De rekentoets verdwijnt weer op middelbare scholen

De rekentoets verdwijnt weer op middelbare scholen

Het kabinet Rutte III komt wel met een alternatief voor de toets. Foto: ANP

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

10 OKT 2017

Zit je op de middelbare school en ben je geen rekenwonder? Dan hebben we goed nieuws voor je: de rekentoets verdwijnt namelijk weer. Het kabinet Rutte III komt wel met een alternatief voor de toets, die uiterlijk in het schooljaar 2019-2020 in werking gaat. Tot die tijd wordt de rekentoets wel afgenomen, maar telt hij niet meer mee op je cijferlijst.

Kritiek

De rekentoets was sinds het schooljaar 2014-2015 voor alle middelbare scholieren verplicht, ook voor wie geen wiskunde in zijn pakket had. Hij was ingevoerd om het rekenniveau van scholieren omhoog te krikken. Maar op de toets kwam veel kritiek, omdat leerlingen lang niet altijd een voldoende voor de toets haalden. En die voldoende is wel nodig om je middelbareschooldiploma te halen.

Het nieuwe kabinet wil het rekenonderwijs verbeteren en kiest daarom voor een alternatief. Hoe die nieuwe vorm er in het voortgezet onderwijs uit gaat zien, is nog niet bekend. In het mbo wordt het vak rekenen in de toekomst opgenomen in andere vakken.

Vakken op hoger niveau

Ook wil het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en Christenunie leerlingen die in vakken eindexamen willen doen op een hoger niveau, toegang geven tot hogere vervolgopleidingen. Denk bijvoorbeeld aan een havist die een aantal vakken op vwo niveau doet en dan toch toegelaten kan worden tot de universiteit.

In totaal komt er 1,8 miljard euro beschikbaar voor het onderwijs. Het grootste bedrag gaat naar de basisscholen: er wordt 270 miljoen euro uitgetrokken voor lerarensalarissen en 450 miljoen voor het verlagen van de werkdruk.

Eerder kregen we al te horen dat de basisbeurs voor studenten niet terugkeert, maar dat het collegegeld voor eerstejaars wordt gehalveerd.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

74

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Ook de hulpdiensten konden de levens van de kinderen niet redden. / ANP Ginopress

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Door een ongeluk op de Sloeweg Noord in Vlissingen zijn dinsdagochtend twee kinderen om het leven gekomen. Een driejarige jongen uit Hulst overleed ter plekke. Het vijfjarige zusje van de peuter bezweek later aan haar verwondingen. Het meisje was met een traumahelikopter zwaargewond naar een ziekenhuis in Rotterdam vervoerd.

De auto waarin zij zaten kwam op de andere weghelft terecht en botste op een tegemoetkomende auto. De dertigjarige moeder, die de auto bestuurde, is ook naar het ziekenhuis gebracht. Ook de mannelijke bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht.

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Het incident vond plaats in de grot waar de leeuwen slapen. Daar hangen geen camera's. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

2 UUR

Een leeuw in het Nederlandse Burgers' Zoo heeft een leeuwin voor de ogen van bezoekers doodgebeten. Dat meldt Omroep Gelderland.

De dieren zouden volgens bezoekers achter elkaar aan hebben gerend en hebben gebruld naar elkaar. Daarna ontstond er een gevecht tussen de twee dieren in de grot waar de leeuwen normaal slapen.

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

Wie het virus installeert, stuurt zonder het te weten zijn bank- en creditcardgegevens naar de hackers. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

3 UUR

Al 40.000 Nederlands hebben dinsdag een gevaarlijke link toegestuurd gekregen die een virus kan installeren. De link stond in een mail die afkomstig zou zijn van DHL of PostNL.

In de mails staat dat er een pakket naar je onderweg is en dat je alleen je gegevens hoeft te controleren, zodat het pakketje naar het juiste adres verzonden wordt.

Camera videoWaarom staken jullie, vragen Finn en Abel

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

3 UUR

De tweeling Finn en Abel Schomaker interviewde directeur Peter de Hart van hun school De Werf in Zaandijk.

Jaarlijks kindervragenuur in Tweede Kamer

Elk jaar een vragenuur voor kinderen ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 16:12

De Tweede Kamer stemde bijna unaniem in met het invoeren van een vragenuurtje speciaal voor kinderen. Alle partijen, behalve het Forum voor Democratie, willen scholieren een keer per jaar de kans geven om naar de Tweede Kamer te komen. Hier kunnen zij vragen te stellen aan bewindspersonen. Dit meldt het ANP. 

Arno Bonte

‘Geef ambtenaar verlof bij geslachtsverandering’

Arno Bonte

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

VANDAAG, 15:36

Rotterdamse ambtenaren die een sekseverandering willen ondergaan moeten daarvoor betaald verlof krijgen. Dat bepleit de fractie van GroenLinks in de Maasstad. De regeling moet vergelijkbaar zijn met die van zwangerschapsverlof.

Waarom zijn jongere broertjes vaker gay?

Homoseksualiteit is aangeboren, maar hoe? ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 15:15

Wetenschappers zijn al een hele tijd op zoek naar het 'gay-gen'. Dat homoseksualiteit is aangeboren en niet aangeleerd, zoals door sommige conservatievelingen wordt beweerd, is een feit. Toch kan niemand vertellen welke factoren in het ontwikkelingsstadium van een embryo nu precies van invloed zijn op iemands geaardheid.

Een van de opmerkelijkste uitkomsten, na decennialang genetisch onderzoek, was het feit dat jongens vaker homoseksueel zijn naarmate zij meer oudere broers hebben. Dit wordt ook wel het Oudere Broer-effect genoemd. Het was lang gissen naar waarom dit zo was.