook niet, het moet wel gezellig blijven.” Of niet té gezellig worden. Verder lijkt het op menig ander diner. Iedereen zit bij elkaar, er wordt gekletst en een kaartje gelegd en Bob speelt een deuntje op zijn mondharmonica. „Vooral The First Noel is geliefd.”

Bonbons en Die Hard

De boerenkool valt goed in de smaak. Voor de daklozen geen liflafjes met poespas of een ingewikkelde Indische rijsttafel, „maar gewoon een lekkere stevige maaltijd.” Bij de koffie nog wat bonbons en snoepjes en om tien uur gaat het licht uit, letterlijk. Sommigen blijven nog wat langer op en kijken een film, een Die Hard'je bijvoorbeeld, „actiefilms blijven mateloos populair.”

Barmhartige hotels

Het Amstel Hotel en de andere 'Luxury Hotels' zetten zich in voor de Amsterdammers die wat minder luxe kennen. Zo kookt het Mövenpick tien keer per jaar een maaltijd voor de daklozen van het StoelenProject en steekt op oudejaarsavond hotel De L’Europe de handen uit de mouwen.


Views

36

'Zelfs Ronnie Flex en Famke Louise in Tropenmuseum'

'Zelfs Ronnie Flex en Famke Louise in Tropenmuseum'

Iris Koning (r) en Daphn de Boer bij de foto van Beyoncé als Bollywoodster. / Femmy Weijs

In samenwerking met het Tropenmuseum

GISTEREN

Metro neemt jongeren mee naar het Tropenmuseum. Wat vinden zij van Things That Matter?

Laat jij met je kleding je identiteit zien? Wat betekent taal voor jou? Wat neemt een vluchteling mee om zich thuis te voelen? Allemaal vragen die je meekrijgt bij de vrijdag in het Tropenmuseum in Amsterdam geopende tentoonstelling ’die ertoe doet’: Things That Matter. Tien thema’s van nu (onder meer migratie, klimaat, activisme en geloof) zijn in verhalen, audio, video en foto’s gekoppeld aan pronkstukken van het Tropenmuseum. Metro vroeg de vriendinnen Iris Koning en Daphne de Boer (beiden 22 en uit Amsterdam) mee te gaan voor een beoordeling. Vandaag: Iris.

Beyoncé als Bollywoodster


Views

200+

Waar wil jij werken?

Foto van 'Metro'

16 JUL 2018

Wil je veel geld gaan verdienen? Of gaat het jou om de korte reistijd in de keuze van een nieuwe baan? We willen graag weten wat jij belangrijk vindt in je werk en in je zoektocht naar een nieuwe baan. Laat het ons weten door de volgende vragen te beantwoorden zodat wij je goed kunnen blijven informeren en inspireren over alles dat met werk en carrière te maken heeft.

Vul hieronder de enquete in.


Views

1k+

Coole expo in het Tropenmuseum die ertoe doet

Coole expo in het Tropenmuseum die ertoe doet

Tess van Marken, in de authentieke klederdracht van het schiereiland. / Foto's David Vroom

In samenwerking met het Tropenmuseum

13 JUL 2018

Een tentoonstelling van het Tropenmuseum, opgezet aan de hand van tien maatschappelijke onderwerpen van nu, opent vrijdag 13 juli de deuren. Gaaaaap? Integendeel, zo zag Metro bij Things That Matter alvast.

Hoe laten mensen met kleding zien dat ze trots zijn op waar ze vandaan komen? Welke ingrijpende gevolgen heeft de klimaatverandering nou echt? Wat neemt iemand die op de vlucht slaat eigenlijk mee om zich thuis te voelen?

Pareltjes uit de collectie


Views

900+

Likeability of 5

De vijf lekkerste terrassen van Nederland

In samenwerking met Heineken

11 JUL 2018

Mijn hemel, wat een heerlijk weer. En dat blijft voorlopig nog even zo. Het is een ideale periode om tot ’s avonds laat op een terras te hangen. Daarom heeft Metro de lekkerste vijf terrassen van Nederland voor je op een rij gezet. Geniet ervan!

In de kazerne – Nijmegen

Zin om een potje jeu de boules te spelen, maar geen trek om naar de camping te gaan? Bij In de Kazerne in Nijmegen kan het gewoon op het terras. Het tussen de drankjes door tegen elkaar opnemen aan de tafeltennistafel is ook mogelijk. Geen zin om je in te spannen? Dan kun je lekker achteroverleunen en kijken hoe anderen zich van hun sportiefste kant laten zien. En dat allemaal op het oude kazernecomplex in Nijmegen-Oost. Een lust voor het oog.


love
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

6k+

Nieuwe burgemeester voor Amsterdam. / ANP

Femke Halsema aan de slag als burgemeester Amsterdam

Portret van Femke Halsema, de eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam en de eerste GroenLinks-politicus in die functie. Ze volgt Eberhard van der Laan op, die in oktober vorig jaar overleed. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

12 JUL 2018

Femke Halsema wordt donderdag beëdigd door de commissaris van de koning van Noord-Hollland, Johan Remkes, tijdens een buitengewone raadsvergadering. De voormalig GroenLinks-leider volgt Eberhard van der Laan op, die in oktober overleed aan longkanker.

Geheime vergadering

Tijdens dezelfde vergadering neemt waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen afscheid. Hij vervulde de functie sinds december, zodat de nieuwe gemeenteraad na de verkiezingen een profiel kon opstellen voor de nieuwe eerste burger.


Views

400+

Likeability of 5

Amsterdam krijgt eerste 'gezonde trekmuur' van NL

Ben je klaar met kroketten en frikandellen uit de muur? Bij de Health Food Wall haal je bietenburgers, zoete aardappel en quinoa uit de muur. Foto: Instagram @healthfoodwall

Foto van 'Lisa Vermeij'

11 JUL 2018

Vanaf eind augustus kun je in Amsterdam bietenburgers en couscous,- quinoa en zoete aardappelsalades uit de muur trekken. De 26-jarige onderneemster en vegetarisch chef Anouk Snelders opent in de hoofdstad de Health Food Wall.

,,Ik kwam op het idee toen ik in Amerika studeerde. Zo ontdekte ik dat het concept van een ‘trekmuur’ eigenlijk een oud Amerikaans concept is. Ik vroeg me af waarom we in Nederland nog geen muur hadden met gezonde maaltijden," zegt de oprichter van de 'gezonde trekmuur' aan Metro.

Terug in Nederland ging Anouk Voeding en Dietiek studeren en werkte ze als chef bij verschillende restaurants. Ondertussen werkte ze aan haar plan voor een een lunchroom met bijbehorende 'gezonde trekmuur’


like
user_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avatar

Views

2k+

Vernieler Israëlische eettent niet terug de cel in

De man die verdacht wordt van het vernielen van de ruiten van het koosjer restaurant HaCarmel in Amsterdam is door de rechtbank veroordeeld tot tien weken cel, waarvan vier weken voorwaardelijk. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

11 JUL 2018

De 29-jarige Palestijns-Syrische vluchteling Saleh A. (29) is veroordeeld tot zes weken onvoorwaardelijke celstraf. Dat betektent dat hij niet de cel in hoeft, want hij heeft 52 dagen in voorarrest gezeten. Dat heeft de rechter in Amsterdam woensdag bepaald. De rechter achtte bewezen dat A. op 7 december vorig jaar de ruiten insloeg van het Israëlisch-koosjere restaurant HaCarmel in de hoofdstad, onder het roepen van 'Allahu akbar'. A. zwaaide daarbij met een Palestijnse vlag en nam een Israëlische vlag mee.

Psychiatrisch laten behandelen

Verder legde de rechter vier weken voorwaardelijk op, met als voorwaarde dat A. zich psychiatrisch laat behandelen en dat hij begeleid gaat wonen. En voor de duur van twee jaar mag A. niet binnen een straal van 100 meter van HaCarmel komen. De straf valt wat lichter uit dan de eis van de officier. Die had 52 dagen onvoorwaardelijke celstraf geëist en drie maanden voorwaardelijk.


Views

300+

Little Steven in Amsterdam bij Hard Rock Cafe

Foto van 'metronieuws'

5 JUL 2018

Little Steven zet donderdagavond 5 juli het Hard Rock Cafe Amsterdam op zijn kop met zijn Underground Garage Dance Party.

De Underground Garage Dance Party begint om 19.00 uur in het café aan het Max Euweplein en is gratis toegankelijk. Little Steven draait muziek en verteld daarbij anekdotes, maar tussendoor beantwoordt hij ook vragen van fans of gaat met ze op de foto.

Little Steven is een van de oprichters en bandlid van Bruce Springsteens E Street Band en scoorde ook diverse hits zoals ‘Forever’ met zijn eigen band ‘Little Steven and the Disciples of Soul’. Nu heeft hij na vijftien jaar een nieuw album uit met de titel Soulfire.


Views

300+

Hijskraan slaat door ramen conservatorium Amsterdam

Een hijskraan heeft dinsdagochtend flinke schade aangericht aan het conservatorium van Amsterdam op het Oosterdokseiland. Foto Oosterdokseiland ter illustratie: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

3 JUL 2018

Oops, een ongeluk zit in een klein hoekje. Een hijskraan heeft dinsdagochtend flinke schade aangericht aan het conservatorium van Amsterdam op het Oosterdokseiland. De hijskraan sloeg door het gebouw heen.

Geen gewonden

Volgens getuigen heeft de machinist van de hijskraan een verkeerde draai gemaakt, meldt AT5. Hierdoor raakte de kraan de hoek van het gebouw, waardoor een aantal ramen werden stuk geslagen. Het glas kwam in grote stukken naar beneden, maar gelukkig zijn er geen gewonden gevallen.


Views

1k+

Wat zien de jongeren graag anders in Amsterdam?

Femke Halsema is de nieuwe burgemeester van Amsterdam / Mischa Schoemaker| ANP

Foto van 'Damla Kaygusuz'

29 JUN 2018

Amsterdam heeft haar nieuwe burgemeester gevonden in Femke Halsema van GroenLinks. Wat zien jongeren graag anders in het Amsterdam van Halsema? Metro vroeg het hen.

Opkomen

De stad Amsterdam telde in 2016 ongeveer 840 duizend inwoners. Daar zitten ook mensen bij die het moeilijk hebben. Laura Vonk ziet graag dat deze mensen beter worden geholpen. „Ik hoop dat we kunnen opkomen voor mensen die het moeilijk hebben, door bijvoorbeeld de huur te verlagen.” Vonk is niet de enige die graag lagere huurprijzen ziet, ook Hugo Vennik denkt er zo over. „Er mogen wel meer sociale woningen komen in Amsterdam. Als student kom je er bijna niet in namelijk.”


Views

2k+

Pelikaan ontsnapt uit Artis

Een groep pelikanen in Artis. / ANP

Foto van 'metronieuws'

29 JUN 2018

Het is vrijdagochtend een pelikaan gelukt om te ontsnappen uit dierentuin Artis in Amsterdam. De pelikaan is inmiddels al gespot in het Entrepotdok naast Artis en in de Sarphatistraat.

Kortwieken

Het dier ging er net voordat het werd gekortwiekt vandoor, vertelt een woordvoerder van Artis aan Het Parool. Het kortwieken - het knippen van een deel van de veren - gebeurt ieder jaar. Maar dit jaar was Artis er iets later mee dan normaal gesproken, vanwege het broedseizoen.


Views

1k+

Amsterdam stijgt op lijstje van duurste steden. / ANP

Amsterdam stijgt op lijstje van duurste steden

De omgeving van de negen straatjes in Amsterdam. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

26 JUN 2018

Amsterdam is flink gestegen op de lijst van duurste steden voor expats. De hoofdstad bekleedt de vijftigste plaats op de ranglijst van adviesbureau Mercer en is daarmee 35 plaatsen gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Sterke euro

Het adviesbureau kijkt voor het opstellen naar de lijst naar factoren als kosten voor eten, uitgaan en vermaak, maar ook naar huurprijzen. Het zijn dan ook de sterk gestegen huurprijzen waar Amsterdam zijn opmars aan te danken heeft.


Views

500+

Hond gestolen voor supermarkt in Amsterdam

Foto van 'Lisa Vermeij'

25 JUN 2018

De politie in Amsterdam is op zoek naar een 'hondendief' die zondagavond de hond Mazzel heeft meegenomen voor de ingang van een supermarkt.

,,Op zondag 24 juni 2018 rond 21.30 uur is er op het #Haarlemmerplein voor de deur van Albert Heijn een hond gestolen. Het gaat om een kruising labrador/rottweiler en hij staat op de foto bij dit bericht," staat er bij het Facebook-bericht van de Politie Amsterdam Centrum-Jordaan.


Views

3k+

Richard Z. verdachte beschieting pand Panorama

Richard Z. verdachte beschieting pand Panorama

Voorbijgangers kijken naar pand Panorama / ANP

Foto van 'metronieuws'

22 JUN 2018

Crimineel Richard Z. wordt verdacht van het met een raketwerper beschieten van het pand van tijdschrift Panorama.

Vrijdagmorgen opgepakt

Richard Z. werd vrijdagmorgen in zijn woning in Woerden opgepakt. Hij zit inmiddels in beperking en mag alleen contact hebben met zijn advocaat. De politie wil verder nog niets kwijt over het incident.


Views

2k+

Pand Playboy en Grazia beschoten met raketwerper

Pand Playboy en Grazia beschoten met raketwerper

Forensisch onderzoek op de plek waar het kantoorpand is beschoten. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

22 JUN 2018

Een kantoorpand in de Amsterdamse wijk Sloterdijk is donderdagavond beschoten met een antitankwapen. Dat is een soort raketwerper die speciaal bedoeld is om tanks te kunnen neerschieten.

In het kantoorpand in Amsterdam-West zit onder meer Pijper Media. Dat is de uitgever van bladen als Panorama en Nieuwe Revu. Het is niet bekend of de actie ook tegen een van deze media was gericht.

Schade


Views

1k+

26-jarige Amsterdamse Joris vermist na bezoek café

Joris Lenselink is sinds vrijdagavond 23.00 vermist.

Foto van 'Lisa Vermeij'

17 JUN 2018

In Amsterdam wordt met man en macht gezocht naar een 26-jarige Amsterdammer die sinds vrijdagavond wordt vermist. Joris Lenselink kwam niet thuis na een borrel in een café in de Jodenbreestraat. Hij werd voor het laatst gezien door collega's toen hij daar op zijn fiets wegreed.

Overal gezocht


Views

5k+

Hard Rock Cafe: legendarische burger voor 71 cent

Hard Rock Cafe: legendarische burger voor 71 cent

Claire Skudder: Elk jaar een groot verjaardagsfeest in Hard Rock Cafe Amsterdam.

Foto van 'Erik Jonk'

12 JUN 2018

Er zijn bedrijven die van een 50-jarig bestaan een hele happening maken. Dat gebeurt bij alle Hard Rock Cafe’s in de wereld over drie jaar op zeker, maar de restaurants grijpen elke verjaardag aan om een feestje te bouwen. Zo ook aan het Max Euweplein in Amsterdam, waar donderdag de internationale birthday nummer 47 wordt gevierd. In de hoofdstad bestaat het Hard Rock Cafe nu 19 jaar. Claire Skudder is er als senior marketing en sales manager vanaf de eerste dag bij.

Van harte met jullie 47e.

Dankjewel, dankjewel.


Views

1k+

Sollicitatiebrief Rob Oudkerk openbaar.  / ANP

Rob Oudkerk wil burgemeester Amsterdam worden

De Amsterdamse oud-wethouder Rob Oudkerk. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

6 JUN 2018

De vacature voor het burgemeesterschap van Amsterdam werd onlangs weer opengezet wegens een gebrek aan geschikte kandidaten. Woensdag blijkt dat nu ook oud-PvdA-politicus Rob Oudkerk gesolliciteerd heeft naar de functie van burgemeester van de hoofdstad.

Transparante procedure

Oudkerk stuurde, geheel in lijn met de transparante procedure, zijn sollicitatiebrief naar Het Parool. De voormalig politicus verloor in 2004 zijn baan als wethouder van Amsterdam door het uitlekken van zijn bezoek aan een prostituee en zijn drugsgebruik.


Views

3k+

Nieuwe campagne tegen overlast toeristen Amsterdam

Nieuwe campagne tegen overlast toeristen Amsterdam

Toeristen in Amsterdam Foto: ANP

Foto van 'Sofie Smulders'

29 MEI 2018

Amsterdam wil jonge toeristen door middel van een nieuwe campagne confronteren met ontoelaatbaar gedrag als wildplassen, lawaai maken en dronkenschap.

Project Enjoy & Respect houdt het tolerante karakter van Amsterdam in het achterhoofd: je bent vrij om te doen wat je wilt, maar behandel elkaar en de stad met respect. Zo niet, dan moet je betalen.

Geld betalen


Views

2k+