App-developer kan overal aan de slag

11 augustus 2014 om 08:39 door John van Schagen
App-developer kan overal aan de slag

Van welke bekende apps moeten we jullie kennen?
In opdracht van het Nederlandse Rode Kruis hebben we de EHBO-app ontwikkeld. Gebruikers zien hier in één oogopslag hoe ze bijvoorbeeld moeten handelen bij een brandwond, valpartij of vergiftiging. Ook de BBQ-app van C1000 komt van ons. Andere klanten zijn Eneco, het Koninklijk Concertgebouworkest en de ANWB.

In vijf jaar tijd van vier naar dertig mensen op kantoor. Zijn dat allemaal codekloppers?
Het merendeel bestaat inderdaad uit techneuten. Dat zijn mensen die kunnen programmeren voor iOS en Android. Maar in de app-ontwikkelbranche heb je meer specialismes nodig, zoals backend programmeurs, digital producers en testers. Ook erg belangrijk zijn de conceptontwikkelaars en designers. Die kijken met een andere invalshoek naar het kleine scherm en stellen kritische vragen aan de programmeurs en de klant.

Wanneer is een app in jouw ogen geslaagd?
Allereerst draait het om de userinterface. Vindt de gebruiker gemakkelijk zijn weg door de applicatie? Daarnaast is cross channel data integratie een belangrijk aspect. Daarbij gaat het erom dat je alle informatie van verschillende systemen aan elkaar koppelt in één app. Denk bijvoorbeeld aan de vertrek- en aankomstinformatie van zowel de NS als Connexxion. Tot slot heb je de contextuele relevantie. Een app moet meerwaarde bieden ten opzichte van een mobiele website en dat kan bijvoorbeeld door de sensoren van je smartphone te gebruiken. De 9292-app is een mooi voorbeeld. De telefoon weet hoe laat het is en waar je bent. Aan de hand van die informatie vertelt de app vervolgens wanneer de eerstvolgende bus vertrekt en waar het dichtstbijzijnde treinstation te vinden is.

Wordt er in jullie branche veel aan talent getrokken?
Mensen die bij ons werken krijgen minimaal één keer per week een verzoek van recruiters om elders aan de slag te gaan. Dat geeft wel aan hoe groot de vraag is naar professionals met dit soort kennis.

Dat betekent waarschijnlijk wel dat je je mensen een dik salaris moet betalen. Wat kun je als app-developer met vijf jaar ervaring ongeveer verdienen?
Volgens Intermediair kan het salaris van een app-developer oplopen tot 4500 euro per maand. Toch merk ik wel dat de primaire arbeidsvoorwaarden van ondergeschikt belang zijn. Vaak gaat het juist om zaken als veel eigen verantwoordelijkheid, een goede lunch en de mogelijkheid om eigen ideeën in concepten te kunnen verwerken.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d