Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 4 sep 2017
Leestijd: 5 minuten

Dit moet je weten op maandagochtend 4 september

Wat moet je op deze maandagochtend 1 september weten? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

Zuid-Korea reageert op Noord met militaire oefening

Het Zuid-Koreaanse leger heeft maandag een militaire oefening gehouden in de Japanse Zee. Het machtsvertoon is een reactie op de kernproef van buurland Noord-Korea een dag eerder. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap werd op zee een aanval op het kernwapentestgebied van Noord-Korea gesimuleerd. Bij de oefening werden raketlanceringen uitgevoerd en straaljagers ingezet.

Het leger meldt dat nieuwe militaire oefeningen worden voorbereid. Ook de Verenigde Staten zullen daar aan deelnemen. De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn minister van Defensie, James Mattis, inmiddels ook gevraagd om alle opties voor een militair ingrijpen klaar te leggen.

Volgens Mattis zal elke vorm van dreiging richting de VS of een van de bondgenoten worden beantwoord ‘met enorm militaire ingrijpen’. „We richten ons niet op de totale vernietiging van Noord-Korea, maar we hebben wel de mogelijkheden daartoe."

Oranje verslaat Bulgarije nu wel

Oranje heeft zichzelf in de race gehouden voor het WK van komende zomer in Rusland. Het won zelf met 3-1 van Bulgarije door goals van Davy Pröpper (twee keer) en Arjen Robben. Concurrent Zweden won ook. Het boekte een 0-4 overwinning in Wit-Rusland en loopt daardoor uit op doelsaldo.

Opmerkelijk was dat Frankrijk verzuimde te winnen in eigen huis tegen het op papier kleine Luxemburg. Les Blues hadden donderdag Nederland nog met 4-0 aan de kant geschoven, maar kwamen tegen de Luxemburgers niet verder dan 0-0.

België heeft zich intussen als eerste Europese land geplaatst voor het WK. Het won met 1-2 op bezoek bij Griekenland.

Arjen Robben glijdt de 2-0 binnen/ANP

Aansterkende orkaan Irma gaat richting Nederlandse Antillen

De Nederlandse Antillen krijgen naar alle waarschijnlijk te maken met Orkaan Irma. Het Amerikaans National Hurricane Center (NHC) in Miami verwacht dat de orkaan woensdag de Caribische eilanden (Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba) passeert en is daarmee dan even hevig als Harvey, toen hij aankwam in Texas.

Het Amerikaanse consulaat op Curaçao waarschuwt toeristen in het gebied voor overstromingen, modderstromen en schade aan huizen die de storm kan veroorzaken. Ook wijst het consulaat erop dat het vliegverkeer ontregeld kan worden.

De orkaan bevindt zich momenteel ten oosten van de eilandengroep en nam de laatste dagen in kracht toe. Irma is nu een orkaan van de derde categorie met windsnelheden tot 185 km/uur.

Wat er verder in het nieuws is

Vindicat schorst seksistische roeivereniging

Dat men bij Vindicat serieus bezig is met imagoverbetering blijkt wel met het optreden tegen hun eigen roeivereniging G.S.R. Aegir. De roeiers kwamen namelijk op de proppen met de nogal seksistische Slet van de Zomer Bokaal.

In het clubblad De Ster stonden overzichten over de wilde liefdeslevens van de vrouwelijke leden van de Aegir. De meest spannende avonturen werden beloond met een zomer- of winterbokaal. Maar dit druist nu tegen de principes van Vindicat – waar vorig jaar nog een bangalijst met telefoonnummers en al verscheen – in.

„Onze subverenigingen opereren onder onze vlag en dienen zich te conformeren aan onze normen en waarden. Wij waren niet op de hoogte van het bestaan van dit blad", aldus Vindicat-voorzitter Stijn Derksen.

Merkel: Toetreding Turkije stopzetten

Angela Merkel heeft zich hard uitgesproken tegen de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Dit kwam naar voren tijdens een groot verkiezingsdebat tegen haar rivaal Martin Schulz (SPD) in aanloop naar presidentsverkiezing later deze maand.

„Ik zal mijn standpunt met mijn Europese collega’s bespreken. Hopelijk zijn we het eens, zodat we de toetredingsgesprekken kunnen stopzetten", zo vertelde Merkel.

Angela Merkel/ANP

Wat er vandaag staat te gebeuren

Jesse te zien in Carré en bioscopen

De veel besproken – maar nog altijd niet uitgezonden – documentaire Jesse (over GroenLinks-leider Jesse Klaver) is maandagavond in Carré en diverse bioscopen in het land te zien. Na afloop van de show in Carré is er een gesprek met de politicus en de maker van de documentaire, Joey Boink.

Het was eigenlijk de planning dat Jesse maandagavond uitgezonden zou worden op de publieke omroep. BNNVARA besloot onlangs echter om de rechten terug te verkopen aan Boink en de productiemaatschappij. Er ontstond namelijk nogal wat ophef over de onafhankelijkheid van de maker.

Overigens hoeven geïnteresseerden niet naar Carré of een bioscoop te zoeken. Jesse is namelijk ook te vinden op Blendle, voor vijf euro.

Jesse Klaver/ANP Foto: ANP

Universiteiten weer open

Alle scholen zijn nu officieel aan het nieuwe schooljaar begonnen. Als laatste regio is ook in het noorden van het land de vakantie definitief voorbij voor scholieren. Daarnaast moeten ook de studenten aan de bak, want ook alle universiteiten en hogescholen hebben hun deuren weer geopend.

Verspreid door heel het land worden de academische jaren traditioneel met speeches afgetrapt. Zo komt burgemeester Ahmed Aboutaleb aan het woord op de Erasmus Universiteit van Rotterdam en spreken demissionair onderwijsminister Jet Bussemaker en schrijfster Hanna Bervoets op de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Het afgelopen studiejaar stonden er 264.838 studenten ingeschreven bij een bachelor- of een masteropleiding aan een universiteit. Hoeveel het er dit jaar zijn, wordt pas volgende maand definitief vastgesteld, maar de universiteiten houden rekening met een kleine groei.

Het weer

Dat alle scholen weer open zijn, betekent niet dat de mooie dagen op zijn. Goed, heel warm wordt het niet, maar met een temperatuur iets boven de twintig graden, geen regen en de nodige zon wordt het een prima septemberdag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.