Ook 2017 was een goed jaar voor seksisme

Seksisme in 2017: een overzicht

#metoo maakt veel verhalen los. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

7 DEC 2017

Seksisme was de afgelopen maanden het onderwerp van gesprek. De #metoo-discussie zorgde ervoor dat het aantal meldingen van seksueel geweld verdubbelde. Bij het Centrum Seksueel Geweld kwamen er in oktober en november zo’n 550 meldingen binnen, vóór de discussie waren dit er ongeveer 250 per maand.

Negen op de tien plegers zijn mannen, hoewel de meeste mannen gelukkig netjes hun handen thuishouden. De campagne White Ribbon van Emancipator wil mannen deel van de oplossing maken en vraagt mannen het statement ‘Ik zal nooit geweld tegen vrouwen plegen, het nooit goedpraten en er nooit over zwijgen’ te maken. Om hun actie kracht bij te zetten stelden ze een lijst samen met opvallende incidenten.

Slutshaming

Op Internationale Vrouwendag in maart dit jaar sprak Milou Deelen zich in een video uit tegen slutshaming bij de Groningse studentenvereniging Vindicat. „Mijn seksualiteit is van mij!”, zei ze. Met het filmpje vraagt ze aandacht voor de vrouwonvriendelijkheid in het corps, waar ze zelf ook lid van is. „Als jongens seks hebben en hier openlijk over spreken, is dit tof”, schreef ze. „Als meisjes – zoals ik – dit doen, daalt ons respect of onze waardigheid.”

Neem je zwemspullen mee

In april verscheen het programma Neem je zwemspullen mee op de buis. Het programma liet deelnemers raden of een vrouw dik is of zwanger, en of de borsten van een andere vrouw echt zijn of nep. Na veel ophef en een petitie, werd het onderdeel geschrapt.

Ook 2017 was een goed jaar voor seksisme

Gast Tim Senders en presentator Klaas van der Eerden. Still NPO.

‘Zou u haar doen?’

De comments en verkrachtingsfantasieën die naar aanleiding van de rubriek ‘Zou u haar doen?’ dagelijks op Dumpert en GeenStijl verschenen, kregen in mei dit jaar ineens een nationaal podium. Loes Reijmer, Esma Linnemann en Rosanne Hertzberger stuurden een open brief naar bedrijven die op die website adverteren. Daarin roepen ze de adverteerders op kritisch na te denken of ze geassocieerd willen worden met het seksisme en racisme van GeenStijl.

De brief werd ondertekend door meer dan honderd vrouwen uit de media. Naar aanleiding van de daaropvolgende discussie trok een aantal adverteerders zich inderdaad terug van de website.

Romy en Savannah

Begin juni werden de 14-jarige Romy en Savannah dood gevonden. In verband met de dood van Savannah werd een toen 16-jarige jongen aangehouden. Romy werd vermoord door een 14-jarige jongen die haar ook misbruikt had.

Theo Hiddema van het Forum voor Democratie liet diezelfde maand weten: „Feministen zijn allemaal slonsjes die een verklaring zoeken voor hun eigen armzaligheid.”

Ook 2017 was een goed jaar voor seksisme

Theo Hiddema, Tweede Kamerlid van het Forum voor Democratie. Foto: ANP.

Open brief

Alledaags seksisme kwam in juli in het nieuws door Milou Deelens’ open brief aan de man op het terras die het een goed idee vond zijn iPhone onder haar rokje te steken. Later die maand vroeg Sire zich af: Laat jij jouw jongen wel genoeg jongen zijn? De campagne bevestigt gevaarlijke stereotypen als ‘boys will be boys’, betoogden 25 organisaties en experts.

Ook 2017 was een goed jaar voor seksisme

De nieuwe campagne van SIRE, waarin wordt opgeroepen om jongens weer meer jongens te laten zijn, wekt nogal wat verbazing op. Foto: ANP.

Lowlands

In augustus onderbrak de zanger van de band Architects zijn optreden op Lowlands om een aanrander in het publiek aan te spreken op zijn gedrag. Naar aanleiding van een serie artikelen van VICE over aanranding op muziekfestivals had Lowlands een paar dagen daarvoor nog ontkend dat seksueel geweld een probleem was op Nederlandse festivals.

Club Vie in Rotterdam werd diezelfde maand gesloten wegens herhaaldelijke zedendelicten: in de afgelopen anderhalf jaar werden minstens elf vrouwen op die locatie aangerand of verkracht, vermoedelijk nadat ze in de club waren gedrogeerd.

Ook de aankondiging van het nieuwe televisieprogramma Verkracht of niet? van NPO3 deed veel stof opwaaien. Dat was onder andere door de heftige titel van het programma.

Vrouwelijke bestuurders

In september publiceerde de Groningse roeivereniging Aegir in de zomereditie van het clubblad de verkiezing van ‘slet van het seizoen’, inclusief een overzicht van het seksleven van de betreffende vrouwen. Vindicat, waar Aegir een subvereniging van is, schorste de vereniging voor de rest van het collegejaar.

Anne Faber

Na twee weken vermissing werd op 12 oktober het lichaam van Anne Faber gevonden. De 27-jarige Michael P. werd aangehouden op verdenking van verkrachting en moord.

Ook 2017 was een goed jaar voor seksisme

Condoleanceregister voor Anne Faber. Foto: ANP.

De VVD benadrukte nog maar eens dat haar keuze voor slechts tien vrouwelijke kabinetsleden voortkwam uit de keuze voor kwaliteit, en de man-vrouwverdeling secundair te vinden. Dat is volgens Emancipator op zijn zachtst gezegd „verbazingwekkend”.

#MeToo

#MeToo maakte in november duidelijk hoe groot het probleem van (seksueel) geweld tegen vrouwen is, én hoe belangrijk het is dat mannen bijdragen aan de oplossing. #MeToo heeft laten zien dat (seksueel) geweld tegen vrouwen in veel vrouwenlevens een rol speelt, en dus ook in veel mannenlevens. Naast de erkenning van het probleem was er ook een backlash: mannen bedoelden het immers heus niet verkeerd, een grapje moet toch kunnen?

Maan

Zangeres Maan zong een paar weken geleden een liedje bij Radio 538. De dj’s wilden een grapje uithalen met de zangeres, door een streaker in te huren. Maan schrok zich naar en barste op de radio in huilen uit. Ze was afgelopen maandag te gast bij de zender en besloot de excuses te aanvaarden.

Ook 2017 was een goed jaar voor seksisme

Maan op de rode loper tijdens de pre-party van de MTV European Music Awards in Amsterdam. Foto: ANP.

3FM-DJ

De lijst wordt afgesloten met het nieuws dat de vriendin van 3FM-dj Herman Hofman tijdens het uitgaan afgelopen weekend meerdere keren in haar kont werd geknepen, onder haar rok werd gegrepen en vervolgens werd klemgereden door een groep mannen. Herman Hofman deed een emotionele oproep aan mannen en vaders om hun verantwoordelijkheid te nemen.

BEKIJK OOK


Views

200+

Monica Geuze deelt na 33 weken 'eindelijk' babybuik

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

7 MIN

Voor het eerst tijdens haar inmiddels 33 weken durende zwangerschap laat vlogster Monica Geuze haar babybuik aan de hele wereld zien. De 23-jarige verwacht samen met haar 26-jarige vriend Lars Veldwijk hun eerste kindje. Lars heeft al een zoontje uit een eerdere relatie, de driejarige Mason.

Op dezelfde manier als ze haar zwangerschap bekend maakte, laat de vlogster haar fans ook meegenieten van haar buik: via Instagram. Daar plaatst ze een vakantieselfie in Marbella met de tekst 'Oh hi Instagram #33weekspregnant'.

Het is een bijzondere foto voor Monica, omdat ze eerder nooit met haar buik te koop liep. In haar vlogs vertelde ze meerdere malen dat ze haar zwangere lijf niet heel mooi vindt. Ondanks dat de vlogster over het algemeen in oversized kleding rondloopt, kwamen de enorme truien nu ook nog goed van pas om haar nieuwe lichaamsvormen enigszins te verbergen.

Lovende woorden

Van dat verbergen is nu niets meer over. De aanstaande moeder straalt in bikini en haar fans zijn door het dolle heen. Meer dan 200.000 mensen liketen de foto en de reacties zijn ontzettend positief. Ze noemen haar buik 'prachtig', 'perfect rond' en Monica een geweldige aanstaande moeder. Het geslacht van de baby houdt het stel nog wel geheim.

De zwangerschap is voor de twee tortelduifjes al bijna ten einde, maar op dit moment is er nog geen babykamer voor de kleine. Dat komt omdat ze nog moeten verhuizen naar een groter huis, waar meer ruimte is voor de baby. Volgens Monica weet ze al precies hoe de kamer eruit gaat zien en wat ze wil, maar moet het alleen nog even in het echt gebeuren.

BEKIJK OOK


Views

11

'Vergeten Friesland' is gewoon top #fryslanboppe

Wereld hartje Friesland/ ANP

Foto van 'Iris Hermans'

21 MIN

Het ‘vergeten Friesland’ in Lonely Planet top 3 beste Europese bestemmingen.

Trots

Trots als een Friese staartklok is hij op de top 3 notering van zijn provincie en hij verwacht zeker een stijging in het aantal toeristen op zijn wandelingen. Henk Leutscher (34) van A Guide to Leeuwarden merkt het al sinds Leeuwarden tot Europese Culturele Hoofdstad is bekroond, ,,ik heb sinds januari al 6000 mensen rondgeleid, in heel 2017 waren dat er 5000!”

Henk Leutscher van A Guide to Leeuwarden. Ook geeft de vrolijke Fries rondleidingen in het Fries Museum en kan hij er dagdelen over door blijven praten. #mooilwd!

Vergeten

Toen hij dinsdagochtend op Facebook keek, ging elk bericht dat hij zag over de Lonely Planet top 3. ,,Het werd massaal gedeeld, iedereen was zo blij hier.” Natuurlijk weet hij heus wel hoe mooi zijn stad Leeuwarden -en de provincie Friesland- is, ,,Maar we worden toch vaak een beetje vergeten, terwijl we maar op anderhalf uur van Amsterdam zitten! Dat we dan zo worden gewaardeerd, geeft echt een goed gevoel.” Een stad met dorpse charmes, noemt hij het, ,,ik kom altijd bekenden tegen op straat of in de kroeg.” En anders maakt hij gewoon weer nieuwe vrienden, zoals de Nepalees die de gids onlangs op z’n wandeling mocht verwelkomen, en laat hij nou nét een heleboel woordjes over de Friese grens spreken. Mero lago rangi changi. Zowel ik ben dronken als veelkleurig in het Nepalees, grijnst hij, ,,altijd handig om te weten!”

'Hiete plakken'

Instagram Northflix

Dat Friesland ook leuk is voor 50- en ook voor hen die niet in dezelfde windjacks op dezelfde E-bike zitten, daar weet de vrolijke Fries alles van. Hiete plakken (hotspots op z’n Fries, vrij vertaald) zijn er genoeg. De halls of fame waar (onontdekte) kunstenaars legaal hun graffiti kunnen spuiten, Hostel Alibi waar je in een cel van de oude gevangenis slaapt en De Markies bijvoorbeeld. Bierliefhebbers komen hier op 250 manieren aan hun trekken, want zoveel speciaalbieren heeft Leutschers stamkroeg op fles. ,,Probeer hier ook zeker het huisbier Grutte Pier...”, vervolgt hij zo enthousiast dat je meteen zin krijgt in een halve liter.

Terrorist of volksheld?

Behalve een prijswinnende tripel, is het een speciaalbier met een bijzonder verhaal. Het gerstenat is vernoemd naar de Friese vrijheidsstrijder die rond 1500 de hoofden afhakte van mensen van buiten, die nu toeristen zouden worden genoemd, die een bepaalde zin niet konden uitspreken. ,,Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin, is gjin oprjochte Fries”, zingt hij het bijna. ,,Valt best mee, toch?”

13 coffeeshops

Bang om te worden overspoeld door toeristen na deze top 3, is hij allesbehalve. Hij verwacht geen hordes dronken Britse vrijgezellen en/of jonge blowers, omdat dit soort toeristen toch liever in Amsterdam blijft, ,,en dat is helemaal prima.” Niet dat het hier niet zou kunnen, knipoogt hij, ,,Leeuwarden heeft dertien coffeeshops en een eigen Bar Street.”

Doekie

Rederij Doeksen met het guitige zeehondje Doekie als logo, is op zijn zachtst gezegd blij met het bericht. ,,Friesland heeft dan ook veel te bieden, zeker in 2018. En als de Friese Waddeneilanden worden omschreven als vredige plek in de Unesco Werelderfgoed Waddenzee en dé perfecte plek om te ontsnappen aan de drukte, dan zijn we natuurlijk alleen maar trots.” De rederij, die ook sponsor van de Europese Culturele Hoofdstad is, maakt zich geen zorgen over een eventuele toeristenoverstroming, want hoe meer, hoe beter eigenlijk: ,,We zien dit juist als een mooie kans om meer mensen kennis te laten maken met ons prachtige gebied!”

Doosje

Logement Doosje in Noordoost-Friesland is echt nog zo’n ongerept onontdekt stukje ‘met prachtige natuur’, vertelt Dina de Ruiter. ,,Het is sowieso een mooie provincie, ik begrijp Lonely Planet wel, hoor.” Samen met haar man runt ze Doosje, waar ze ook workshops bonbon maken en whiskey proeven geven. Massatoerisme is een heel ver-van-hun-bed-show, ,,daar is het gebied veel te uitgestrekt voor, hier geen Kalverstraat en Madame Tussauds praktijken.” Toch weten ze het logement al vanuit de hele wereld te vinden. De ‘twee Chinese jongelui’ van maandag bijvoorbeeld. ,,Kwamen ze aan met hun konijntje aan een riem, zo zien wij ook weer wat!” Iedere provincie heeft iets moois, besluit ze, ,,maar Friesland is echt eentje waar je verliefd op wordt.”

Onderschat

Lonely Planet helpt al 45 jaar lang veelal avontuurlijke reizigers met insidertips en wijst de weg naar verborgen parels. ,,We zijn ontzettend trots dat Friesland de top 3 van Best in Europe heeft gehaald, de hoogste notering ooit van een Nederlandse bestemming in deze lijst”, laat Sara van Geloven, hoofdredacteur van Lonely Planet magazine in Nederland weten. Een verdiende plek, wat haar betreft. ,,Met de Friese meren, uitgestrekte velden én natuurlijk de idyllische Waddeneilanden is Friesland wat mij betreft een van de meest onderschatte reisbestemmingen in Nederland.”

BEKIJK OOK


Views

32

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone
Likeability of 5

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone

Een vakantiefoto van Metro’s freelancefotografe Femmy Weijs.

In samenwerking met Asus

17 MEI 2018

Een hopelijk heerlijke zomer komt eraan. Tijd voor vakantiefoto’s! Maar hoe maak je nou de meest prachtige vakantiekiekjes met je smartphone?

Onvermijdelijk (en hartstikke leuk) natuurlijk, het schieten van vakantiefoto’s. Hoe maak je nou plaatjes van goede kwaliteit, waar je later met heel veel plezier naar kunt terugkijken? Computer- en smartphonefirma ASUS en Metro geven je tips waar op je op zou kunnen letten als je je vakantiefoto’s met je smartphone wil maken. De komst van de nieuwe ASUS ZenFone 5 (zie onderaan) heeft daar alles mee te maken.

Bereid je voor

Ga voordat je op vakantie gaat op zoek gaan naar voorbeeldfoto's van je bestemming. Google bijvoorbeeld eens op 'photography locations in’. Doe dat in het Engels, want dan vind je de meeste voorbeelden op het web. Zo kom je ook blogs tegen van mensen die de locatie al eerder bezocht hebben en zij geven tips voor mooie fotografielocaties.

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone

Nog een favoriet van freelancefotografe Femmy Weijs.

Het weer

Daar ben je dan op je bestemming! Wanneer je een dag van te voren al weet dat je naar een fotografielocatie gaat, let dan even op het weer. Niet dat je er veel aan kunt veranderen… De momenten met het mooiste licht van een zonnige dag zijn: 10 tot 20 minuten voor zonsopkomst en na zonsondergang en een uur na zonsopkomst en het uur voor zonsondergang. Kies in ieder geval momenten uit wanneer de zon niét op zijn hoogste punt staat.

Maak het spannend

Zorg dat je niet altijd standaard foto’s krijgt, maar maak ze eens wat spannender. Je hoeft je onderwerp niet altijd in het midden te zetten, maar speel eens met de compositie door je onderwerp meer naar links of naar rechts te schuiven.

Neem de tijd

Neem de tijd voor je foto's. Wanneer het op jouw fotografielocatie druk is met andere bezoekers, wacht dan een moment af wanneer deze mensen weer weg zijn. Dit geldt voor landschapfoto's maar ook voor portretfoto's. Probeer je achtergrond zo rustig mogelijk te krijgen.

Schiet maar raak

Maak altijd meerdere opnames. Wanneer je er maar één of twee maakt, zul je achteraf altijd zien dat iemand bijvoorbeeld net op dat moment zijn of haar ogen dicht heeft. Wanneer je meerdere opnames maakt, heb je thuis altijd wat te kiezen.

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone

De ZenFone 5. / ASUS

ZenFone5 denkt mee

ASUS start deze week met de pre-order voor de ZenFone 5 (399 euro) en deze ligt op 28 mei in de winkel. Deze smartphone wordt gezien als ‘je intelligente metgezel die altijd voor je klaar staat’. De Zenfone5 is meer dan een smartphone. Hij maakt perfecte foto’s (da’s goed nieuws voor je vakantie), zonder dat je er goed bij na hoeft te denken. Hij beschikt namelijk over kunstmatige intelligentie.

Het intelligente systeem met twee camera's (Sony IMX363 sensor) in de ZenFone 5 heeft geavanceerde AI-functies die anticiperen op je behoeften en zich aanpassen aan jouw voorkeuren. Zo kun je je concentreren op het onderwerp in plaats van op de camera. Voor het maken en bekijken van foto’s is het 19:9 All-Screen-Display een mooie tool, meldt ASUS.

Slimme accu

En oh ja, heb je je oplader tijdens een vakantiedag even niet bij je? De ZenFone5 gaat slim met zijn accu om. Je hebt dus een langere batterylife.

Belangstelling voor de pre-order? Dan klik je hier.

BEKIJK OOK


like
user_b5050de53d81332bb030c11e9758358ebb90ebaf_avatar

Views

5k+

‘Voor een brood wordt een moord gepleegd’

‘Voor een brood wordt een moord gepleegd’

Tineke Ceelen met vluchtelingen op de Simon Bolivarbrug. / Foto's: Volkertmedia

Foto van 'Erik Jonk'

51 MIN

Venezuela verkeert in een diepe politieke en economische crisis en dat is er met de omstreden herverkiezing van president Nicolás Maduro van zondag bepaald niet beter op geworden. Honderdduizenden mensen willen het land zo snel mogelijk verlaten. Velen leven op straat en hebben niets meer. 1,6 miljoen Venezolanen zijn hun land al ontvlucht. Alleen al in 2017 staken 796.000 Venezolanen de grens met Colombia over. Tineke Ceelen is er namens Stichting Vluchteling (zij is directeur) om met collega’s de internationale noodhulp die nodig is in kaart te brengen. Metro sprak Ceelen dinsdag.

Dertienduizend procent inflatie

Waar ben je precies?

Ik ben met een klein team in Cúcuta, een stad op de grens van Venezuela en Colombia. We zien hier honderdduizenden Venezolanen die naar Colombia willen, omdat de economie in hun land als een kaartenhuis in elkaar gedonderd is. De inflatie is torenhoog, dertienduizend (!) procent in een jaar tijd. Zij hebben geen toegang meer tot gezondheidszorg en hebben voor zichzelf en hun gezinnen de grootst mogelijke moeite om aan genoeg eten te komen. Daarmee neemt de onveiligheid in Venezuela hand over hand toe. Voor een brood wordt soms letterlijk een moord gepleegd. Op het moment dat ik jou aan de telefoon heb zie ik werkelijke massa’s mensen.

‘Voor een brood wordt een moord gepleegd’

Hoe is de sfeer onderling verder, naast de gevallen van moord om een brood?

Gisteren was ik bij een katholieke orde die dagelijks voedsel uitdeelt aan mensen die er achter hekken op wachten. Daar zag ik toch onderlinge solidariteit, er wordt niet gevochten om voorrang in de rij. Ik zou de Venezolanen ook getraumatiseerd willen noemen. De mensen, veelal uit de middenklasse, kunnen nog amper geloven wat hen is overkomen.

Mensen zoals jij en ik

Wat voor mensen spreek je zoal?

Mensen met héle grote koffers, waardoor je weet dat ze hier niet staan om even heen en weer naar Colombia te gaan. Ze hebben besloten om Venezuela definitief te verlaten. Gisteravond laat zag ik in de stad overal mensen in parken en ook in droge rivierbeddingen liggen te slapen. Het valt me op dat het allemaal mensen zoals jij en ik zijn. Ik sprak een groep mensen waarvan ik dacht dat die door onze organisatie ter plekke ingehuurd waren om te helpen, maar het bleken daklozen te zijn. Er was ook een advocaat bij, die na 25 jaar ervaring in een mum van tijd alles kwijtgeraakt is. Mijn beeld bij daklozen is over het algemeen toch heel anders dan deze mensen die op straat liggen. Hun verhalen zijn verschrikkelijk.

Is de grens met Colombia weer open?

Gedurende de verkiezingen was de grens gesloten, maar vanmorgen (dinsdag, red.) ging de grens weer open. Daarom zijn er zoveel mensen hier die Venezuela definitief de rug willen toekeren. Maar niet alleen nu, elke dag zijn er weer dúizenden mensen.

Te veel vluchtelingen

Hebben al die vluchtelingen een beetje kans in Colombia?

In deze Colombiaanse regio was een zekere bereidheid om vluchtelingen op te vangen. Ondertussen zijn de aantallen mensen zó groot geworden, dat er een gigantisch probleem is. Al die Venezolanen kunnen niet de Colombianen van de arbeidsmarkt verdrijven natuurlijk. Al die mensen in Cúcuta vinden niet ‘even’ een baan. Het draagvlak voor hulp aan de Venezolanen neemt in Colombia in rap tempo af.

‘Voor een brood wordt een moord gepleegd’

Wat kan de internationale gemeenschap voor al die vluchtelingen doen?

Mensen hebben niets meer. Ze hebben alles verkocht voor een paar kwartjes om nog de meest basale dingen te kopen om te kunnen overleven. Vrouwen en ook zeer jonge meisjes zetten hun lichaam in om toch wat geld te verdienen. Er is noodhulp nodig, vooral voedsel en toegang tot noodzakelijke gezondheidszorg. Maar we zetten ook in op een beschermingsprogramma omdat er geen veiligheid in het land is. Bovendien bekijken we of we de meest kwetsbaren moeten helpen met cashgeld.

Ellende in getallen

• Lichamelijk leed. Tweederde van de Venezolanen viel vorig jaar gemiddeld 11 kilo af.

• Chronisch geldtekort. 90 procent van de bevolking heeft niet genoegd geld om voldoende voedsel kopen.

• Slechte nachten. 61 procent van de inwoners van Venezuela zegt met honger naar bed te gaan.

• Hulp. 1 miljoen mensen zouden door hulp uit de wereld van voedsel moeten worden voorzien.

BEKIJK OOK


Views

91


Lees de Metro van woensdag 23 mei nu al online

De Metro is ook online te lezen ©Metro

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Daar is hij dan! De Metro van woensdag 23 mei is gedrukt en wordt in de komende uren weer naar de vertrouwde bakken op tientallen NS-stations gebracht.

Wat kunnen jullie zoal verwachten? Friesland stond op nummer drie in de Lonely Planet van onontdekte parels die je moet bezoeken als toerist. Iris besloot erin te duiken en kwam er achter wat er nou precies zo bijzonder is aan deze provincie. Op vrijdag 25 mei gaat de nieuwe Europese privacywet in. Metro sprak met deskundigen over wat dit voor de consument gaat veranderen.

Tineke Ceelen is voor stichting vluchteling in het door economische crisissen verscheurde Venezuela. Wat is er toch aan de hand in het land met de grootste oliereserves op Aarde? Daarna een iets luchtiger onderwerp. Kennen jullie Snow Patrol nog? Na een paar jaar stilte zijn ze terug. Wij spraken met frontman Gary Lightbody over zijn ups en downs.

En dit is nog lang niet alles. Een Metro is natuurlijk niet compleet zonder horoscoop, sudoku's, lezerscolumn en #treinleven. Lees hem hier online.


Views

400+

Mark Zuckerberg maakt weinig indruk op Europarlement

Zuckerberg is blij met Facebook ©ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Oprichter van Facebook Mark Zuckerberg nam dinsdagavond deel aan een hoorzitting in het Europees Parlement waar hij zich moest verantwoorden over de privacyschendingen van zijn sociale medium.

De Amerikaan bood zijn excuses aan voor het delen van privégegevens en de bijdrage van Facebook aan de verspreiding van nepnieuws. De woorden van Zuckerberg waren voor diverse Europarlementatriërs reden tot onvrede. Zuckerberg zou een ingestudeerd promopraatje houden en inhoudsloze antwoorden geven.

Kritiek

Kati Piri (PvdA) zei dat Zuckerberg kwam met ,,ingestudeerde beloftes’’, maar geen enkele garantie gaf dat de situatie beter wordt. ,,Een simpel 'sorry' is niet genoeg na de beïnvloeding van verkiezingen, het delen van onze privégegevens en het verspreiden van nepnieuws.’’ Zij noemde de Amerikaan een ,,een echte wolf in schaapskleren''. Lambert Van Nistelrooij van het CDA hoorde weinig nieuws en vestigt zijn hoop op de nieuwe Europese privacywetgeving. ,, Anders zouden we het nakijken hebben.’’

De fractievoorzitter van de liberalen Guy Verhofstadt zei de ,,brave new world'' te vrezen waarin tienduizenden Facebook-medewerkers beslissen over wat nepnieuws is en wat niet. ,,Dat is een publieke taak.'' Zijn collega van de Groenen, Philippe Lamberts, vindt dat deze sessie niet het einde van het verhaal kan zijn. ,,We staan op een vervolg, en zo nodig aanvullende regulering. We moeten ook het probleem van digitale monopolies aanpakken.''

Volgens Sophie in ‘t Veld (D66) heeft Zuckerberg ,,het geen moment moeilijk gehad. Een echt debat kwam niet van de grond. Veel vragen bleven onbeantwoord. We zien Zuckerbergs aanvullende antwoorden dan ook graag tegemoet.”

Nepnieuws

Zuckerberg was juist erg blij met zijn Facebook en de wijze waarop het schadelijke content tegengaat. Zo haalde hij aan dat Facebook 99 procent van aan terreurgroeperingen als IS en Al Qaida gelieerde boodschappen op voorhand weet te filteren. In het geval van pesterijen kan het Amerikaanse internetbedrijf binnen tien minuten boodschappen verwijderen. ,,Ik ben daar trots op''.

Ook de strijd tegen nepnieuws wordt opgevoerd. ,,Niemand bij Facebook wil nepnieuws'', aldus de Amerikaan, die veel verwacht van de samenwerking met factcheckers. Als blijkt dat sprake is van nepnieuws wordt er een 'bijsluiter' aangehangen waarin dat wordt gemeld. Verder zijn al 580 miljoen nepaccounts verwijderd, aldus Zuckerberg.

De fractievoorzitter van de liberalen Guy Verhofstadt zei de ,,brave new world'' te vrezen waarin tienduizenden Facebook-medewerkers beslissen over wat nepnieuws is en wat niet. ,,Dat is een publieke taak.'' Zijn collega van de Groenen, Philippe Lamberts, vindt dat deze sessie niet het einde van het verhaal kan zijn. „We staan op een vervolg, en zo nodig aanvullende regulering. We moeten ook het probleem van digitale monopolies aanpakken.''

Er was in elk geval een Europarlementariër wel blij met het bezoek van Mark Zuckerberg. Cecilia Wikström uit Zweden plaatste een selfie met de Amerikaan op sociale media. Dit schoot vele criticasters in het verkeerde keelgat omdat er van haar juist een kritische houding zou moeten worden verwacht ten aanzien van Facebook. Na de selfie verdween Zuckerberg weer snel. Journalisten kregen geen kans om hem vragen te stellen. Ook dit werd niet gewaardeerd.

BEKIJK OOK


Views

500+

Nabestaanden gaan Avicii in besloten kring begraven

De Zweedse dj en producent is 28 jaar oud geworden ©ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De begrafenis van de vorige maand overleden Avicii zal in besloten kring plaatsvinden, dit maakte de nabestaanden van de Zweedse dj bekend. Er is geen datum voor de afscheidsdienst gegeven.

„Er zijn veel vragen over de begrafenis van Tim Bergling. De familie heeft nu bevestigd dat deze in besloten kring wordt gehouden, in aanwezigheid van de mensen die het dichtst bij hem stonden", zo staat in een statement. „We vragen de media om dit te respecteren."

Plotseling overleden

De 28-jarige Avicii overleed op 20 april in de Omaanse hoofdstad Masqat tijdens een vakantie. Hoogstwaarschijnlijk heeft hij zelf een einde aan zijn leven gemaakt. „Hij kon niet langer verder. Hij wilde rust vinden", stond in een eerder gedeelde open brief van de familie. „Tim was niet gemaakt voor de zakelijke machine waarin hij zich bevond. Hij was een gevoelige jongen, die van zijn fans hield maar de spotlights liever meed."

Bergling kampte met depressies en serieuze gezondheidsproblemen, veelal het gevolg van overmatig alcoholgebruik. Hij stopte in 2016 met toeren omdat het te zwaar voor hem werd. Over zijn worsteling met zijn succes is een documentaire gemaakt getiteld True Stories waarin een uniek kijkje werd geboden in het onstuimige leven van de Zweed.

Het overlijden van de populaire artiest leidde tot veel geschokte reacties over de hele wereld. De voormalig nummer drie op de prestigieuze DJ-Mag ranglijst, heeft een imposant oeuvre met grote hits op zijn naam staan.

BEKIJK OOK


Views

800+