De rekentoets verdwijnt weer op middelbare scholen

10 oktober 2017 om 16:09 door Amarins de Boer
De rekentoets verdwijnt weer op middelbare scholen
Het kabinet Rutte III komt wel met een alternatief voor de toets. Foto: ANP

Zit je op de middelbare school en ben je geen rekenwonder? Dan hebben we goed nieuws voor je: de rekentoets verdwijnt namelijk weer. Het kabinet Rutte III komt wel met een alternatief voor de toets, die uiterlijk in het schooljaar 2019-2020 in werking gaat. Tot die tijd wordt de rekentoets wel afgenomen, maar telt hij niet meer mee op je cijferlijst.

Kritiek

De rekentoets was sinds het schooljaar 2014-2015 voor alle middelbare scholieren verplicht, ook voor wie geen wiskunde in zijn pakket had. Hij was ingevoerd om het rekenniveau van scholieren omhoog te krikken. Maar op de toets kwam veel kritiek, omdat leerlingen lang niet altijd een voldoende voor de toets haalden. En die voldoende is wel nodig om je middelbareschooldiploma te halen.

Het nieuwe kabinet wil het rekenonderwijs verbeteren en kiest daarom voor een alternatief. Hoe die nieuwe vorm er in het voortgezet onderwijs uit gaat zien, is nog niet bekend. In het mbo wordt het vak rekenen in de toekomst opgenomen in andere vakken.

Vakken op hoger niveau

Ook wil het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en Christenunie leerlingen die in vakken eindexamen willen doen op een hoger niveau, toegang geven tot hogere vervolgopleidingen. Denk bijvoorbeeld aan een havist die een aantal vakken op vwo niveau doet en dan toch toegelaten kan worden tot de universiteit.

In totaal komt er 1,8 miljard euro beschikbaar voor het onderwijs. Het grootste bedrag gaat naar de basisscholen: er wordt 270 miljoen euro uitgetrokken voor lerarensalarissen en 450 miljoen voor het verlagen van de werkdruk.

Eerder kregen we al te horen dat de basisbeurs voor studenten niet terugkeert, maar dat het collegegeld voor eerstejaars wordt gehalveerd.

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!