Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 2 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Praljak slikte vermoedelijk kaliumcyanide

De Kroatische oud-generaal Slobodan Praljak is waarschijnlijk overleden aan hartfalen door het gif kaliumcyanide. Tijdens een zitting van het Joegoslavië-Tribunaal nam hij woensdag het gif in en overleed enkele uren later.

Twintig jaar cel

Praljak hoorde die woensdag de definitieve straf van het VN-hof tegen hem. In hoger beroep werd hij veroordeeld tot twintig jaar cel wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Naast Praljak stonden de ex-premier en vier andere voormalige politieke en militaire kopstukken van de Kroatische Republiek Herceg-Bosna terecht wegens oorlogsmisdaden tussen november 1991 en april 1994. Herceg-Bosna was een ministaatje ten tijde van de burgeroorlog in Bosnië.

Het proces tegen de kopstukken begon in het voorjaar van 2006. Praljak was toen 61 jaar oud. In de eerste aanleg kreeg hij al twintig jaar cel opgelegd.

Onderzoeken

Het onderzoek naar de dood van de oud-generaal ligt in handen van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag. Het onderzoek richt zich op hulp bij zelfdoding en overtreding van de Geneesmiddelenwet. Het Joegoslavië-Tribunaal laat, als aanvulling op het Nederlands onderzoek, zelf een onafhankelijk onderzoek instellen naar de eigen manier van werken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.