In het nieuws

Dit moet je weten op woensdagochtend 26 juli

Steeds meer mensen geven aan of ze hun organen willen doneren. / ANP

Foto van 'Metro'

26 JUL 2017

Wat moet je op deze woensdagochtend 26 juli weten? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

Senaat opent debat over intrekken Obamacare

De Amerikaanse Senaat heeft dinsdagavond Nederlandse tijd gestemd voor een debat over intrekking van Obamacare, de zorgwet van president Obama. De intrekking van de zorgwet van de vorige Amerikaanse president is wederom mislukt. Volgens Reuters stemden 43 Senatoren voor het intrekken van de wet, tegenover 57 Senatoren tegen het intrekken. Een debat over de intrek wordt wel gevoerd. Twee van de 52 Republikeinse senatoren stemden tegen, net als alle 48 Democraten. Bij de stakende stemmen gaf de stem van vicepresident Mike Pence de doorslag.

De stemming heeft als resultaat een debat over wat er dan voor 'Obamacare' in de plaats zou moeten komen. Uitgangspunt is een ontwerp-zorgwet die in mei door het Huis van Afgevaardigden werd aangenomen. Na het debat volgt een reeks van stemmingen over diverse amendementen. Mogelijk komt de Republikeinse fractieleider Mitch McConnell met één amendement waarin de diverse voorstellen worden gebundeld.

De versie die de Senaat uiteindelijk aanneemt, moet weer ter goedkeuring aan het Huis van Afgevaardigden worden voorgelegd. Pas daarna kan president Donald Trump de nieuwe wet ondertekenen.

Een belangrijke 'ja'-stem kwam van John McCain, bij wie onlangs een hersentumor werd vastgesteld. Trump bedankte de tachtigjarige senator uit Arizona, die naar Washington kwam om aan de stemming deel te nemen.

McCain komt langs bij de stemming voor een debat over Obamacare. / ANP

Zwaargewonde man gevonden in auto Rotterdam

In Rotterdam is in de nacht van dinsdag op woensdag een zwaargewonde man aangetroffen in een auto op de Langenhorst. De politie werd gebeld door mensen die schoten hadden gehoord. De man is naar het ziekenhuis gebracht. De politie doet onderzoek.

Wat er verder in het nieuws is

Steeds meer mensen geven aan of ze hun organen willen doneren

Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming geeft voor orgaandonatie is gestegen tot 1,71 miljoen. Dat zijn er 152.000 meer dan begin vorig jaar, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

Tegelijkertijd zijn er ook meer mensen die juist wel toestemming geven voor orgaandonatie. Hun aantal is sinds begin 2016 toegenomen met 36.000 tot 3,6 miljoen. Volgens het statistiekbureau laten nu iets meer dan 700.000 mensen de beslissing of organen verwijderd mogen worden over aan nabestaanden.

Inmiddels staan er ruim zes miljoen mensen (twaalf jaar of ouder) geregistreerd in het donorregister. Dat komt overeen met 41 procent van de Nederlanders in die leeftijdsgroep. Van de geregistreerden geeft 28 procent geen toestemming voor orgaandonatie.

'Diesel-en benzineauto in de ban in Engeland'

Groot-Brittannië wil de verkoop van diesel- en benzineauto’s vanaf 2040 verbieden. De overheid zal dit woensdag aankondigen, aldus Britse kranten. Groot-Brittannië treedt hiermee in de voetsporen van Frankrijk en Noorwegen. Ook in die landen zijn in de toekomst alleen nog hybride of elektrische auto’s toegestaan.

In Frankrijk is daarbij gekozen voor een premie voor mensen die een oude auto inleveren. Ook hier gaat het verbod in 2040 in, in Noorwegen is dat in 2025 al.

ANP

Wat er vandaag staat te gebeuren

Ajax begint woensdagavond aan avontuur in Champions League

Ajax gaat woensdagavond de strijd aan met OGC Nice in de derde voorronde van de Champions League. Kersverse coach Marcel Keizer zegt tijdens een persconferentie dat hij denkt dat de Amsterdamse club ongeveer gelijkwaardig is aan de Franse tegenstander. Ook zegt Keizer dat hij denkt dat zijn team de knop om kan zetten wat betreft de schrijnende situatie rondom Abdelhak Nouri. ,,We hebben het elke dag over Appie en hebben het er allemaal heel moeilijk mee, maar het is niet zo dat we spelers thuis hebben gelaten omdat ze niet in staat zijn om te spelen", aldus Keizer.

De heenwedstrijd in de Allianz Riviera begint om 20.45 uur en staat onder leiding van de Spaanse scheidsrechter Carlos del Cerro Grande. Woensdag 2 augustus is de return in de Johan Cruijff Arena.

Syriëganger Laura H. mogelijk vrij

Terreurverdachte Laura H., die sinds haar terugkeer vorige zomer uit IS-gebied in de gevangenis zit, komt waarschijnlijk vrij. De rechtbank in Rotterdam beslist woensdag of haar voorlopige hechtenis wordt geschorst. Het Openbaar Ministerie (OM) verzette zich vorige week niet langer tegen haar vrijlating.

Advocaat Michiel Pestman heeft al maanden tevergeefs geprobeerd de 21-jarige vrouw uit Leidschendam op vrije voeten te krijgen. Het OM wilde dat niet, omdat het bang was dat Laura was teruggekomen om hier een terreurdaad te plegen.

Aquarel van jihadverdachte Laura H. / ANP

Maar voor dit scenario zijn geen aanwijzingen meer en het onderzoek daarnaar is stopgezet, meldde het OM vorige week. Laura wordt wel verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en voorbereidingshandelingen hiertoe. Dat onderzoek is nagenoeg klaar.

Laura zou onder druk zijn gezet door haar gewelddadige echtgenoot om naar het kalifaat te gaan, met haar twee kleine kinderen. Haar man Ibrahim bleef gewond achter in Irak. Onlangs dook er een filmpje uit Irak op met een gevangen genomen man die sprekend op hem lijkt, maar zijn lot blijft onbekend. Het OM denkt dat Laura niet zo onschuldig is als ze zich voordoet.

Het weer

Naast brede opklaringen komen ook nog wolkenvelden voor, zeer lokaal valt er nog wat lichte regen. Overdag hebben we een afwisseling van zon en stapelwolken en het blijft op de meeste plaatsen droog. De middagtemperatuur ligt rond de 22°C. In de avond neemt van het westen uit de bewolking toe en later gaat het af en toe regenen. De wind draait in de loop van de dag van noordwest naar zuidwest en is zwak tot matig.


Views

100+

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas
Likeability of 3

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een peuter van twee jaar oud is vrijdagavond overleden na enige tijd onder water te hebben gelegen bij recreatieplas Funbeach in Panheel, Midden-Limburg.

Hulpdiensten kregen omstreeks half zeven een melding dat er iets mis was. Omstanders die het kind uit het water haalden, begonnen met reanimeren en hulpdiensten namen even later de reanimatie over. De peuter overleed enige tijd later in een ziekenhuis in Roermond.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en gaat uit van een noodlottig ongeval. Over de identiteit van het slachtoffer, en of het gaat om een jongen of een meisje, zegt de politie niets.


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

1k+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 2

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

1k+

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Op een strand dichtbij de Marokkaanse stad Rabat draagt één vrouw een bikini, terwijl de andere volledig bedekt de zee in is gegaan. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of 'onzedig' naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën


Views

1k+

Camera videoBijna hele familie komt om bij bootongeluk Missouri

Bij het bootongeluk kwamen vrijdag 17 mensen om het leven. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

1 UUR

Twee opvarenden van de rondvaartboot die vrijdag kapseisde in de Amerikaanse staat Missouri, hebben bij het ongeluk negen familieleden verloren. De familie zat in totaal met elf mensen op de boot, maar alleen een vrouw en haar neefje overleefden het ongeluk.

Tia Coleman, de vrouw die het ongeluk overleefde, vertelde aan de Amerikaanse zender Fox 59 haar verhaal: „Ik verloor al mijn kinderen, ik verloor mijn man, ik verloor mijn schoonmoeder, ik verloor mijn schoonvader, ik verloor mijn oom, ik verloor mijn schoonzus - ze was mijn vriendin - en ik verloor mijn neef.”

Geen reddingsvesten


Views

100+