Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 23 sep 2017
Leestijd: 4 minuten

Dit moet je weten op donderdagochtend 7 september

Wat moet je weten op donderdagochtend 7 september? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

Openbare leven Sint Maarten plat

Langzaam maar zeker wordt duidelijk wat voor schade de orkaan Irma in Sint Maarten heeft aangericht. Het openbare leven ligt op het eiland plat en in het Franse gedeelte heeft de orkaan naar verluidt zes levens opgeëist.

Veel schade op Barbuda door orkaan Irma

De orkaan Irma heeft op het Caribische eiland Barbuda een waar „spoor van verwoesting" achtergelaten, zo zegt premier Gaston Browne van het land Barbuda en Antigua. De schade op het eiland, dat 1700 inwoners telt, wordt geschat op zo’n 125 miljoen euro. „De wederopbouw zal jaren duren”, zei Browne. Volgens de premier heeft de orkaan in ieder geval één leven op Barbuda geëist.

Florida massaal geëvacueerd

Ongeveer 100.000 inwoners uit Miami en omstreken hebben met het oog op orkaan Irma de opdracht gekregen om zo spoedig mogelijk te vertrekken. De gouverneur, Rick Scott, reisde woensdag al door het kustgebied van het zuiden van de Amerikaanse staat om mensen te waarschuwen over de verwoestingen die Irma zou kunnen aanrichten. Voorbeelden van mensen die geëvacueerd zijn, zijn bewoners van stacaravans of laaggelegen gebieden als Miami Beach.

Kim Jong-Un en Donald Trump
Kim Jong-Un En Donald Trump zjin al weken in conflict over de kernproeven van Noord-Korea. / ANP

VS zetten VN onder druk over Noord-Korea

De Verenigde Staten lijken serieus werk te maken van het onder druk zetten van de Verenigde Naties over Noord-Korea. Eerder werd al aangekondigd dat ook handelspartners van het totalitaire land gestraft zouden worden en nu ligt er volgens minister van financiën Steve Mnuchin ook een presidentieel besluit klaar. Dat zou president Donald Trump op elk moment kunnen tekenen. De Verenigde Staten willen dat de VN Noord-Korea straffen voor de nucleaire proeven die het land heeft uitgevoerd. De Amerikanen denken bijvoorbeeld aan een olieboycot en een verbod op het inhuren van Noord-Koreaans personeel buiten het land zelf.

Geen Federer-Nadal op US Open

Het leek er op dat er dan eindelijk een keer een wedstrijd Roger Federer – Rafael Nadal zou komen op de US Open. Dat gebeurde echter niet. Federer wist namelijk niet te winnen van Juan Martin del Potro. De Argentijn had het moeilijk, maar vocht zich knap terug: 1-6, 2-6, 6-1, 7-6(1), 6-4. In de vierde set serveerde Del Potro met twee aces twee matchpoints weg.

Federer
Federer zwaait af na zijn verlies tegen Del Potro op de US Open. / ANP

Wat er verder in het nieuws is

Te weinig woonruimte voor buitenlandse studenten

Voor buitenlandse studenten blijkt het altijd moeilijk om een kamer in Nederland te vinden en dat is zorgelijk, vindt Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Sewbaransingh laat weten dat sommige studenten maanden bezig zijn met het zoeken van een plekje in Nederland. En omdat zij niet terug kunnen vallen op familie, zijn campings en hostels soms de enige mogelijkheid, zo vertelt de voorzitter tegenover de Volkskrant.

Hack
Hackers zouden binnenkort ons hele stroom net kunnen platleggen.

‘Hackers kunnen stroomnet platleggen’

De systemen voor onze energievoorziening worden met de dag complexer. Dat is over het algemeen goed, omdat ze daardoor slimmer worden en efficiënter met energie omgaan. Het maakt ze echter ook kwetsbaarder voor cyberaanvallen, die zouden kunnen zorgen voor een stroomuitval. Maar ook zonder een hack kan een klein probleem grote gevolgen hebben, waarschuwt het Planbureau voor de Leefomgeving in een rapport.

Volgens het Planbureau moet de overheid meer nadenken over wat wij als burgers echt belangrijk vinden, zoals „privacy, toegankelijkheid, bereikbaarheid, rechtszekerheid". De overheid kan de ontwikkelingen zowel stimuleren als afremmen, maar moet niet alles totaal dichttimmeren, vindt het Planbureau. Experimenteren, uitproberen, verbeelding en creativiteit zouden een samenleving namelijk vooruit kunnen helpen.

Mark Rutte
Premier Mark Rutte. / ANP

Wat er vandaag staat te gebeuren

Rutte en Juncker in gesprek over EU

Mark Rutte en Jean-Claude Juncker zullen donderdagavond met elkaar dineren om een gesprek te houden over „de toekomst van de Europese Unie". Sommige staten, Duitsland en Frankrijk voorop, zien het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU als ideale aanleiding om de EU te verdiepen. Daar is Rutte geen groot voorstander van en Juncker is naar verluidt bereid te luisteren naar de Nederlandse minister-president. Het gesprek vindt plaats in aanloop naar de Staat van de Unie-toespraak, die Juncker op 13 september in het Europees Parlement in Straatsburg houdt. Normalerwijs is de speech het startsein voor het nieuwe parlementaire jaar. Nu zal hij echter vooral in het teken staan van het vertrek van de Britten.

Ministers bijeen over Irma

De meest betrokken ministers komen vandaag onder leiding van premier Mark Rutte bijeen in het crisiscentrum om te overleggen over hulp aan de eilanden die getroffen zijn door de orkaan Irma. Vanaf 10.00 uur bespreken ze de situatie op de eilanden en eventueel te nemen maatregelen. Behalve premier Rutte zijn ook ministers Stef Blok (Veiligheid en Justitie), Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken), Jeanine Hennis (Defensie), Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) en Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) aanwezig.

Het weer

Het is vandaag redelijk fris met kans op buien. In het zuiden van het land blijft het droger en in het westen neemt de regen in de loop van de dag flink af. Het wordt 17 à 18 graden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.