Zonder rechtshulp spelen mensen straks voor eigen rechter

2 juli 2014 om 10:13 door Annette Karimi
Zonder rechtshulp spelen mensen straks voor eigen rechter

Maar een op de tien mensen die recht zoekt, krijgt voldoende gefinancierde rechtshulp vanaf 2016. Tenminste, als de bezuinigingsplannen voor 85 miljoen euro voor rechtsbijstand doorgaan. Dat berekende het Landelijke Netwerk Gratis Inloopspreekuur (LNGIA).

De LNGIA-oprichter en advocaat Valerie Vallenduuk interviewde collega's van vijf kleine en grote advocatenkantoren in de regio Haarlem. Ze vroeg hen wat de gevolgen zouden zijn van de bezuinigingsplannen.

"Advocaten zullen afhaken vanwege te weinig vergoeding voor hun diensten, mensen zullen rechtszaken gaan vermijden, of zelfs hun eigen recht halen", concludeert zij met een dertigtal collega-juristen.

Sommige bezuinigingen zijn volgens haar zelfs in strijd met internationale wetgeving en de grondwet. Die stelt dat ieder mens rechtshulp moeten kunnen krijgen. "We krijgen het verwijt voor eigen parochie te preken. Maar advocaten kunnen ook eenvoudig zeggen 'we doen het niet meer' en alleen nog commerciële zaken aannemen.

Dan hadden Marco en Bianca hun uit huis geplaatste dochtertje misschien niet teruggekregen, vertelt Vallenduuk die optrad als hun advocaat. Het stel woonde in bij een familielid in afwachting van een woning. Dakloos, oordeelde Jeugdzorg en haalde baby Shania, destijds 1,5 jaar, weg.
"We hebben een makelaar bezocht, en zij gaf ons een appartement. Toen voldeden we aan de eisen. Maar er kwam een nieuw argument: we zouden als ouders niet geschikt zijn omdat Bianca (30) eerder op 18-jarige leeftijd een kind heeft gekregen", vertelt Marco.

"Toen zijn we naar een advocaat gestapt. We hebben ongeveer vijftien zittingen en vijf rechtszaken gehad, voordat we Shania (3) terugkregen. In de tussentijd zagen we haar een keer per vier weken. Een uurtje. Het was heel erg pijnlijk en moeilijk om dan weer afscheid te nemen van je kind, en haar weer achter te moeten laten."

Vorig jaar november oordeelde de rechter dat het meisje onmiddellijk terug naar huis moest. Sindsdien gaat het goed, vertelt Marco.

Het prijskaartje van hun rechtszaken zou normaal 10.000 euro bedragen. Marco en Bianca kwam echter voor gesubsidieerde rechtsbijstand in aanmerking. De eigen bijdrage bedroeg 1750 euro, waarvoor het stel nog maandelijks afbetaalt. "Dat wordt straks 3500 euro", zegt Vallenduuk.
"Teeven wil ook het tarief voor advocaten van 700 euro per jeugdrechtszaak naar 400 euro verlagen. Welke advocaat gaat ouders in een vergelijkbare situatie dan nog bijstand verlenen?"

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d