In het nieuws

Review: iPhone 6

Foto van 'Metro'

26 SEP 2014

Met de iPhone 6 en 6 Plus maakt Apple eindelijk de stap naar het grotere segment smartphones. “Bigger than bigger”, luidt het motto van de Amerikaanse elektronicafabrikant.

Eerste gezicht
Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar de iPhone 6 oogt minder uitgesproken dan zijn voorganger. Doordat de harde randen plaats hebben gemaakt voor afgeronde versies en de voorkant een licht glanzend effect heeft, schuifelt het toestel qua design richting HTC One M8 en Samsung Galaxy S5.

Onderscheidend was de iPhone 5 ook in formaat, maar de nieuwste generatie past tussen de high-end modellen van concurrenten: Groot, dus navigeren met de duim wordt lastig, wil je bijvoorbeeld een nieuwe url invoeren. Dit is opgelost met een ‘double tab’; tik tweemaal op de homebutton en de navigatieknoppen bovenin het scherm schuiven naar beneden.

Het aan-en-uit-knopje is van de bovenkant verschoven naar de zijkant. Ergonomisch gezien verklaarbaar, omdat het bij een groter toestel vrij lastig is om de bovenkant te raken.

Camera
De absolute puist op het toestel is de uitstekende cameralens. Het is begrijpelijk dat Apple geen consessies wil doen op camerakwaliteit of dikte (6,9 millimeter), maar door de lens licht uit te laten puilen, vraag je eigenlijk om beschadigingen. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren? De tijd zal het leren.

De iPhone 6 heeft op papier geen bijzonder goede camera’s. De twee iSight-camera's zijn respectievelijk 8 megapixel (achterzijde) en 1,2 megapixel (voorzijde) en maken video's in 1080p HD (achterzijde) / 720p (voorzijde) . In vergelijking tot andere high-end toestellen zijn dat getallen die erg mager klinken, maar in praktijk blijken foto’s en video’s van goede kwaliteit te zijn en is de gebruiksvriendelijkheid wat camera betreft verbeterd. Onder meer de ‘pixel focus’ – een manier waardoor je nog sneller kunt scherpstellen – wekt vertrouwen.

Evenals de iPhone 5 kan je in slowmotion video’s opnemen. De framerate is wat hoger: van 120 naar 240 beeldjes per seconde. Dat geeft een nog mooier effect als je bijvoorbeeld een vallende waterdruppel opneemt.

De motorkap
Zowel in beeldscherm (4,7" Retina 1334x750 pixels, 326 ppi vs. 5,1" 1920x1080 pixels, 432ppi), processor (1,39Ghz vs. 2,5Ghz), als werkgeheugen (1gb vs. 2gb) troeft concurrent Samsung (met hun Galaxy S5) Apple af. Maar is meer ook per definitie beter? Nee.

De 'beste' processor gebruiken, wil niet per se leiden tot betere prestaties. Zie het als een Lada die is voorzien van een Ferrari-motor. Je kunt ontzettend veel paardenkrachten aanbieden, maar als je product niet met de kracht om kan gaan, heb je er niets aan. Apple kiest er dan ook voor om geen 'overbodige' processoreenheden toe te voegen, maar wel de hardware en software "in harmonie" met elkaar te laten werken. Puntje bij paaltje, dat werkt, getuige ook de benchmarks.

Benchmarks
In een wereld waar smartphones qua snelheid zo tegen elkaar aanschuren, is het met het blote oog nauwelijks waarneembaar welke het snelste is. Vandaar dat toestellen aan een benchmark (prestatietest) worden gehangen. Verschillende bedrijven hielden de iPhone 6 tegen de meetlat en concludeerden dat het toestel flink rap is. Meer benchmarks vind je hier en hier.

Opvallend: uit een test van Tom’s Guide blijkt de kleuraccuraatheid van de iPhone 5s een stuk beter te zijn dan de iPhone 6 (Plus).

Software
Tijdens de lancering van de nieuwe toestellen werd ook de nieuwe iOS 8 gepresenteerd. Hierin vinden we veel dingen terug die lijken te zijn afgekeken van de concurrentie. Voicetyping, double tap en ondersteuning van third-party keyboards: we hebben het eerder gezien. Maar hé, daar is niets mis mee. Onder het mom van "beter goed gejat, dan slecht bedacht", zijn enkele handige features toegevoegd.

Als we naar het ecosysteem an sich kijken, werkt dat erg lekker. App's laden snel en telefoongesprekken verlopen zonder problemen.

Net als veel Android-toestellen, is de iPhone 6 ook voorzien van NFC. De draadloze technologie is geïntegreerd vanwege de introductie van het betaalsysteem Apple Pay. Het is onbekend wanneer het betaalsysteem naar Nederland komt, maar desalniettemin is NFC een welkome aanvulling. Denk bijvoorbeeld aan het draadloos bestanden uitwisselen met vrienden, bluetooth-verbindingen accepteren of apparaten als printers en speakers met je telefoon verbinden.

AccesoiresHoesjes: Een diversiteit aan kleuren en strak vormgegeven. Ja, de leren iPhone-beschermer oogt mooi, maar een hoesje om een dure smartphone is not done. Je plakt toch ook geen stootrubbers op een hagelnieuwe Maserati? Dat doet het design teniet.Oordopjes: De EarPods leveren prima geluid. Kakelende vriendinnengroepen in de trein zijn nagenoeg niet hoorbaar en de oordopjes lekken geen geluid (iets wat bij eerdere modellen wel het geval was).Lighting: Ook bij dit toestel hoef je niet op de universele usb-aansluiting te rekenen. Opladen gaat via de welbekende Lightning-adaptor.

Conclusie
Is de iPhone 6 subliem? Zeker niet. Het toestel is onder meer niet waterdicht en mist optische beeldstabilisatie; met een vanafprijs van 699 euro mag je toch wel verwachten dat zulke elementen in het toestel zijn verwerkt.

Toch kan Apple het zich permitteren een dergelijk bedrag voor een smartphone te vragen.  Ten eerste, de fans die hun hart aan iPhone hebben verpand: Niet voor niets zijn in de eerste drie dagen al meer dan 10 miljoen iPhone 6-exemplaren – een record – verkocht. Ten tweede: Er zit logica in de prijsklassering. De iPhone 5c (399 euro), de iPhone 5s (599 euro), de Iphone 6 (699 euro voor 16gb) en de iPhone 6 Plus (799 euro voor 16gb). Hoe groter en beter je iPhone, des te meer je betaalt.

Komen we bij het punt; is de iPhone 6 het aanschaffen waard? Ben je al eigenaar van een iPhone 5s, dan is het antwoord ‘nee’. Er zijn te weinig grote verbeterpunten om binnen een jaar weer honderden euro’s uit te geven. Dankzij iOS 8 is het merendeel van de gimmicks (time lapse, voicetyping, snelzoeken) ook op de toestellen uit de 5-serie beschikbaar en zijn de verschillen verwaarloosbaar.

Kijken we naar het toestel zonder een vergelijking te maken, dan is het antwoord ‘ja’. Apple levert een complete telefoon, die ook zonder extra gebbetjes als draadloos opladen tot de top behoort.


Toenemend geweld bij huisartsenposten

Een huisartsenpraktijk in Gouda. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

43 MIN

Bij huisartsenposten krijgen medewerkers steeds vaker te maken met bedreigingen en geweld. Een onderzoek van Trouw toont aan dat op een derde van de huisartsenposten fysiek geweld tegen een arts of assistent eens of vaker is voorgekomen.

De krant heeft vijftig huisartsenposten voor het onderzoek benaderd, meer dan de helft deed mee. Bijna zestig procent geeft aan dat patiënten vaker met geweld dreigen dan vijf jaar geleden.

Eisen


Likeability of6

WIN! Rijksmuseum Escape Game voor 5 personen

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Ben jij, inventief, scherp en een echte puzzelaar? Heb jij een gevoel voor avontuur en durf jij het gebaande pad te verlaten? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 5 tickets voor de compleet vernieuwde Escape Game in het Rijksmuseum. Alleen deze zomer te spelen!

BEKIJK OOK


likelol
user_12b063dd63d6145e8c431f3285b52117f4dddfc8_avataruser_f2973dee4a2ad03b3e38062c064af89acea89d24_avataruser_3c4d955686a4d6a148ca7218aeee91343d4791e6_avatar

+3


Trump ontvangt vriend Rutte: Relatie beter dan ooit

Rutte en Trump/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De relatie tussen de Verenigde Staten en Nederland was nog nooit zo goed. Dat stelde de Amerikaanse president Donald Trump bij de ontvangst van premier Mark Rutte in het Witte Huis in Washington.

Tweede bezoek

Het is het tweede bezoek van Rutte bij Trump. Een jaar geleden was hij er voor het eerst. Rutte en de Amerikaanse president benadrukten dat in de Verenigde Staten honderdduizenden banen direct of indirect met Nederland te maken hebben. Zeer binnenkort ruim een miljoen, aldus Trump.


Lotte gaat nooit zonder oordoppen op pad

Lotte gaat nooit zonder oordoppen op pad

Lotte van der Wijk.

In samenwerking met VeiligheidNL

6 JUL 2019

Ze helpen je langer te feesten, zorgen dat je je vrienden beter kan verstaan en voorkomen gehoorschade: oordoppen met muziekfilter. Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen deze doppen. Zo ook Lotte van der Wijk (23) uit Groningen, een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. In dit interview legt zij het belang van het dragen van oordoppen met muziekfilter uit.

Lotte, waarom ben jij oordoppen met muziekfilter gaan dragen?

Om mijn oren te beschermen.


VVD, CDA en PVV: Strengere handhaving boerkaverbod

Boerkadragers/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het boerkaverbod wordt per 1 augustus van kracht in Nederland, maar de handhaving laat te wensen over. Dat vinden CDA, VVD en de PVV.

Behoedzaam

In een brief van minister Kajsa Ollongren die naar de gemeenten is uitgegaan staat onder andere dat ambtenaren behoedzaam te werk moeten gaan, zo weet RTL Nieuws. „Het uitgangspunt is altijd om in dit soort situaties te proberen te voorkomen dat de situatie escaleert."


Doodstraf voor Marokkanen na moord op toeristen

De drie veroordeelden/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Drie mannen zijn in Marokko ter dood veroordeeld voor de moord eind vorig jaar op twee Scandinavische toeristen, zo meldden Marokkaanse media.

De Deense 24-jarige studente Louisa Vesterager Jespersen en haar 28-jarige Noorse vriendin Maren Ueland waren op een tocht naar de hoogste berg van het Atlasgebergte, de Toubkal. Ze werden onderweg vermoord. De daders stelden dat het een aanslag was uit naam van de terreurbeweging Islamitische Staat. Die beweging heeft echter nooit verantwoordelijkheid voor deze moorden opgeëist.

Internationale schok


Florida wil daklozen wegjagen met kinderliedjes

Een dakloze/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

In Florida zijn ze de daklozen meer dan zat. Dus proberen ze de zwervers weg te jagen met het draaien van kinderliedjes.

Baby Shark

Op populaire verzamelplekken voor daklozen knallen 's nachts bekende kinderliedjes hard uit de speakers. Een van de steden waar het gebeurt, is West Palm Beach. Burgemeester Keith James stelde tegenover FOX News dat onder andere het liedje Baby Shark in de playlist is opgenomen.


Stel naar rechtbank om ruzie vaccinatie dochter (2)

Vaccineren/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een gescheiden koppel dat tegenover elkaar staat in de rechtszaal is geen nieuw fenomeen. Echter komt het niet vaak voor dat het dan over de vaccinatie van hun kind gaat.

De vader wil hun tweejarige dochter laten vaccineren, de moeder is daar echter fel op tegen, zo weet RTL Nieuws. De rechtbank in Den Bosch heeft de vader al in het gelijkgesteld, maar de moeder laat het daar niet bij zitten en weigert vooralsnog het meisje de voorgeschreven prikken te geven.

Ze is gezond


Likeability of5

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Halsema sluit Amsterdams hotel na explosie

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een hotel in de buurt van het Amsterdamse Vondelpark moet voor onbepaalde tijd de deuren sluiten. Oorzaak is een explosie eerder deze maand.

De ontploffing vond plaats in het portiek van de woning naast het betreffende hotel in de Korte van Eeghenstraat. De recherche houdt er rekening mee dat de actie gericht was tegen het hotel. Burgemeester Femke Halsema heeft nu besloten tot de sluiting, gezien de gevaren voor de openbare orde.

Flinke schade


Man ontdekt dat hij afschrikfoto is op sigarettenpak

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een Albanees heeft zijn advocaat naar de Europese Commissie gestuurd. Volgens hem worden er zonder toestemming foto's van hem op sigarettenpakjes gebruikt.

Afschrikfoto's

Het gaat om afbeeldingen van zijn geamputeerde been. Deze verschijnen op pakjes sigaretten als de welbekende afschrikfoto's. Naar eigen zeggen heeft de Albanees - woonachtig in het Franse Metz - hier geen toestemming voor gegeven.


wow
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Zes arrestaties bij antiterreuractie Duitsland

Duits politie/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een grote actie tegen een vermeende terreurgroep heeft de politie in Duitsland zes mannen gearresteerd. Onder anderen speciale eenheden van de politie deden donderdag in alle vroegte invallen op adressen in Keulen en Düren.

Aanleiding was het vermoeden van de inlichtingendiensten dat in islamitische kringen plannen werden gesmeed voor een terreuraanval. De actie richtte zich vooral op een adres in Düren.

Libanese afkomst


Meeste creditcards worden gestolen in Nederland

Niet Spanje of Frankrijk, maar Nederland staat - ook in de vakantieperiode - bovenaan de lijst van landen waar de meeste creditcards gerold worden. Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Tijdens een stedentrip in drukke steden als Barcelona, Parijs of Rome zijn we vaak extra alert op onze portemonnee. Maar in eigen land lijkt dat iets minder het geval. Niet Spanje of Frankrijk, maar Nederland staat - ook in de vakantieperiode - bovenaan de lijst van landen waar de meeste creditcards gerold worden. Op 2 en 3 staan Spanje en Frankrijk, gevolgd door Italië en Portugal.

In 8 procent van de gevallen is er na diefstal van de creditcard ook echt sprake van schade. Gemiddeld gaat het daarbij om een schadebedrag van 800 euro. Dat blijkt uit cijfers van International Card Services (ICS). En in te veel gevallen wordt de pincode bij de creditcard bewaard.

Nederlanders gebruiken creditcard veel


Hitte verovert groot deel Europa

Hitte verovert groot deel Europa

Een briesje aan de Europese stranden zal voor verkoeling zorgen. / Jerry Lampen | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

In vrijwel geheel Zuid-Europa blijft het de komende dagen – voor al diegenen die dit weekend afreizen – heerlijk zonnig, droog en warm. De komende week verovert de hitte echter grote delen van Europa, stelt Weeronline. Niet overal is dat het geval. In Centraal-Europa en Groot-Brittannië wordt het wisselvalliger en komen buien voor.

Komende dagen

In Zuid-Europa wordt het warm tot heet. Aan de costa’s in Spanje zal het de komende dagen 28 tot 31 graden zijn, in het Spaanse binnenland stijgt de temperatuur lokaal naar 37 graden. Ook in Italië zal het met 28 tot 31 graden vooral aangenaam zijn als je op het strand zit. Boven het vasteland van Griekenland is er kans op onweer, maar is het aan de kust met 28 tot 32 graden vooral prima strandweer.


Midnightsnack en bodycheck in dit luxe dierenhotel

Rita de Vos met een van de hotelgasten in het buitenverblijf van dierenhotel Pocahondas

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

In dit landelijk gelegen dierenhotel met privézwembad, midnightsnack, dagelijkse bodycheck en vloerverwarming checken baasjes hun kostbaarste bezit in. ,, Slaap lekker schatjes, mama komt gauw weer terug.”

All inclusive


Nederland schaft extra F-35-straaljagers aan

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Nederland schaft acht of negen F35-straaljagers extra aan. „Die komen bovenop de 37 waartoe het vorige kabinet al had besloten. En bij het volgende kabinet zal de defensiebegroting opnieuw omhoog moeten. Daartoe zijn we binnen de Navo ook verplicht." Dat zegt minister Ank Bijleveld van Defensie in een interview met Trouw.

„Binnen de Navo bungelen we qua uitgaven nog steeds onderaan. Dus we zullen extra stappen moeten zetten. Volgend jaar hebben we een herijking van de defensienota. Dat moet rond de voorjaarsnota van 2020 klaar zijn", aldus de minister.

Koers van dollar


Opgesloten in het Rijksmuseum

Opgesloten in het Rijksmuseum

Foto: Rijksmuseum.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

„Wie is jullie stagebegeleider?” Een vrouw van begin twintig, bril op, paardenstaart in, kijkt ons vragend aan. „Ah, ik zie het al”, zegt ze als twee Metro-verslaggevers zwijgen. „Jullie komen stagelopen bij Bert. Hij is er vandaag niet, dus hier is jullie stagepakket. Veel succes.”

Zo begint de Escape Game in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het is geen Escape Room, want je zit niet vast in een kamer, maar in het hele museum. De bedoeling: het mysterie rond de Nederlandse kunstschilder Johannes Torrentius oplossen.

Stagebegeleider


Grote brand bij papierrecyclingbedrijf in Staphorst

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een papierrecyclingbedrijf in Staphorst woedt een grote uitslaande brand. De brandweer is met meerdere eenheden uit de regio uitgerukt om het vuur te bestrijden.

Metershoog

De vlammen slaan metershoog uit het dak van het pand. De brandweer heeft een NL alert-verstuurd in verband met de enorme rookontwikkeling en raadt bewoners in de omgeving aan ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. Vanwege grote rookontwikkeling zijn de omliggende woningen ontruimd.


Vakantie is goed, maar je hoeft niet op reis

Je vakantie annuleren? Dat werkt uitstekend!

Hoe ervaar je optimaal vakantiegeluk? Ver weg van huis betekent niet automatisch dat je meer bent uitgerust. Foto: Unsplash.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Ga je deze zomer kamperen, dan is dat negen van de tien keer oncomfortabeler dan thuis. Het begint al onderweg: met zijn allen in de bakoven richting Zuid-Frankrijk. ‘Ik zei toch dat we vandaag niet moesten gaan’, zeg je tegen de partner, terwijl de kinderen op de achterbank krijsen. Precies op het moment dat je aankomt, begint het te stortregenen. ’s Avonds kook je op een klein gasstelletje macaroni die half aangekoekt in de pan blijft zitten.

Maar tóch is kamperen het mooiste dat er is, zegt kampeerliefhebber Emiel Schenk, vanuit de auto op weg naar Italië. „Het is zo lekker. Je bent altijd buiten en hebt alles bij de hand.” Schenk kampeert al van jongs af aan en ook zijn vrouw heeft een liefde voor kamperen. „We hebben ook wel verdere reizen gemaakt, maar nu we kinderen hebben, gaan we toch het liefst met de tent op pad.”

Pre-vakantiestress