Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 6 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Facebook deelt gebruikersdata met Chinese bedrijven

Opnieuw is er bij Facebook een schandaal aan het licht gekomen wat betreft het delen van privacy-gevoelige gegevens van gebruikers. Woensdag werd bekend dat het bedrijf gebruikersdata heeft gedeeld met vier Chinese bedrijven.

Huawei

Volgens Facebook zou het gaan om bedrijven die toegang kregen zodat zij het sociale netwerk beschikbaar konden maken voor hun gebruikers. The New York Times schrijft dat het gaat om de bedrijven Huawei, Lenovo, OPPO, en TCL. Het bedrijf Huawei zou door de Verenigde Staten worden aangemerkt als een mogelijk gevaar voor de staatsveiligheid.

Volgens Facebook zijn de data alleen op telefoons van dat bedrijf terechtgekomen en niet op servers. Ook Lenovo, OPPO en TCL hadden dus toegang tot de gegevens, maar die bedrijven worden niet met dezelfde argusogen bekeken als Huawei.

Beëindigen

Facebook moest onlangs al toegeven dat meer dan zestig makers van mobiele telefoons en tablets toegang hadden tot informatie van Facebook-gebruikers en hun vrienden. Die informatie gaf Facebook om, in een tijd voordat het sociale netwerk eigen apps voor iOS en Android had, toch op zo veel mogelijk telefoons aanwezig te zijn.

Facebook stelt nu dat het al bezig is deze overeenkomsten te beëindigen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.