‘Geneuzel van die treinmachinisten’

Pontwachter Joan Hercules (l) en schipper Leo Hamers.

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

10 JAN 2017

Hebben alleen treinmachinisten last van ‘het rondje om de kerk’? Of heerst dit gevoel van onvrede ook bij andere beroepsgroepen?

Onvrede

Boze treinmachinisten en conducteurs zijn van plan om woensdag een ‘landelijk groot werkoverleg’ te houden in Utrecht. Ze leggen waarschijnlijk aan het begin van de middag het werk enige tijd neer, uit onvrede met onder meer de nieuwe dienstregeling.

Rondje om de kerk

Een woordvoerder van de machinisten verwacht ‘een veelvoud’ van de 400 à 500 NS’ers die meededen aan het vorige groot werkoverleg, eind oktober in Amsterdam. Het NS-personeel is vooral boos dat het nu soms een traject meerdere keren tijdens een dienst moet afleggen, het zogenoemde ‘rondje om de kerk’. Dat leidt volgens hen tot concentratieverlies. NS noemt de werkonderbreking ongepast en is van mening dat de treinen veilig zijn en stelt dat hun personeel betere salarissen en arbeidsvoorwaarden krijgt dan het personeel bij andere vervoerders.

Geneuzel

„Ik vind het wel een beetje een geneuzel van die treinmachinisten”, zegt de 61-jarige Leo Hamers. Hij is schipper op de Buitenhuizerpont, een schip dat 72 keer op een dag op een neer gaat van Spaarndam en Assendelft. Het is een afstandje van niks, misschien 100 meter. Soms staat het dek vol met auto’s, maar vaker is het rustig en maken een handjevol auto’s de overtocht.

Pontwachter Joan Hercules (58) is het met haar collega eens. „In deze tijd mag je blij zijn met een fatsoenlijke baan en een dak boven je hoofd”, vindt ze. „Veel mensen in Nederland hebben het moeilijk, om nog maar te zwijgen over de rest van de wereld. We hebben een economische crisis achter de rug, we zitten midden in de vluchtelingenproblematiek. Tevreden zijn met wat je hebt en een beetje relativeren kan geen kwaad.”

Schipper

Zowel Hamers als Hercules is uitzendkracht, waardoor hun rooster wisselt en ze soms op een andere lijn zitten. Maar met maar vier lijndiensten is de spoeling dun. „Vorige week zat ik op de pont Amsterdam-Noord”, zegt Hamers. „Naast de Buitenhuizerpont en Amsterdam-Noord heb je nog de Hempont en de Velserpont. Ik werk nu vier jaar op uitzendbasis bij GVB, maar op een gegeven moment ken je het natuurlijk wel. Maar dat heb je toch in meerdere beroepen?”

Waar Hamers en Hercules een beetje afwisseling wel fijn vinden, kennen ze genoeg collega’s die ‘zweren bij een vaste lijn’. „Ik heb wel eens met een schipper gewerkt die het gewend was om met een vaste pontwachter te werken”, zegt Hercules. „Hij legde mij uit dat hij het juist fijn vond om om steeds op dezelfde lijn te zitten met een vaste maat waarmee hij kan lezen en schrijven. Dat werkt sneller. Hij kwam met een voorbeeld dat de Velsertunnel ooit dichtzat en dat er daardoor een flinke rij auto’s stond te wachten. Zij wisten precies van elkaar waar welke auto moest staan. Vergis je niet, dat kan soms een flink gepuzzel zijn, de ene wagen is breder en langer dan de ander.”

Postbode

Bij PostNL zijn er, net zoals bij het GVB, werknemers die de voorkeur geven aan een ‘vaste route’ boven een beetje afwisseling. „We hebben postbezorgers in dienst die het fijn vinden om een eigen wijk te hebben”, zegt woordvoerder Hanne Kluck. „Zij vinden bijvoorbeeld het sociale contact erg leuk en willen dat graag onderhouden. Maar postbezorgers die geen voorkeur hebben voor een vaste route krijgen een wisselend rooster. Daarnaast zijn de woensdagen en vrijdagen relatief rustige dagen, waardoor die werkdagen er sowieso anders uitzien. En onze pakketchauffeurs hebben weliswaar een vast gebied, maar hun route is afhankelijk van waar de pakketjes naartoe moeten.”

Buschauffeur

Het werken als buschauffeur bij Connexxion is ook afwisselend genoeg, zegt woordvoerder Frans Colthoff. „Het verschil tussen machinisten en buschauffeurs is dat buschauffeurs met het verkeer rond hen heen hebben te maken. Dat is anders werken dan een machinist die steeds exact hetzelfde doet. Daarbij werken wij met wisselende roosters, routes en diensten. Onze chauffeurs worden voortdurend op verschillende trajecten ingezet. Bij ons is er dan ook niet echt sprake van een ‘rondje om de kerk’. Wat ik van de klagende machinisten vind? Daar laat ik me niet over uit.”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Leden van de Poolse Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Op het bord de tekst „Vrees het monster niet!" / EPA

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

2 UUR

Een man die lid is van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster mag tijdens zijn promotiezitting geen piratenpak aan en geen vergiet op zijn hoofd hebben. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens vandaag geoordeeld.

Normalerwijs dragen promovendi tijdens de zitting bij de TU Delft een traditioneel zwart rokkostuum. De man, Michael Afanasyev, wilde echter door zijn geloof in een piratenkostuum en met een vergiet op zijn hoofd komen, omdat zijn religie zou voorschrijven dat hij bij officiële gelegenheden zo gekleed is. De universiteit verbood dat echter en daarom diende hij een klacht in bij het CvRM.

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Ook de hulpdiensten konden de levens van de kinderen niet redden. / ANP Ginopress

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

3 UUR

Door een ongeluk op de Sloeweg Noord in Vlissingen zijn dinsdagochtend twee kinderen om het leven gekomen. Een driejarige jongen uit Hulst overleed ter plekke. Het vijfjarige zusje van de peuter bezweek later aan haar verwondingen. Het meisje was met een traumahelikopter zwaargewond naar een ziekenhuis in Rotterdam vervoerd.

De auto waarin zij zaten kwam op de andere weghelft terecht en botste op een tegemoetkomende auto. De dertigjarige moeder, die de auto bestuurde, is ook naar het ziekenhuis gebracht. Ook de mannelijke bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht.

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Het incident vond plaats in de grot waar de leeuwen slapen. Daar hangen geen camera's. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 18:59

Een leeuw in het Nederlandse Burgers' Zoo heeft een leeuwin voor de ogen van bezoekers doodgebeten. Dat meldt Omroep Gelderland.

De dieren zouden volgens bezoekers achter elkaar aan hebben gerend en hebben gebruld naar elkaar. Daarna ontstond er een gevecht tussen de twee dieren in de grot waar de leeuwen normaal slapen.

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

Wie het virus installeert, stuurt zonder het te weten zijn bank- en creditcardgegevens naar de hackers. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 17:59

Al 40.000 Nederlands hebben dinsdag een gevaarlijke link toegestuurd gekregen die een virus kan installeren. De link stond in een mail die afkomstig zou zijn van DHL of PostNL.

In de mails staat dat er een pakket naar je onderweg is en dat je alleen je gegevens hoeft te controleren, zodat het pakketje naar het juiste adres verzonden wordt.

Camera videoWaarom staken jullie, vragen Finn en Abel

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

VANDAAG, 17:47

De tweeling Finn en Abel Schomaker interviewde directeur Peter de Hart van hun school De Werf in Zaandijk.

Jaarlijks kindervragenuur in Tweede Kamer

Elk jaar een vragenuur voor kinderen ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 16:12

De Tweede Kamer stemde bijna unaniem in met het invoeren van een vragenuurtje speciaal voor kinderen. Alle partijen, behalve het Forum voor Democratie, willen scholieren een keer per jaar de kans geven om naar de Tweede Kamer te komen. Hier kunnen zij vragen te stellen aan bewindspersonen. Dit meldt het ANP. 

Arno Bonte

‘Geef ambtenaar verlof bij geslachtsverandering’

Arno Bonte

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

VANDAAG, 15:36

Rotterdamse ambtenaren die een sekseverandering willen ondergaan moeten daarvoor betaald verlof krijgen. Dat bepleit de fractie van GroenLinks in de Maasstad. De regeling moet vergelijkbaar zijn met die van zwangerschapsverlof.