Likeability of 5

Trein richting Berlijn stopgezet wegens dreigbrief

Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

28 DEC 2017

De internationale trein van Amsterdam naar Berlijn is donderdag stilgezet bij Oldenzaal. De 85 passagiers moesten de trein uit en werden opgevangen in de omgeving. Volgens de politie was er een verdachte situatie.

Dreigbrief

Het gebied rond het station is afgezet. Spoorbeheerder ProRail zegt dat er een dreigbrief is gevonden, maar de politie wil dat nog niet bevestigen. Agenten met speurhonden controleren de trein. Ook de Koninklijke Marechaussee is ingezet.

De politie wilde geen enkel risico nemen. Rond 14.15 kwam de melding dat de situatie veilig is.


like
user_37ed81ff5c4e8929d7c4585de8c9bc9e69bbd4c9_avatar

Views

5

'Nederlandse jihadist vast in Irak'

'Nederlandse jihadist vast in Irak'

De Iraakse stad Mosul tijdens de gevechten in 2017 Foto: AFP

Foto van 'metronieuws'

7 MIN

In Irak zit een Nederlandse jihadist gevangen die verdacht wordt van terrorisme.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit gemeld aan Nieuwsuur. Details over de identiteit van de man en de situatie heeft het ministerie echter niet gegeven.

Doodstraf

Tegen NU.nl zegt het ministerie een vinger aan de pols te houden. Mensen die worden verdacht van betrokkenheid bij IS, worden in Irak vaak veroordeeld tot de doodstraf of een levenslange gevangenisstraf.

Afgelopen dinsdag kreeg een Belgisch lid van IS in Irak de doodstraf opgelegd. De Belgische minister Didier Reynders heeft de autoriteiten gevraagd om de man, die gevochten zou hebben voor de terreurorganisatie, in plaats daarvan een levenslange celstraf te geven.

BEKIJK OOK


Views

4

Zo redden we de sfeer in het openbaar vervoer

Tja, daar zit je dan. Kan het niet wat gezelliger onderling? /ANP

Foto van 'Constance van Amstel'

17 MIN

Sociaal contact in het OV sterft uit. Kunnen ideetjes als TreinTwister en BuitenBingo het tij nog keren?

Iedereen die weleens met de trein reist, kent de overvolle coupés vol zwijgende mensen. Soms staan er wel honderd bij elkaar en niemand die elkaar een goedemorgen wenst, laat staan een praatje durft te maken over bijvoorbeeld het weer. Deuren worden in elkaars gezicht dichtgegooid en zuchtend wordt er op tassen plaatsgenomen als de persoon die er al zat zijn bagage niet snel genoeg van de stoel naast zich haalt. Ja, het gaat er echt gezellig aan toe in de spitsuurtjes van ’s lands openbaar vervoer.

Kinderstem

Niet alleen treinen kampen met deze toename van ongezelligheid, ook in metro’s, bussen en trams is een beetje interactie onderling ver te zoeken. Kinderen uit groep 8 van de Haagse Max Velthuijsschool waren het zat en bedachten er iets op. Gisteren presenteerden ze in tram 11 van het Haagse openbaarvervoersbedrijf HTM hun idee om de gesprekken tussen reizigers te stimuleren. Ver hoefden ze niet te zoeken: de stem van klasgenootje Sunee (11) bleek de oplossing. Haar stem roept de komende maand de haltes om. Het afwijkende geluid zou mensen voor even los moeten rukken van hun mobiel.

Het onderwerp zette ook de redactie van Metro eens aan het denken. Net als zoveel mensen hebben wij ook niet altijd zin om met ons ochtendhoofd een gesprekje met een wildvreemde te voeren, maar een beetje meer sociaal contact zou onze reizen wel een beetje opleuken. Gewoon een ‘goedenavond’ kunnen wensen zonder dat je aangekeken wordt alsof je een buitenaards wezen bent, zou al voldoende zijn. Toch lieten we ook onze fantasie de vrije loop. En dat leverde de volgende vrolijke resultaten op. Laat ons via Twitter of Snapchat vooral weten voor welke optie jij gaat. Wie weet gaat het ooit gebeuren.

De busquiz.

Videoredacteur Daan heeft wel fiducie deze ov-variant van de pubquiz die vooral het ongemakkelijke geschuif in zitjes voor vier personen moet verminderen. Met elkaar ben je namelijk een pubquizteam. Vooraf haalt iemand de vragen op op het station en eenmaal in de coupé is het quizzen geblazen. Wat weten jullie van sport, film of de actualiteit? De beste teams van de week krijgen een gratis koffie.

Treinwister.

Hierbij hebben we de NS nodig, maar aangezien er daar onlangs een 'coördinator ludieke acties' is aangesteld, moet dit goedkomen. Het idee is dat er door de gehele trein gekleurde stippen op de grond worden aangebracht. De conducteur roept vervolgens op een onverwacht moment ‘Welkom in de intercity naar Amersfoort. Nu allemaal de linkervoet op geel’. Interactie gegarandeerd!

Buitenbingo.

Buitenbingo is een ideetje van onze crossmediaal redacteur Iris. Je speelt het met de persoon naast je in de trein. Beiden hebben een andere bingokaart met daarop dingen als ‘vrouw mist trein’, ‘wei met koeien’ en ‘gesprongen bovenleiding’. Samen kijken jullie naar buiten en attenderen elkaar op de bezienswaardigheden. Volle kaarten? Dan een snack naar keuze én een vriend voor het leven!

BEKIJK OOK


Views

31

Leger Nigeria verkrachtte duizenden vrouwen

Leger Nigeria verkrachtte duizenden vrouwen

Vrouwen in Noordoost-Nigeria Foto: AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

28 MIN

Het regeringsleger van Nigeria heeft duizenden vrouwen en meisjes verkracht. Dat brengt Amnesty International naar voren in het rapport They betrayed us.

De vrouwen en meisjes werden naar afgelegen kampen gebracht, door zowel Nigeriaanse militairen als leden van een militie Civilian Joint Task Force, waar het leger mee samenwerkt. Daar werden zij verkracht, soms in ruil voor voedsel.

Schokkend

,,Het is absoluut schokkend dat mensen die al zoveel hebben geleden onder Boko Haram, veroordeeld worden tot misbruik door Nigeriaanse militairen", zegt de directeur van Amnesty in Nigeria. Amnesty zegt daarnaast bewijs te hebben dat sinds 2015 duizenden mensen door honger zijn omgekomen in kampen in de noordoostelijke staat Borno.

De mensenrechtenorganisatie roept de Nigeriaanse autoriteiten op oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Noordoost-Nigeria te onderzoeken en eerdere onderzoeken openbaar te maken. Volgens de Nigeriaanse president heeft het rapport geen geloofwaardigheid.

BEKIJK OOK


Views

41

Programma's tegen pesten halen amper iets uit

Programma's tegen pesten halen amper iets uit

Start van de landelijke week tegen pesten in 2016 Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

43 MIN

Programma’s tegen pesten hebben vaak maar bar weinig effect. Bij meer dan de helft van de basisschoolleerlingen die anti-pestlessen krijgen, verandert er amper iets.

Van een aantal methoden kan het effect niet worden bewezen. Dat blijkt volgens het AD uit onderzoek van vijf Nederlandse universiteiten en het Trimbos Instituut.

Kanjertraining

Bij vier lespakketten lukt het om binnen een jaar het pesten terug te dringen. Met een methode als de Kanjertraining, die op 2500 scholen wordt gebruikt, lukt dat in veel gevallen echter niet. Ook het programma PAD heeft geen aantoonbaar effect. Onder de streep gebruikt meer dan de helft van de scholen een programma dat binnen een jaar geen aantoonbaar effect liet zien.

,,De gronden waarop de lessen zijn gekozen, zijn soms verbazingwekkend", zegt Bram Orobio de Castro van de Universiteit Utrecht. ,,Bijvoorbeeld omdat de gemeente er subsidie voor geeft."

BEKIJK OOK


Views

56

Win! Extra tickets voor The Flying Dutch Eindhoven

Win! Extra tickets voor The Flying Dutch Eindhoven

Een eerdere editie van The Flying Dutch in Eindhoven.

In samenwerking met Café Royal

16 MEI 2018

Vorige week gaven we al tickets weg voor The Flying Dutch in Eindhoven (E3-strand Eersel), maar Metro heeft nóg 5x2 kaarten voor dit grote dancefeest te verdelen. Wil je bij The Flying Dutch zijn, waarbij grote Nederlandse dj-namen per helikopter het land over vliegen en naast Eindhoven ook in Amsterdam en Rotterdam optreden? Dé dag van de Nederlandse dance zogezegd.

Wanneer? Zaterdag 2 juni.

Wat kun je winnen? 5 x 2 kaarten! Dit is mede mogelijk gemaakt door Café Royal, het premium koffiemerk uit Zwitserland.

Line-up

Wie treden er op? Tiësto, Fedde LeGrand, Afrojack, Armin van Buuren, Ferreck Dawn, Jebroer, Bizzey, R3HAB, Sunnery James & Ryan Marciano, Brennan Heart, Lucas & Steve, Don Diablo en W&W.

Feitje: Wie deze kaarten wint, gaat een spectaculaire #royaldrop van Café Royal als verrassing meemaken.

Vul hier je gegevens in en maak kans!

BEKIJK OOK


Views

3k+


Goodiebag Harry en Meghan verkocht voor 25.000 euro

Goodiebag Harry en Meghan verkocht voor 25.000 euro

Goodiebag Harry en Meghan verkocht voor 25.000 euro. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Een goodiebag die afgelopen zaterdag werd uitgedeeld bij het huwelijk van prins Harry en Meghan is op eBay voor 21.400 pond (bijna 25 duizend euro) verkocht. Op het linnen tasje met de initialen van de hertog en hertogin van Sussex was 83 keer geboden, schrijft Sky News.

Flesje water

De koper krijgt onder meer het programma van de huwelijksceremonie, een koelkastmagneet, chocola, een flesje water en kortingsbonnen voor winkels. Ook zitten er een polsbandje, briefkaart en een parkeersticker in de goodiebag.

De tasjes werden uitgedeeld aan de ’gewone’ mensen die op Windsor Castle waren uitgenodigd om de aankomst en vertrek van het bruidspaar en de gasten van dichtbij te zien.

50 duizend pond

Op eBay worden nog diverse andere tasjes aangeboden. Een van de genodigden biedt zijn tasje zelfs voor 50 duizend pond aan.

BEKIJK OOK


Views

500+

Twee weken cel voor man die kat in het water gooide

Twee weken cel voor man die kat in het water gooide

De martelpraktijken deden zich afgelopen maandag voor. Foto: Facebook / Politie Loosduinen

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

De supersnelrechter heeft woensdagmiddag een man die in Den Haag een kat in het water gooide en aan een riem liet bungelen, veroordeeld tot twee weken celstraf.

Het voorval gebeurde afgelopen maandag. De kater was gelukkig diezelfde avond weer herenigd met zijn eigenaresse.

Wassen

De verdachte, een dakloze uit Kazachstan, verklaarde dat hij het dier alleen wilde wassen, omdat het ziek was, schrijft Omroep West. 

De officier van justitie hechtte niet zoveel waarde aan deze verklaring. Hij verweet de verdachte dat hij niet alleen het dier leed heeft aangedaan, maar ook de eigenaresse.

Een beetje spijt

Verder vond de officier het ‘schokkend’ dat de Kazach gewoon doorging met de dierenmishandeling onder de ogen van de politieagenten. Woensdagmiddag toonde de man een beetje spijt. „Als het zo gebeurd is, heb ik medelijden met de poes", zei hij.

BEKIJK OOK


Views

600+