Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 11 sep 2017
Leestijd: 4 minuten

Dit moet je weten op maandagochtend 11 september

Wat er vannacht gebeurde

US Open

Rafael Nadal heeft voor de derde keer de titel op de US Open veroverd. De als eerste geplaatste Spanjaard was in New York in de finale veel te sterk voor de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson, de nummer 28 van de plaatsingslijst. Hij zegevierde superieur in drie sets: 6-3 6-3 6-4. Nadal speelde vrijwel foutloos en kreeg in de eenzijdige partij geen enkel breakpoint tegen.

Nadal (31) kon op Flushing Meadows in 2010 en 2013 ook al met de Amerikaanse tennistrofee pronken. Hij is de zesde speler in het professionele tijdperk die (minimaal) voor de derde keer het vierde grandslamtoernooi op zijn naam schrijft.

In zijn uitgebreide dankwoord, uitgesproken in het Engels en Spaans, vergat Rafael Nadal zijn oom Toni uiteraard niet. De man die hem op driejarige leeftijd een tennisracket in zijn hand stopte en hem daarna naar de internationale top begeleidde. „Zonder hem had ik hier niet gestaan”.

Dit moet je weten op maandagochtend 11 september
Nadal poseert met zijn trofee. Foto: ANP.

Sint-Maarten

Koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander bracht op zondagmiddag een bezoek aan de meteorologische dienst en zei het volgende: „De boodschap die ik voor de bewoners van Sint Maarten heb, is de volgende: we beseffen wat u is overkomen en we doen zo goed mogelijk ons best om iedereen te helpen die hulp nodig heeft. Vertrouw op de hulp. Ik ben hier om eerst uit te zoeken wat er tot nu toe gebeurd is en wat de coördinatie vanuit Curaçao betekent.”

De koning vertrekt maandag naar Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba om daar de gevolgen van orkaan Irma met eigen ogen te aanschouwen. Dat zei minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zondagmiddag (lokale tijd) op Curaçao.

Evacuatie

De evacuatie van mensen met een medische urgentie van Sint-Maarten is afgerond. Dat had de hoogste prioriteit. Het ging bijvoorbeeld om patiënten die een nierdialyse nodig hadden, of mensen die net een operatie achter de rug hadden.

Dit moet je weten op maandagochtend 11 september
Koning Willem-Alexander bij een presentatie op Sint-Maarten. Foto: ANP.

Irma

Kracht

Orkaan Irma is zondag kort na het bereiken van het vasteland van de Amerikaanse staat Florida in kracht afgenomen en een orkaan in de categorie 2 geworden. Volgens het National Hurricane Center worden er windsnelheden bereikt van ongeveer 175 kilometer per uur.

Water

Orkaan Irma vervolgt zijn weg door Florida. Ondanks dat de storm in kracht is afgenomen heeft Irma in delen van de Amerikaanse staat al tot veel overlast geleid. Vooral het overvloedige water dat de orkaan met zich meebrengt zorgt voor problemen.

Vliegvelden

Nederlandse toeristen op Cuba en in Florida moeten nog geduld hebben. Omdat de vliegvelden gesloten zijn kan TUI voorlopig geen reizigers ophalen. De luchthaven van Varadero op Cuba is tot en met maandag gesloten. De vlucht op zondag werd al geannuleerd. Volgens TUI gaat de rest van de vluchten naar Cuba gewoon door.

Dit moet je weten op maandagochtend 11 september
Cubanen zoeken hun spullen weer bij elkaar na de storm. Foto: ANP.

Wat er verder nog in het nieuws is

Harry Kuitert

In zijn woonplaats Amstelveen is vrijdag theoloog en ethicus Harry Kuitert na een kort ziekbed overleden. Dat heeft zijn dochter zondag laten weten. Kuitert was vooral in de jaren zestig en zeventig invloedrijk in de protestantse kerken en stond aan de wieg van de PKN, de Protestantse Kerk Nederland.

Rechtbank

Het Openbaar Ministerie (OM) besluit relatief vaak zaken met een verdachte van een misdrijf te seponeren. Vorig jaar gebeurde dat in 20 procent van alle afgehandelde zaken, een verdubbeling in vergelijking met tien jaar geleden, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bij een sepot besluit de officier van justitie om een verdachte niet verder te vervolgen. Soms gebeurt dat omdat er onvoldoende bewijs is om de zaak af te ronden, soms omdat er vanwege beperkte middelen keuzes moeten worden gemaakt.

Dit gaat er vandaag in elk geval gebeuren

RAAK

Met de RAAK Stimuleringsprijs worden musea gestimuleerd om hun collectie toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. De prijs is een initiatief van het Oogfonds, het Van Abbemuseum en Stichting Dedicon. Genomineerden zijn Tropenmuseum, Museum Speelklok en Museum Boijmans Van Beuningen. De tweede editie van de prijs wordt uitgereikt in de winnaar van vorig jaar.

Antidepressiva

De Apeldoornse moeder die in 2013 haar beide kinderen om het leven bracht staat maandag voor het hof in Arnhem. Het hoger beroep draait om de vraag of zij onder invloed van kalmeringsmiddelen (paroxetine, een antidepressiva) heeft gehandeld. De rechtbank bestrafte haar met 9 jaar cel en tbs.

Feyenoord

Elf jonge mannen staan vandaag terecht op verdenking van oproer en rellen na het verlies van Feijenoord van Excelsior (0-3) op 7 mei 2017 waardoor Feijenoord die dag het landskampioen misliep. Later zou Feijenoord alsnog landskampioen worden. Op 7 mei was de teleurstelling voor velen onder de toegestroomde menigte op de Coolsingel te groot. Diverse gefrustreerde supporters koelden hun woede op de politie en het straatmeubilair. Er werden honderd arrestaties verricht.

Weer

Het westen van het land moet maandag rekening houden met veel neerslag. Aan zee kunnen de buien gepaard gaan met zware windstoten tot 75 kilometer per uur. Het KNMI heeft voor de kustprovincies code geel afgegeven.

Lokaal kan meer dan 50 millimeter regen vallen. ,,Mede doordat er de afgelopen periode al veel neerslag gevallen is, kan de neerslag hier en daar aanleiding geven tot overlast”, aldus het weerinstituut.

De komende dagen blijft het wisselvallig en wordt het zo’n 15-17 graden. De kans op onweer is aanzienlijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.