Hulpvliegtuig Sint-Maarten

Dit moet je weten op vrijdagochtend 8 september

Vrijdag is voor het eerst een testvliegtuig aangekomen op Sint-Maarten. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

8 SEP 2017

Wat moet je weten op vrijdagochtend 8 september? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

Eerste testvliegtuigje op Sint-Maarten

Het eerste testvliegtuigje is op het door orkaan Irma geteisterde Sint-Maarten geland. Een testvliegtuig van de kustwacht van Curaçao kon landen op de zwaar gehavende luchthaven van het Caribische eiland. Daardoor is het duidelijk dat het vliegveld bruikbaar is en zullen er vrijdag meer vliegtuigen volgen, verzekert marinecommandant Peter Jan de Vin tegenover de NOS.

Eerste hulpgoederen succesvol afgeleverd

Ook de eerste lading hulpgoederen is succesvol afgeleverd. Het schip Zr. Ms. Pelikaan vaart nu weer terug naar Curaçao om een nieuwe lading op te halen. Daarnaast willen de mariniers van het schip de volgende orkaan José ontlopen, die rond zaterdagmiddag langs Sint-Maarten zou moeten komen.

Mexico zet ambassadeur Noord-Korea uit

Mexico heeft de ambassadeur van Noord-Korea uitgezet. Dat doet het Noord-Amerikaanse land uit protest tegen de nucleaire proeven die Noord-Korea de afgelopen tijd doet. Volgens Mexico schendt de totalitaire staat het internationale recht met het testen van een waterstofbom. Ambassadeur Kim Hyong-gil heeft 72 uur gekregen om Mexico te verlaten

Noord-Korea testte afgelopen zondag naar eigen zeggen een waterstofbom, die op een langeafstandsraket geplaatst kan worden. Daarmee zouden Kim Jong-Un en de zijnen zelfs de Verenigde Staten kunnen raken. De kernproef, Noord-Korea's zwaarste tot nog toe, was in strijd met de resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

Kim-Jong Un

Kim Jong-Un daagt de internationale gemeenschap uit met zijn kernproeven. / AFP

Twee debutanten in finale US Open

Bij de US Open hebben de Amerikanen Madison Keys en Sloane Stephens voor een behoorlijke verrassing gezorgd. De twee Amerikaanse tennissters wisten allebei voor het eerst een finale van een grandslamtoernooi te halen. In de halve finale rekende de 22-jarige Keys zonder veel moeite af met haar landgenote Coco Vandeweghe: 6-1, 6-2.

Stephens had het in de andere halve finale duidelijk moeilijker tegen Venus Williams. De partij bleef lang spannend, maar ging uiteindelijk met 6-1, 0-6, 7-5 naar Stephens.

Wat er verder in het nieuws is

Nog 700 mensen nodig voor record EHBO-les

Om het wereldrecord EHBO te kunnen verbreken, zoekt het Nederlandse Rode Kruis nog 673 deelnemers. Het huidige record staat op 1795 mensen. Zaterdag wil de hulporganisatie op de Dam dat record verbreken door in Amsterdam in totaal 2500 mensen eerste hulp laten verlenen.

Het Rode Kruis doet de recordpoging naar aanleiding van een onderzoek. Daaruit bleek dat de hulpvaardigheid ten opzichte van 2010 licht afgenomen is. „Het baart ons grote zorgen dat mensen minder bereid zijn om EHBO toe te passen. Zaterdag vragen we aandacht hiervoor en vertellen we tegelijkertijd zoveel mogelijk mensen wat ze moeten doen bij een aantal veel voorkomende ongevallen", aldus Eline Nijhof van het Rode Kruis.

EHBO eerste hulp

Het Nederlandse Rode Kruis wil nog 700 mensen hebben voor zijn recordpoging EHBO.

Hof fluit Donald Trump terug om inreisverbod

Het hof van beroep in de Verenigde Staten heeft Donald Trump deels teruggefloten om zijn omstreden inreisverbod voor mensen uit zes overwegend islamitische landen. Volgens het hof moeten er meer uitzonderingen toegevoegd worden voordat de regel kan ingaan.

Eind juni oordeelde het hooggerechtshof dat voor mensen die ouders, broers, zussen of kinderen in de VS hebben, een uitzondering moest worden gemaakt. Daar moet volgens het hof van beroep ook gelden voor grootouders, ooms, tantes en neven of nichten.

'Gegevens meer dan 100 miljoen Amerikanen gestolen'

Kredietbureau Equifax is getroffen door een cyberaanval. Daardoor hebben hackers toegang gekregen tot creditcardgegevens, huisadressen, geboortedata en andere informatie van mogelijk 143 miljoen Amerikanen. Het bedrijf ontdekte het lek eind juli bij een intern onderzoek, maar bracht het nieuws pas donderdag naar buiten.

De hackers konden ook persoonlijke gegevens van klanten uit Canada en Groot-Brittannië van Equifax inzien. Daarbij gaat het om veel minder mensen.

Hotels voller ondanks verhuursites

Men dacht lang dat hotels door verhuursites als Airbnb flink minder zouden gaan verdienen. Dat blijkt echter niet waar. Sterker nog: volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is het aantal hotelovernachtingen opnieuw toegenomen. Het aantal overnachtingen in ‘gewone’ hotels lag de eerste helft van 2017 negen procent hoger dan een jaar eerder.

Vooral Amsterdam is een populaire stad. Met bijna 7,6 miljoen hotelovernachtingen in het eerste halfjaar is de hoofdstad duidelijk de populairste stad van Nederland. Rotterdam en Den Haag nemen plek twee en drie in.

Amsterdam

Amsterdam is onder hotelgangers verreweg de populairste stad in Nederland.

Wat er vandaag staat te gebeuren

Bezoek Zuid-Afrikaanse oppositieleider aan Nederland

De Zuid-Afrikaanse oppositieleider Mmusi Maimane brengt vandaag een bezoek aan Nederland. De leider van oppositiepartij Democratie Alliance (DA) geeft een lezing over de toekomst van Zuid-Afrika.

Het weer

Vandaag is een bewolkte, natte dag met vaak regen. In het noorden en westen van het land wordt regen van minstens 20 tot wel 50 millimeter verwacht. In het zuiden verwacht men ongeveer 15 millimeter. Het wordt 17 graden.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

4

Feyenoord kan thuis weer niet winnen van Heerenveen

Een goal van Steven Berghuis was niet voldoende/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

2 UUR

sc Heerenveen begint voor Feyenoord een ware angstgegner te worden in de Kuip. Voor het vierde seizoen op rij weten de Rotterdammers namelijk in eigen huis niet te winnen van de Friezen: het werd 1-1.

Afgekeurde goal

Camera videoWat vonden we van The Roast van Giel Beelen?

Giel Beelen op de rode loper/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 21:20

Er was lang naar uitgekeken, maar na The Roast van Gordon afgelopen jaar, was het nu dan eindelijk de beurt Giel Beelen. Naast host Gijs Staverman waren Jebroer, Soundos El Ahmadi, Kaj van der Reevan, Peter Pannekoek, Sylvana Simons, Henry van Loon en Dennis Weening uitgenodigd om te roasten.

Pannekoek en Van Loon

PSV verliest in blessuretijd punten bij Groningen

De PSV'ers druipen zondag af in de Arena/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 21:07

Tot afgelopen zondag had PSV maar een keer punten laten liggen in de Eredivisie. Maar in vier dagen tijd heeft de koploper van de Eredivisie twee keer gemorst. Op bezoek bij FC Groningen speelde het met 3-3 gelijk, dankzij een treffer van de thuisploeg diep in blessuretijd.

Superstart

Canada in de ban van aangespoelde voeten

De Canadese kust/Colourboux

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 19:59

Dat een voet aanspoelt op het strand is op zich al een luguber gegeven, maar in Canada gebeurt het inmiddels vaker. Over het exacte aantal lopen de berichten uiteen, maar het gaat in ieder geval om dertien voeten in de voorbije tien jaar.

En dan gaat het niet om de complete kustlijn van Canada, die natuurlijk gigantisch is. Het gaat alleen om de westelijke provincie Brits-Columbia en dan met name het plaatsje Sooke.

Handbalvrouwen plaatsen zich weer voor halve finale

Lois Abbingh gooit/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 19:13

Op het wereldkampioenschap in Duitsland hebben de Nederlandse handbalvrouwen weer de halve finales bereikt. Oranje rekende in de kwartfinale af met Tsjechië, al ging dat zeker niet makkelijk.

Lois Abbingh (foto) was de grote uitblinker en sleepte de ploeg er doorheen met maar liefst veertien doelpunten. De eindstand in de sporthal van Magdeburg was 30-26. Bij rust leidde Oranje met 17-16.

Likeability of 3

Dierentuin liet beren inslapen: Verblijf verouderd

Twee beren lieten ze inslapen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 17:49

De dierentuin van de Deense stad Aalborg heeft zich niet populair gemaakt bij dierenliefhebbers. De zoo heeft onlangs namelijk twee kerngezonde beren laten inslapen, zo maakte de dierentuin bekend in een bericht op Facebook.

Verouderd hok

Bak jij dit jaar wat van de AIVD-kerstpuzzel?

Zomaar wat opgaven op een rijtje/AIVD-kerstpuzzel

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 16:49

Er zijn in december heel veel dingen waarvan je aan het begin van het jaar al weet dat ze eraan komen. Jaaroverzichten, Serious Request en niet te vergeten de allermoeilijkste puzzel van het jaar: de kerstpuzzel van de AIVD. En helaas, er is weinig kerst aan.

42 opgaven