Bewezen: je smartphone is slecht voor je nachtrust

Foto: Colourbox

Foto van 'Sherida van IJsselmuide'

6 JUL 2017

Experts vermoedden het al jaren: het ‘nog even checken’ van je smartphone voordat je gaat slapen, zou slecht zijn voor je nachtrust. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat deze vermoedens op waarheid berusten. Wie vlak voor het slapen gaan gebruikmaakt van een telefoon, tablet of laptop, kan rekenen op een nacht met minder en slechtere slaap.

Uit het onderzoek onder 16.000 mensen blijkt dat 58 procent van de volwassen Nederlanders dagelijks of meerdere keren per week 's avonds in bed ‘nog even’ een tablet, smartphone of laptop gebruikt.

Mogelijke oorzaken

Het RIVM constateert dat deze apparaten, samen met led-tv's en ledlampen, meer blauw licht uitzenden dan traditionele kunstlichtbronnen. Of de slechtere nachtrust daar ook mee te maken heeft, kon in deze studie niet worden onderzocht.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Volgens de onderzoekers is het ook mogelijk dat het schermgebruik voor het slapen ervoor zorgt dat mensen alerter zijn, waardoor zij minder snel in slaap kunnen komen. Het kan ook nog zo zijn dat zij hun tablet of telefoon erbij pakken juíst omdat zij niet kunnen slapen.

Effect van televisie

Een groot deel van de respondenten zegt een aantal avonden per week of zelfs elke avond vlak voor het slapengaan televisie te kijken. Uit het onderzoek komt echter niet naar voren dat dit een negatief effect heeft op de nachtrust.

Het RIVM doet aanbevelingen voor vervolgonderzoek naar de relatie tussen het gebruik van apparaten en slaap en naar de mogelijke effecten die dit op de lange termijn op de gezondheid kan hebben.


Views

2

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Naakte 'horrorclown' maakt dorp onveilig

Naakte 'horrorclown' maakt Gelders dorp onveilig

Horrorclown, foto ter illustratie. / ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

32 MIN

Een naakte horrorclown zorgt in het Gelderse dorp Kootwijkerbroek voor behoorlijk wat onrust. De afgelopen dagen viel hij meerdere kinderen in het dorp lastig.

Via Facebook schrijft een bezorgde ouder dat de horrorclown haar zoontje zondagmiddag in de tuin van het huis lastigviel. Volgens haar fietste de man op een vouwfiets, die hij in de sloot gooide. „Vervolgens verrichtte hij in de tuin, naakt, rare handelingen. Hij had blauw haar, een bebloed gezicht en bloed op zijn benen. Eng om te zien dus!", aldus een moeder die inmiddels aangifte gedaan.

Dreigende taal

Meerdere scholen hebben een waarschuwingsmail naar ouders gestuurd met daarin het advies hun kinderen niet alleen van en naar school te laten lopen, meldt de Barneveldse Krant. Schooldirecteur Paanstra van de reformatorische Rehobothschool vertelt aan de krant dat de schrik er goed in zit. „De man verkleedde zich op verschillende manieren. Hoe precies weet ik niet, wel weet ik dat hij naakt was. Hij uitte dreigende taal naar de kinderen, die daar uiteraard erg van schrokken.”

De clown heeft inmiddels ook de aandacht van de politie. ,,We nemen het serieus en onderzoeken de zaak", aldus een woordvoerder tegen de lokale krant.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

34

Actrice uit rechtbank gezet tijdens proces-Holleeder

Actrice uit rechtbank gezet tijdens proces-Holleeder

Marit van Bohemen maakte een geluidsopname van 30 seconden. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

1 UUR

De vrouw die maandagochtend uit de rechtbank werd verwijderd in de zaak-Holleeder blijkt geen journalist maar een actrice te zijn. Het gaat om Marit van Bohemen, die onder meer bekend is van tv-series als Voetbalvrouwen en Onderweg naar morgen. Ze maakte geluidsopnames toen Sonja Holleeder aan het woord was, terwijl het maken van geluidsopnames in de rechtbank streng verboden.

Dertig seconden

Dat meldt RTL Boulevard. Van Bohemen had een persaccreditatie gekregen en mocht daardoor aanwezig zijn bij het proces. Tijdens de zitting maakte ze een opname van dertig seconden. Dit deed Van Bohemen omdat ze de rol van Sonja gaat spelen in een nieuwe, zesdelige dramaserie over de bestseller Judas. Dat boek werd geschreven door Astrid, de zus van topcrimineel Willem Holleeder.

De actrice maakte de geluidsopname ter voorbereiding van haar rol. Toen Van Bohemen werd betrapt, kon ze haar spullen pakken en de zaal verlaten. De opnames zouden zijn gewist.

'Van geen kwaad bewust'

De actrice zegt tegen RTL dat ze zich 'van geen kwaad bewust was'. Nu ze op de hoogte is van de regels van de rechtbank, zou ze zich doodschamen.

Sonja Holleeder stond vandaag in de rechtbank Amsterdam tegenover haar broer. Willem Holleeder wordt onder meer verdacht van de moord op Sonja's man, zijn voormalige 'bloedgabber' Cor van Hout.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

76

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Actrice Jennifer Lawrence wordt activist

Actrice Jennifer Lawrence wordt activiste

Jennifer Lawrence wordt activiste. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

2 UUR

De Amerikaanse actrice Jennifer Lawrence stopt met acteren. Ze neemt een sabbatical van een jaar om te gaan strijden tegen corruptie en voor democratische waarden.

Dat zei de actrice tegen Entertainment Tonight. Ook wil de 27-jarige actrice proberen om jonge mensen voor de lokale politiek te interesseren en gaat dat doen door zich in te zetten voor de non-gouvernementele organisatie Represent.Us.

Het is niet de eerste keer dat Lawrence, die sinds 2008 in maar liefst 23 films meespeelde, haar stem laat horen. Zo was ze een van de bekende boegbeelden van de Women's March, een protest tegen president Trump.

Ook pleit ze voor hetzelfde loon voor mannen en vrouwen. Na de opnames van American Hustle kaartte Lawrence aan dat Amy Adams en zij minder verdienden dan hun mannelijke tegenspelers Bradley Cooper en Christian Bale.

Goed salaris

Toch verdient Lawrence, die vooral bekend is van de Hunger Games-films, niet slecht; ze is een van de bestbetaalde Hollywood-actrices. In 2016 verdiende zij zelfs het meest, vorig jaar verdienden alleen Emma Stone en Jennifer Aniston meer.

Lawrence is dit jaar nog in twee films te zien die voor haar beslissing zijn opgenomen. Dit zijn Red Sparrow en de nieuwe X-Men.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

54

KFC's in Engeland zitten massaal zonder kip
Likeability of 5

KFC's in Engeland zitten massaal zonder kip

KFC's in Engeland zitten massaal zonder kip. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

3 UUR

Als je naar de Kentucky Fried Chicken gaat, dan ga je er vanuit dat je een kippetje kunt bestellen. Toch kan dat in Engeland in ruim 600 van de 900 fastfoodwinkels niet, want de kip is er op. De winkels zijn gesloten.

KFC heeft sinds kort een nieuwe leverancier; DHL. Zij hebben moeite met het op tijd leveren van verse kip aan 900 restaurants in het land, schrijft KFC op zijn website.

Excuses

„Verse kip naar 900 restaurants brengen is best wel complex”, zegt KFC tegen de BBC. Het bedrijf biedt excuses aan voor de problemen.

„We willen niet mindere kwaliteit aanbieden. Dus sommige restaurants zijn tijdelijk gesloten. Andere vestigingen hebben een beperkt menu of gaan korter open”, aldus een woordvoerder.

KFC en DHL werken samen om de leveringsproblemen op te lossen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


lol
user_1d328523e94a85660908e848e8cfd68ed8d53eb2_avatar

Views

100+

Zeearend Lady Maya teruggevonden door verzorgers
Likeability of 6

Zeearend Lady Maya teruggevonden door verzorgers

Zeearend. Foto ter illustratie. Colourbox

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 17:39

De weggevlogen zeearend Lady Maya is maandagmiddag in goede gezondheid gevangen in het Brabantse Goirle. De Amerikaanse zeearend vloog vorige week dinsdag plotseling weg na een ruzie met een paar meeuwen tijdens een roofvogelshow bij safaripark Beekse Bergen.

De afgelopen dagen werd Lady Maya gespot in en rond Tilburg. Medewerkers van het safaripark probeerden het dier steeds te lokken. Maandagmiddag lukte het dat de vaste verzorger van de vogel.

'Fantastisch'

Op het moment dat ze werd geroepen door haar vaste verzorger, vloog ze meteen op zijn handschoen af, laat het park weten. „Het is in één woord fantastisch! We willen iedereen onwijs bedanken voor het helpen zoeken, de tips, het delen van onze berichten en alle hartverwarmende berichtjes. Zonder jullie was het nooit gelukt", schrijven ze op Facebook.

De vogel woont al 27 jaar in de Beekse Bergen en wordt gezien als het 'icoon' van het park. Normaal gesproken komen Amerikaanse zeearenden alleen voor aan de kusten van Canada en de Verenigde Staten. Het dier heeft een vleugelspanwijdte van 2,5 meter.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_06e74ffe26e9856438df2a63280c9eadf58ab299_avataruser_c4012f60a3a577f7806ae48d8881003236ddb2d9_avatar

Views

80

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Treinsurfer is een 17-jarige jongen uit Delft
Likeability of 3

Treinsurfer is een 17-jarige jongen uit Delft

'The Climbing Dutchman', zoals hij zichzelf noemt. / YouTube.

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 17:14

De jongen die twee keer aan de buitenkant van treinen zou hebben meegereden, is een 17-jarige jongen uit Delft. De jongen filmde de ritten en zette deze op YouTube.

Omdat hij zorgde dat hij onherkenbaar was op de beelden, was het lange tijd onduidelijk om wie het ging. Door beelden van camera's langs de route te bestuderen, vond de politie de treinsurfer toch. De NS en ProRail hadden aangifte tegen hem gedaan.

The Climbing Dutchman

De jongen hing in november aan een trein tussen Schiedam en Delft en in januari deed hij hetzelfde tussen Lage Zwaluwe en Zevenbergen. Hij noemde zichzelf The Climbing Dutchman.

ProRail is woedend op deze treinsurfer. „Deze jongen denkt waarschijnlijk dat hij heel erg stoer is, maar hij is een idioot”, zei ProRail-woordvoerder Jaap Eikelboom eerder tegen Metro. „Wat hij doet is echt levensgevaarlijk. Dat er nog geen ongelukken zijn gebeurd is puur mazzel. Hij weet niet wat hij doet, maar hij komt er voorlopig mee weg.”

Cel of boete

Agenten nodigden de verdachte uit voor een gesprek op het bureau. Daar kwam de jongen opdagen, maar hij legde geen verklaring af. De jongen beriep zich op zijn zwijgrecht.

De jongen wordt vervolgd voor het veroorzaken van gevaar op het spoor. Daarvoor kan hij tot drie maanden cel of een boete tot 8200 euro krijgen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

100+

Man gearresteerd die geit cocaïne en whiskey gaf

Man die geit cocaïne en whiskey gaf, gearresteerd

Geit, foto ter illustratie. Foto: Unsplash.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 16:29

Wat gebeurt er als je een geit whiskey en cocaïne toedient? Het klinkt misschien als een slechte grap, maar drie Amerikanen probeerden het uit. Ze besloten het tafereel te filmen en zetten de beelden online. En hoewel ze waarschijnlijk dachten dat de 'grap' met open armen zou worden ontvangen, werd er door velen iets anders op gereageerd...

De beelden werden namelijk al snel getipt aan de politie. Die kon één van de mannen, een 28-jarige paardentrainer uit Georgia, arresteren voor dierenmishandeling. Naar de twee andere mannen die te zien zijn in de video is de politie nog op zoek.

Neusgaten

Op de beelden is te zien hoe de geit wordt vastgehouden door een man, terwijl een andere man de cocaïne in de neusgaten stopt. Vervolgens wordt de bek van het dier opengehouden en gaat de fles sterke drank erin.

Let op, deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Geadopteerd

De geit is na het incident door een dierenarts meegenomen voor onderzoek. En gelukkig is het dier inmiddels weer bijgekomen, want het gaat goed met hem. Het opvangcentrum heeft de geit geadopteerd.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+